Hlavní navigace

Zneužívá Amazon monopolní postavení? Evropská komise rozjíždí zkoumání

23. 9. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Evropská komise se snaží hlídat práva občanů a občanek a v poslední době pod drobnohled bere technologické giganty. Jejich dopad na společnost je neoddiskutovatelný, rozporování jejich činností je proto namístě. Letos v létě EK rozhodla, že Google musí zaplatit 4,4mld. pokutu, protože Android v konečném důsledku není tak svobodný a výrobce ho využívá k upevnění monopolní pozice.

Tentokrát se Komise pouští do vyšetřování Amazonu. Jak uvedl Bloomberg, Margrethe Vestager, eurokomisařka zaměřená na hospodářskou soutěž, v týdnu médiím prozradila, že budou prověřena data, která obří prodejní platforma získává od jednotlivých prodejců a prodejkyň. Proč? Chce se dobrat toho, zda Amazon data nezneužívá pro účely zlepšení propagace svých produktů, tedy i zlepšení jejich prodejů.

Jedná se o reakci na loňské vyšetřování sektoru e-komerce a také na četné podněty – prý se jedná o aktuální téma. Debatu pomohla rozvířit Lina Khan z Columbia University Law School. Ve svém článku Amazon’s Antitrust Paradox rozebírá možné negativní dopady chování Amazonu na konkurenci a především kritizuje současný způsob antimonopolního šetření. Podle Khan nedokáže zachytit architekturu tržní síly v moderní ekonomice.

Margrethe Vestager hovoří o Amazonu Margrethe Vestager hovoří o Amazonu (klepnutím přejdete na video)

Jak poukázal Bloomberg, vedoucí amerického antimonopolního úřadu letos v dubnu zmíněný článek citoval jako příklad čerstvého způsobu uvažování o digitálních platformách. Amazon, který je sám prodejcem, ale také složí jako platforma pro jiné prodejkyně či prodejce, drží v ruce důležitá data, která mu mohou poskytnout konkurenční výhodu. Jestli ale postavení zneužívá, rozhodne až EK. Prozatím se nejedná o plnohodnotné vyšetřování, sledujeme první kroky, které by k němu ale mohly vést.

Byl pro vás článek přínosný?