Hlavní navigace

7nm mobilní Ryzeny Renoir konečně umí paměti LPDDR4: lepší výdrž baterie i výkon GPU

30. 8. 2019

Sdílet

Letošní rok byl bohatý na novinky ve stáji AMD, ovšem snůška ještě není kompletní. Včera jsme tu měli únik týkající se platformy pro 7nm highendové Ryzeny Threadripper, a teď přišlo zase něco k příští generaci APU, již také 7nm a jádry Zen 2 vybaveným čipům Renoir. AMD již začalo publikovat jejich Linuxové ovladače, z nichž už bylo před časem zjištěno, že jejich integrovaná grafika je Vega, nikoliv Navi. Teď se objevily další patche, z nichž se opět povedlo vylovit důležitý detail. Renoir zdá se přinese jednu velkou a dlouho chybějící novinku v podpoře pamětí.  

Konečně LPDDR

Phoronix včera přinesl informace o nové sadě patchů pro Linuxový ovladač APU Renoir a všímavý čtenář v nich objevil pozoruhodný střep. Totiž zmínku, podle níž už APU Renoir asi nebude umět jen paměti DDR4 jako předchozí APU, ale konečně už i regulérní mobilní paměti LPDDR4 (o LPDDR4X zmínka chybí, ale aspoň něco).

Do ovladače AMD přidalo kód s proměnnou týkající se latence získané trénováním paměti „LPDDR“ při bootu. Komentář k této řádce pak už výslovně mluví o LPDDR4. Toto pochopitelně není úplně neprůstřelné, teoreticky může jít o chybu, nebo třeba o podporu pro funkci prototypů a inženýrských vzorků, u níž se třeba může nalézt při testování chyba, kvůli které by finální APU LPDDR4 podporovat nemuselo. Nicméně to vypadá, že v návrhu APU Renoir už LPDDR4 je a tudíž existujedocela slušná reálná šance, že už ji na něm založené notebooky budou moci používat.

Podpora LPDDR4 na APU Renoir v kodu ovladace pro Linux Podpora LPDDR4 na APU Renoir v kódu ovladače pro Linux

V tomto má teď AMD velký dluh, takže jeho splacení bude dost přínosné (procesory Intel už dlouho umí LPDDR3 a teď Ice LakeComet Lake doplnily i LPDDR4, byť samy s velkým zpožděním na mobilní čipy ARM). LPDDR má tu nevýhodu, že se vždy pájí na desku a nemůže být upgradovaná či vyměněná. Ale zato by měla být mnohem efektivnější a úspornější, takže notebooky by s těmito pamětmi měly mít lepší výdrž na baterie. Kvůli tomu se používá v nejmobilnějších a „premium“ modelech.

Pokud by se AMD podařilo podporovat LPDDR na vysoké frekvenci, pak by z ní navíc vedle úspornosti a teoretické možnosti jít do počítačů typu ultrabook mohlo APU Renoir vytěžit také dost lepší 3D výkon. Výkon ve hrách totiž u integrovaných grafik záleží hodně na paměťové propustnosti a APU Raven Ridge a Picasso byla v 15W verzi svázána tím, že uměla maximálně dvoukanálovou DDR4 na 2400 MHz. Pokud by ale Renoir podporoval třeba LPDDR na taktu 3733 MHz efektivně jako Ice Lake-U od Intelu, stoupla by propustnost o polovinu. To by mohla pro rychlost integrovaného GPU být velká injekce.

Mobilní verze APU Raven Ridge v pouzdru BGA

Nové možnosti výstupu?

Linuxové ovladače ukazují ještě jednu věc: že APU Renoir bude mít novou verzi té části GPU, která se stará o samotný výstup na obrazovku. V nyní vydaných 7nm GPU Navi má AMD tuto technologii ve verzi DCN 2.0, APU Raven RidgePicasso (Ryzeny 2000G/U a 3000G/U) mají ještě jen DCN 1.0. Renoir se ale má posunout na DCN 2.1, tedy měl by obsahovat ještě novější IP než GPU Navi. Co od toho čekat, ale přesně nevíme. Schopnosti výstupu na obrazovku by snad mohly být podobné jako u Navi (například by tedy mohly být podporovány monitory s kompresí DSC umožňující vyšší rozlišení či snímkovou frekvenci s rozhraním DisplayPort).

Krásné by bylo, kdyby to třeba už znamenalo i HDMI 2.1, ale nikde se o tom zatím nepodařilo najít zmínku, a tak je asi pravděpodobnější, že tato novinka opět ještě nebude. Zvýšení maximálního rozlišení na 5K (když už ne 8K) by také nebylo k zahození, ale zde platí totéž.

Kdy by se tyto procesory/APU měly dostat na trh, zatím přesně nevíme. Mobilní verze by asi mohla být uvedena na CES 2020 v lednu, patrně už jako Ryzen 4000 (řada U). V desktopu bychom pak asi čekali delší dobu, je možné, že pro socket AM4 by pak tyto procesory mohly být vydané třeba zase až kolem poloviny roku.

Galerie: APU neboli procesory AMD Ryzen s integrovaným GPU

Byl pro vás článek přínosný?