Hlavní navigace

7nm APU Renoir se blíží, už je v ovladači pro Linux. GPU má architekturu Vega, ne Navi

14. 8. 2019

Sdílet

AMD má momentálně v nabídce procesorů zmatečný element (a nevýhodu), kdy Ryzeny 3000 na desktopu jsou již 7nm CPU s novou architekturou Zen 2, ale APU Ryzen 3000, tedy procesory s integrovanou grafikou pro desktop a zejména notebooky, jsou stále 12nm a jen refresh architektury Zen 1. Měla by to napravit příští generace Renoir, která přinese nové technologie i do APU. Příchod těchto čipů se už zdá se také přiblížil, jak naznačuje podpora, který nyní přichází do Linuxových ovladačů. A také odhaluje některé podrobnosti o těchto procesorech.

APU Renoir by mělo přinášet do této kategorie 7nm proces a jádra Zen 2, stejné jaké mají čipletové Ryzeny 3000 „Matisse“. O tomto aspektu ale zatím nemáme mnoho dokladů, protože kód, který AMD poslalo do Linuxu, se místo CPU jader týká grafických ovladačů pro jeho integrované GPU. Potvrzují však, že tato APU nesou jméno tohoto francouzského malíře, takže se tím zřejmě opět dokládá pravost roadmap, v nichž „Renoir“ začátkem roku 2018 poprvé prosákl.

V oblasti GPU se také ovšem objevuje hlavní překvapení na této zprávě. Dosud se mělo za to, že APU Renoir kromě 7nm a CPU jader Zen 2 bude obsahovat také novou grafickou architekturu RDNA, která se objevila v GPU Navi nyní vydaných Radeonech RX 5700/RX 5700 XT. Ovšem tak tomu není, ovladače integrovanou grafiku v Renoiru docela jasně přiřazují do rodiny GCN a má podle nich jít o derivát architektury Vega. Pro tuto skutečnost se objevily určité indicie už před časem, ale nyní ji ovladače pro Linux přímo od AMD zřejmě definitivně potvrzují.

Mobilní verze APU Raven Ridge v pouzdru BGA

První 7nm APU a mobilní procesory budou mít ještě GPU Vega

Ovladače totiž jako verzi architektury či instrukční sady GPU uvádějí pro APU Renoir „GFX909“ (čili 9.09), což je rozsah, který patří ještě do generace Vega. RDNA a GPU Navi už jsou interně rozeznávána jako verze GFX10x. Pro Renoir tak podle všeho AMD tuto novou technologii ještě nepoužilo, dost možná proto, aby první 7nm APU kvůli menšímu riziku používalo již předtím vyzkoušenou architekturu. Samostatná GPU Navi asi nešla do výroby dost brzy na to, aby se dalo o takovém „průzkumu bojem“ v jeho případě mluvit. Sice se zdá, že Navi dopadlo celkem dobře, ale AMD nemohlo mít předem jistotu, že se při implementaci fyzického designu neobjeví problémy, které by pak mohly projekt prvního 7nm APU ohrozit.

APU Renoir ovladace Linux 1 Podpora APU Renoir v ovladačích pro Linux

Možná proto AMD zvolilo pro grafiku raději port Vegy na 7nm proces, který byl hotový už prakticky před rokem a dával tedy větší jistotu a manévrovací prostor. Renoir tak nejspíš bude mít podobnou technologii grafického jádra, jako je ve výpočetním GPU Vega 20. I když je možné, že se do ní nedostanou všechny funkce, například by asi mohlo být upuštěno od podpory FP64 s plným výkonem (i když APU Carrizo/Bristol Ridge již také mělo z nejasných důvodů FP64 s vysokým výkonem).

APU Renoir ovladace Linux 2 Podpora APU Renoir v ovladačích pro Linux

Důležitější než architektura možná bude řadič pamětí

Efektivita asi bude horší, než s novou architekturou Navi, ale je snad i nějaká šance, že se do GPU dostanou nějaké pokročilejší prvky Radeonů RX 5700. Minimálně některé IP bloky budou nové – například multimediální blok bude mít architekturu VCN 2.0, zatímco Raven Ridge a Picasso obsahují blok VCN 1.0. Pro herní výkon nicméně může stejně být nejdůležitější propustnost pamětí. 10mm procesory Ice Lake od Intelu podporují oficiálně DDR4 na 3200 MHz a LPDDR4X-3733, kdežto nynější Ryzeny 3000 Picasso v noteboocích jen DDR4 na 2400 MHz.

Pokud by se schopnosti paměťového řadiče zlepšily na podobnou úroveň jako má Intel, pak by Renoir mohl opět získat prvenství v herním výkonu integrovaného GPU, byt použije prakticky stejnou architekturu, jako Raven Ridge/Picasso. Vyšší propustnost by uživila i více než 11 bloků CU, zatímco 7nm výrobní proces by pro snad ně měl „udělat místo“ v rámci TDP.

Ovladače = vydání se blíží?

Kromě rozčarování nad nepřítomností GPU Navi v Renoiru (Renoirovi?) má ovšem vydání patchů pro podporu tohoto APU v Linuxu ještě jeden rozměr. Mělo by znamenat, že se už přiblížilo vydání těchto čipů. Phoronix podotýká, že kód míří až do vydání jádra 5.4 (ve větvi DRM-Next). Není nicméně nějak snadné odvodit z data vydání kódu zamýšlené vydání čipů. AMD by asi mobilní verzi 7nm APU mohlo vydat už třeba letos v listopadu či prosinci, ale stejně tak je asi pravděpodobné i odhalení na CES 2020 v lednu. Desktopová verze pro platformu AM4 by pak asi mohla následovat třeba až v druhém kvartále nebo v létě.

Galerie: Prezentace GPU architektury RDNA (Navi) na E3 2019

Byl pro vás článek přínosný?