Hlavní navigace

Amazon už toleruje české knihy pro Kindle, ale je jich málo

27. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na začátku roku jsme dělali malou rešerši, jak to vypadá s podporou českých e-knih u Amazonu. Objevili jsme pouhé čtyři tituly. Nejasná politika přijímání nových titulů v nás nebudila důvěru, že by se mohlo něco změnit. Co se tedy stalo po téměř 11 měsících?

Amazon Kindle Czech Edition

Amazon pořád oficiálně nepodporuje český jazyk. Vymlouvá se na znakovou sadu, jež by nemusela fungovat ve čtečkách a aplikacích Kindle. Víme, že to není pravda, obojí si poradí i českou diakritikou.

Paradoxně však v katalogu nabízí filtr, se kterým už knihy v češtině můžete snadno dohledat. Mají český název i popis, v kolonce language vidíme czech. Několik nových titulů přibylo, celkem jich je stále jen 19. Anglických knih pro Kindle je 1,5 milionu, německých 76 000, dokonce i polských téměř 300. V Amazonu ale mají pitomce, kteří neznají rozdíl mezi slovenštinou a slovinštinou. Knihy obou národů dali do jednoho balíku Slovene.

Zajímavé je, že bestseller Steve Jobs od Waltera Isaacsona se ještě nedávno prodával, ale teď zůstala v katalogu jen mrtvá položka, jako by už e-kniha byla vyprodaná. E-kniha.

 

Amazon je v podobné pozici jako Google. Má obsah od Čechů i pro Čechy, ale nijak to neusnadňuje autorům ani konzumentům. Dělá mrtvého brouka. Loni touto dobou u nás Apple už zvesela prodával knihy, hudbu i filmy. Bláhově jsem doufal, že do konce letošního roku jej budou následovat i ostatní.

Byl pro vás článek přínosný?