Hlavní navigace

Amazon Kindle: už brzy si budou čtenáři moc e-knihy půjčovat

24. 10. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Amazon chystá v blízké době uvést pro svou platformu Kindle dvě nové funkce. Tou první je čtení novin a magazínů i pro jiná zařízení než originální čtečky Kindle (tzv. Kindle Apps). Jako první přijde na řadu iPad, iPhone a iPod Touch, pak se objeví aktualizovaná androidi verze a nakonec Windows, OS X a BlackBerry.

Amazon tak následuje své heslo „Kup jednou, čti všude“. Doposud toto sdílení fungovalo pouze u knížek, periodika přijdou za několik týdnů. Možná tak oceníte třeba anglicky psaný The Prague Post.

Druhou novinkou má být půjčování knih. Pokud si knihu koupíte, můžete ji (pouze) jednou na 14 dní půjčit někomu jinému (ať už pro Kindle nebo jiné zařízení). Mezitím ji sami nebudete moci číst. Má to však háček – ne všechny knihy budou půjčovatelné, rozhoduje o tom samotné nakladatelství nebo vlastník práv.

Snad se tohoto dodatku nebudou příliš držet a bylo by fajn, kdyby i počet půjčení mohl být vyšší než jedno. Klasickou knížku můžete půjčit kolikrát chcete. V elektronické formě však nějaký limit existovat musí (uživatelé by jinak nemuseli kupovat, ale v diskuzích si je pouze vyměňovat).

Obě funkce přijdou do konce roku, třeba se ještě nějaké detaily změní.

Zdroj: Amazon

Byl pro vás článek přínosný?