Hlavní navigace

Amazon Fire Phone je tady. Má falešný 3D displej a nákupní superaplikaci

19. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Není už dnes na uvedení prvního smartphonu pozdě? Amazon si myslí, že ne. Proti Samsungu nebo Applu nevytasil telefon s dechberoucími parametry, ale funkcemi, které prý budou uživatele opravdu chtít. Tím je univerzální vyhledávač čehokoliv a „3D displej“, jenž konečně dává smysl.

High-end roku 2013

Na první pohled byste si Fire spletli s kterýmkoliv jiným smartphonem s Androidem. Má 4,7" IPS displej s nižším rozlišením 720 × 1280 px. Amazon ale vsadil na vysoký jas 590 cd/m², což na slunci oceníte více než jemnější zobrazení. Displej je stejně jako záda chráněný sklem Gorilla Glass.

Ani hardwarová výbava není špičková. Uvnitř tiká starší (byť stále dobrý) čtyřjádrový Snapdragon 800 (2,2 GHz) s grafikou Adreno 330. Telefon má 2 GB RAM a 32/64GB úložiště, slot pro microSD karty chybí. Fire se ale hodně spoléhá na cloudové služby, takže hudbu a filmy budou uživatelé především streamovat a pro fotky mají neomezený prostor v online úložišti Amazonu.

Zadní foťák pořizuje 13Mpx snímky a video v 1080p. Má světelný objektiv f/2.0 a optickou stabilizaci, což pomůže při focení za horších podmínek. V největší tmě trochu pomůže i LED blesk. Přední foťák dostal 2,1Mpx snímač.

Telefon se připojí ke všem běžným sítím 2G, 3G i LTE. Podpora Wi-Fi zahrnuje i poslední standard 802.11ac, nechybí Bluetooth 3.0 ani NFC. Amazon slibuje kvalitní zvuk ať už pomocí duálních stereo reproduktorů (vepředu i vzadu dva měniče) nebo špuntových prémiových sluchátek s kabelem, který se nezamotá.

Amazon se nevozí na aktuálním trendu dělat extrémně tenké a lehké telefony, takže Fire má v pase 8,9 mm a váží 160 gramů. I díky tomu obsahuje větší 2400mAh akumulátor, se kterým prý Fire vydrží 11 hodin videa, 22 hodin hovoru, 65 hodin přehrávání hudby, nebo 285 hodin v pohotovosti.

 

Fire Phone stejně jako tablety Kindle Fire běží na systému Fire OS 3.5, což je ve skutečnosti převlečený Android zbavený stop po službách Googlu. Místo nich Amazon nasadil vlastní obchod s 200 000 aplikacemi, hudbou a filmy. Bonusem je například služba Mayday, která funguje jako 24/7 podpora, na kterou uživatel zdarma zavolá a do pár sekund dostane odpověď. Za zmínku stojí ještě funkce X-Ray, jež při poslechu hudby, sledování videa nebo čtení knih zobrazuje na displeji dodatečné informace o postavách apod.

Velmi cenným bonusem je roční předplatné služby Amazon Prime. To běžně stojí 99 dolarů ročně. V ceně je neomezené streamování filmů, seriálů a hudby, bezplatné zapůjčení více než 500 000 e-knih, jedna bezplatná e-kniha měsíčně, která zůstane napořád, a také bezplatné dvoudenní poštovné na zboží z Amazonu. Tyto výhody lze navíc sdílet s až čtyřmi lidmi v rodině. Prime ale plnohodnotně funguje jen v USA.

Amazon proto ani nemá ambice dovážet telefon jinde. Od 25. července bude Fire dostupný pouze s operátorem AT&T. Telefon bude s dvouletým úvazkem stát 199/299 dolarů (32/64 GB), bez úvazku bude telefon za 649/749 dolarů (32/64 GB).

Bonusy, kvůli kterým má Fire smysl

Až potud to byl tuctový a vzhledem k výbavě drahý telefon. Amazon si to však obhájí funkcemi Dynamic Pespective a Firefly. Ta první simuluje 3D displej. Fire žádnou stereoskopií nevládne, ale dokáže vytvořit iluzi i s běžným LCD. Jak?

V rozích kolem displeje jsou čtyři obrazové a čtyři infra snímače řízené speciálním čipem, který stále sleduje polohu očí a podle toho upravuje grafiku. Když hlavou pohnete do boku, tak 3D objekt na displeji skutečně uvidíte z jiné perspektivy. Funkce zde ale není pouze pro efekt, Amazon ji chce využít pro pohodlnější ovládání jednou rukou. Pomocí naklápění a otáčení telefonu lze pohybovat postavičkou nebo prostředím ve hře, posouvat stránku v prohlížeči, vysouvat boční menu apod.

Nic z toho praxi nepotřebuje tak složitý systém snímačů, ale stačí k tomu akcelerometr a gyroskop. Ale díky tomu, že telefon ví, kam se díváte, bude tato gesta provádět, jen když to potřebujete, a ne když telefon nakloníte náhodou. A proč jsou zde čtyři páry snímačů? To aby systém fungovat při jakémkoliv uchopení. Chytré.

Světluška Firefly bude v praxi možná užitečnější. Na těle telefonu se nachází tlačítko, které aktivuje foťák, pomocí něhož můžete pořídit snímek, nebo použít vizuální vyhledávač. Firefly dokáže uložit kontakt z vizitky, otevřít webovou adresu vytištěnou v novinách, snímat čárové i QR kódy. Kromě toho rozpozná více než 100 milionů věcí.

Mezi ně patří 70 milionů produktů do domácnosti, knihy, DVD, CD nebo videohry. Podobně jako Shazam také rozpozná 35 milionů písniček, 245 000 filmů a 160 televizních kanálů. A když něco takového najde, tak to samozřejmě hned můžete koupit přes Amazon. Fire je díky tomu nejlepším nákupním zařízením. Těžko však říct, jestli je to spíš výhoda pro uživatele, nebo pro Amazon.

K oběma novinkám Dynamic Perspective i Firefly firma otevřela SDK, takže na těchto technologiích mohou stavět i vývojáři třetích stran. Tu první ocení tvůrci čteček nebo her, druhou pak konkurenční obchody a vyhledávače.

Amazon svým prvním smartphonem rozhodně zaujal, ale vzhledem k chybějící lokalizaci i službám nemůže v Česku nikoho oslovit. Dovoz z USA není nemožný, ale bude zbytečný. A bez oněch bonusů je to jen nudný telefon s neAndroidem.

Zdroj: Amazon

Byl pro vás článek přínosný?