Hlavní navigace

Amazon začal prodávat tričko s hákovým křížem. Tedy pardon, s okupantským znakem Z

8. 3. 2022

Sdílet

Zdroj: Depositphotos a Amazon
Peníze zřejmě nesmrdí. Amazon dnes začal prodávat tričko se znakem Z. Přesně takovým, jaký nyní používají ruští okupanti na Ukrajině. Znak Z v tomto kontextu znamená Za pobedu, tedy v překladu Za vítězství. Amazon to v popisu nijak neskrývá.

Velké písmeno Z je přítomné na ruské okupační technice, zejména na obrněných vozidlech. Na podporu okupace jej nosí ale i někteří Rusové, jeden takový byl dokonce vyfotografován na nádraží v Pardubicích. Autorem fotky je tiskový mluvčí městské policie.

https://twitter.com/sejkPce/status/1500712893553291264

Některé jednotky mají i jiné označení. Znak Z v obdélníku znamená vojska z Krymu, V je námořní pěchota a X by měli být Čečenci. Samotné Z v tomto tvaru (samozřejmě ne písmeno jako takové) se však stalo symbolem celé okupace.

Zatímco řada světových firem z Ruska odchází, tak Amazon si zřejmě uřízne pěknou ostudu. Pravděpodobně nejde o iniciativu Amazonu jako takového, celá platforma je spíše marketplace pro více prodejců. Amazon si to ale očividně nijak nepohlídal.

Odkaz na tričko (které lze objednat v šesti barvách a několika velikostech za cenu $17,99, v přepočtu 2250 rublů) zde šířit nebudeme.

Aktualizováno: Amazon nabídku v 18:35 stáhnul. Tričko tak již nekoupíte.

Amazon com Z letter Za pobedu Victory T Shirt zdroj screenshotu: Amazon

upozornění: Tričko na úvodním obrázku jsme kvůli podmínkám Seznamu upravili a umazali z něj nápis.

zdroj: Poslední skaut na Twitteru

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.