Hlavní navigace

APU Dali asi nebude 7nm ani založené na Zenu 2. 12nm refresh čipu z Athlonu 200GE?

12. 9. 2019

Sdílet

Pokud chcete vědět, jaké procesory chystá AMD po současné generaci Ryzen 3000, je momentálně jediným zdrojem informací, který máme, roadmapa uniklá již v březnu 2018. Podle té by příští rok měly vyjít v generaci Ryzen 4000 výkonná CPU pro platformu AM4 s kódovým označením „Vermeer“, vedle nich pak APU „Renoir“, o nichž už něco prosáklo, měly by mít stále grafiku Vega, ale CPU jádra Zen 2 a 7nm výrobní proces (a také konečně podporu LPDDR4). Kromě toho ale v roadmapě bylo ještě něco: levné APU Dali pro lowend a případně mobilní oblast. O tomto čipu zatím na rozdíl od Renoiru nebylo nic slyšel, ovšem nyní ohledně něj také začaly proudit patche do Linuxu, které na něj vrhají světlo. A to možná trošku překvapivé.

Jelikož Renoir by měl být nový 7nm čip na bázi Zenu 2, přicházející po dvou generacích 14/12nm APU (Raven Ridge, Picasso), očekávalo se trochu, že totéž by mohlo platit i pro Dali. Tedy že by to mohlo být lowendové dvoujádro na bázi architektury Zen 2, možná také na 7 nm. Toto ale zdá se nenastane, snad z toho důvodu, že návrh 7nm čipu je drahý a tudíž se jich AMD snaží vyvíjet jen nezbytné minimum a lowend není asi zrovna oblast, která by vysoké vstupní náklady vrátila.

Interní slajd z roadmapy AMD, ukazující lowendové APU Dali (Zdroj: Informática Cero, březen 2018)

Podle Phoronixu, který se na patche v Linuxu podíval, je Dali podle všeho odvozené od architektury APU Raven Ridge/Picasso. To by znamenalo nejen GPU Vega, ale asi i jádra Zen místo Zen 2, a také žádný 7nm proces, ale jen starší FinFETy na 12 nebo 14nm technologii. První kód ovladačů a podpory pro Dali toho příliš o konkrétních technologiích neukazuje, ale kód se k Dali chová, jako by šlo variantu zmíněných APU Picasso a Raven Ridge, tudíž by mělo jít o blízkého příbuzného nebo dokonce přímo jejich variantu.

Refresh lowendového dvoujádra s první generací architektury Zen?

Co by přesně Dali asi mohlo být zač, možná v tuto chvíli může vysvětlit pohled na sled předchozích procesorů AMD. V generacích 1000 až 2000/3000 (v případě APU) to firma zatím vždy dělala tak, že nejprve uvedla čip (čistě CPU Summit Ridge, poté APU Raven Ridge) na 14nm procesu, poté ho o rok později refreshovala na 12nm (jako Pinnacle Ridge a teď Picasso), což asi vyžaduje jen menší náklady.

Roadmapa desktopových procesorů AMD, 2018 až 2020. 12nm (či poté 7nm) proces a nástup nové architektury jádra je u mainstreamového APU vždy o cyklus opožděn proti čistým CPU. Lowendové APU Raven2/Dali zde není vyznačeno, ale mohlo by být opožděné o další rok/cyklus (Zdroj: Informática Cero, březen 2018)

Loni AMD přidalo do nabídky ještě dvoujdárové Zeny, které byly zpočátku založené na deaktivovaných čtyřjádrech Raven Ridge, ale později přišel i nativní dvoujádrový křemík označovaný interně jako „Raven2“ (a právě k tomu ovladače Dali přiřazují jako příbuzný čip). Tento křemík se objevil letos také v nejlevnějších mobilních Ryzenech 3000U a brzo by měl být také v Athlonech 300GE. Ovšem na rozdíl od 12nm vyšších modelů Picasso AMD explicitně sdělilo, že tato dvoujádra jsou stále 14nm, protože Raven2 je 14nm a ne 12nm.

Z toho se zdá, že Dali by mohlo být právě oním druhým krokem na bázi čipu Raven2, tedy jeho refreshem na 12nm procesu. Sice by se na první pohled zdálo, že Raven2 už jako by zasáhl i do závěru generace Ryzen 2000, takže by měl jako Raven Ridge/Picasso mít už dvouletý turnus odkroucený. Ale to by nás asi nemělo mást, jeho plný příchod nastal vlastně až s APU Ryzeny 3000. Vypadá to tedy, že tu AMD udržovalo jakousi roční kadenci: začátkem 2017 vyšlo osmijádro Zen, na přelomu 2017/2018 čtyřjádro (APU) a na přelomu 2018 a 2019 pak vyšlo dvoujádrové APU pro úplný lowend. Teď když letos AMD vydalo 7nm CPU, bude příští rok (či na přelomu) následovat 7nm mainstreamové APU, ale na lowend by asi opět mohl dojít čas až o rok později a místo toho tedy teď ještě přijde onen 12nm refresh, který nám AMD „dluží“ od lowendového čipu Raven2. Jestli o rok později ale bude nahrazen už něčím 7nm na bázi Zenu 2, to je kvůli onomu problému s náklady otázka.

AMD Athlon 200GE specifikace Základní specifikace Athlonu 200GE, založeného na čipu Raven2 nebo na Raven Ridge osekaném na stejné parametry,  jaké má Raven2

Dvoujádra a stejné parametry, jen vyššími takty

Toto schéma evoluce procesorů samozřejmě nemusí být závazné, ale spolu s ovladači pro Linux to vypadá, že bude pro Dali platit. Patrně od tohoto APU Ryeznu/Athlonu tedy můžeme čekat zhruba to, co od Ahtlonů řady 200GE a 300GE, čili dvě jádra Zen a grafiku Radeon Vega 3 se 192 shadery. Řadič DDR4 by mohl umět 2933MHz paměti, L3 by zůstala 4MB. Frekvence by se ovšem proti řadě 200/300 mohly zvýšit o 100–200 MHz. Podobně to bude v noteboocích, kde Dali přinese o něco rychlejší následníky Ahtlonu 300U a Ryzenu 3 3200U (obojí jsou 14nm modely zřejmě založené na čipu Raven2, ne 12nm Picasso).

AMD Ryzen Embedded R1000 01 Ryzen Embedded R1000 je také založený na čipu Raven2, jehož je Dali možná refreshem

Určitý otazník by asi mohl viset nad použitím 12nm procesu. Ani desktopové Athlony, ani lowendová dvoujádra pro notebooky nejsou limitované stropem frekvencí 14nm procesu a asi ani jeho energetickou efektivitou. Pokud by je AMD chtělo zrychlit o dejme tomu těch 100–200 MHz, pak by to asi dokázalo udělat i bez přechodu na 12nm proces. Dali by tedy asi také mohlo pro úsporu nákladů používat stále 14nm proces a stejné masky jako Raven2. Pak by se asi lišilo jen konfigurací po výrobě, binningem/testováním a podobnými aspekty. Mohlo by tak být i podobným druhem refreshe, jako byl Richland vůči APU Trinity nebo Godavari proti APU Kaveri, uvidíme.

Galerie: Procesory AMD Ryzen s integrovaným GPU (neboli APU)

Byl pro vás článek přínosný?