Hlavní navigace

AMD: APU budou mít nové ovladače méně často, aktualizace jen jednou za tři měsíce

19. 6. 2018

Sdílet

Zdroj: Fritzchens Fritz, použito se souhlasem autora – public domain

Pokud máte v počítači některý z APU Ryzenů (čip „Raven Ridge“), které AMD vydalo pro desktop letos v únoru a pro notebooky koncem loňska, asi víte, že pro tyto APU nevydávalo AMD moc často novou verzi ovladače. Poměrně dlouho trvalo, než se integrovaný Radeon Vega vůbec dočkal podpory v standardním balíku Radeon Software, který AMD nabízí ke stažení (do té doby bylo nutné stahovat pro APU speciální ovladač). A vypadá to, že méně časté aktualizace ovladačů čipů APU zůstanou normou, takováto je zdá se oficiální politika pro ovladače integrovaných Radeonů.

Nový aktualizovaný ovladač pro APU vyšel minulý měsíc, ovšem nyní APU opět zůstávají na stejné verzi a v nejnovějším vydání 18.6.1 z června aktualizaci ovladačů nedostala. Nevím o tom, že by tato informace do této chvíle někde padla, ale podle vyjádření jednoho ze zaměstnanců AMD „pro styk s veřejností“ se AMD rozhodlo pro APU nevydávat každý ovladač, který dostanou samostatné grafiky Radeon. Místo toho mají APU dostávat nový ovladač jen zhruba každé tři měsíce.

Tato informace se objevila na fóru obchodu Overclockers UK od uživatele AMDMatt, jenž by měl být ověřeným kontaktem z AMD. Přes zaměstnance používajícího stejnou přezdívku probíhá komunikace s firmou také na oficiálním fóru AMD například při hlášení chyb. Tudíž by asi tato informace měla být reálná. Bavíme se zde tedy o ovladačích pro Windows; uzavřený Linuxový ovladač asi může být specifický a ten otevřený zase sleduje vývojové cykly samotného jádra.

Vyjádření zaměstanance AMD na fóru obchodu Overclockers.uk Vyjádření zaměstanance AMD na fóru obchodu Overclockers UK

Podle AMDMatta mají být aktualizace grafického ovladače pro APU s touto tříměsíční frekvencí vždy vydání typu WHQL, tedy stabilní verze. APU tímto přicházejí o možnost používat častější Beta vydání, zejména to ale znamená, že budou postrádat často vycházející aktualizace cílené na významné nově vydávané hry. Tyto ovladače zlepšují výkon a někdy také řeší chyby v nových hrách v den vydání, takže při hraní na APU nebude situace v nových titulech zrovna ideální. Už jen minimálně z tohoto důvodu by asi bylo dobré, kdyby AMD politiku přehodnotilo nebo nějak odbouralo technické bariéry, které mu brání aktualizovat ovladače pro integrované grafiky současně spolu s těmi samostatnými.

Vzhledem k tomu, že nejde o nějaké oficiální vyhlášení, které by prošlo tiskovým a právním oddělením, nelze v tuto chvíli říct, do jaké míry je tento postoj neměnný a nastavený jako pevná strategie. Je tedy možné, že se časem změní, ale v tuto chvíli tedy u APU platí, že se co do ovladačů nepovezou v první třídě herních grafik. Tříměsíční frekvence by typicky znamenala jen čtyři nové verze za rok. Zlepšení v tomto ohledu by dost pomohlo...

Byl pro vás článek přínosný?