Hlavní navigace

APU Ryzen 4000 zřejmě nepodporuje PCI Express 4.0, turbo je možná vyšší než 4,2 GHz

20. 2. 2020

Sdílet

Na začátku ledna AMD poprvé odhalilo osmijádrové 7nm mobilní Ryzeny 4000, APU „Renoir“, které vypadají jako poměrně zajímavá vnitřnost pro letošní notebooky. Uvedení na CES bylo sice jen papírové, ale AMD sdělilo většinu parametrů. Takže sice stále musíme počkat na benchmarky (a testy, jak si jednotlivé notebooky poradí s výdrží na baterie), ale určitou představu si lze udělat. Některé věci AMD ještě nesdělilo, teď tu ovšem pár střepů do příslovečné mozaiky máme z neoficiálních zdrojů.  

APU Renoir má pro grafiku jen řadič PCI Express 3.0 ×8

První se týká toho, zda APU Renoir budou podporovat PCI Express 4.0, jako tomu je na desktopové platformě Ryzenů 3000 „Matisse“. Ve specifikacích při vydání nebyla podpora PCIe nikde zmíněna, což ovšem není u notebookových procesorů neobvyklé (ani u Intelů). Twitter obývající leaker Komachi Ensaka ovšem někde vyhrabal kus dokumentu, který můžete vidět níže a zřejmě v otázce dělá jasno (nejde-li o nějaké falzum – bohužel není sděleno, odkud tento výstřižek vzešel).

Kus jakési tabulky se specifikacemi uvádí, že Renoir podporuje jenom PCI Express 3.0 s propustností 1 GB/s na linku, nový PCIe 4.0 tedy mít nebude. Tedy alespoň ne v mobilní verzi BGA pájené na desku (provedení FP6). Teoreticky by ještě PCIe 4.0 mohlo být zapnuté u verze tohoto APU pro desktopový socket AM4, ale na to se asi už moc spoléhat nedá. (Mimochodem, nenechte se plést oním označením „3rd Gen AMD Ryzen“. Notebookové Ryzeny začaly až s řadou 2000, takže Ryzen 4000U/H je podle AMD oficiálně třetí generací).

AMD Ryzen 4000 pro notebooky zrejme nepodporuje PCI Express 4 0 AMD Ryzen 4000 pro notebooky zřejmě nepodporuje PCI Express 4.0 (Zdroj: Komachi Ensaka/Twitter)

APU Renoir také podle tohoto materiálu zachovává to, že řadič PCI Expressu 3.0 pro grafiku má jenom osm linek (×8), ne šestnáct jako u Ryzenů bez integrované grafiky. Toto AMD patrně dělá pro úsporu tranzistorů a zmenšení plochy čipu (a tím ceny), začalo to již u 28nm APU Carrizo. Toto je pravděpodobně proto skutečná limitace křemíku a zůstane i u eventuální desktopové verze pro socket AM4. Vedlo toho by ale APU mělo mít ještě čtyři linky k přímému připojení NVMe SSD ve slotu M.2. Ani u těch asi ale nebude podporován standard PCIe 4.0.

AMD Ryzen 4000 APU Renoir pro notebooky zdroj AMD 1600 AMD Ryzen 4000, APU Renoir pro notebooky v pouzdru BGA (Zdroj: AMD)

Budou turba nakonec vyšší, než 4,2 GHz?

Druhý střep se týká turbo boostu (či Precision Boostu v žargonu AMD). U Ryzenů 3000 Matisse bylo značně kritizováno, že mají ve specifikacích inzerované maximální takty boostu, které jejich řízení frekvence může použít, ale tyto maximální hodnoty ve skutečně CPU dosahují jen vzácně a jen na krátký čas kvůli vysokým napětím, které to vyžaduje. Často se třeba i ve vašich komentářích objevily názory, že AMD mělo raději do specifikací napsat o něco nižší čísla, které by pak třeba CPU překračovala.

Je možné, že mobilní Ryzeny 4000 se podle toho už trošku zařídily. Při uvedení AMD oznámilo u těchto procesorů nejvyšší frekvenci boostu „jen“ 4,2 GHz, což je nějakých 400–500 MHz pod tím, co v desktopu – aspoň teoreticky – umožňují Ryzeny 9 Matisse. Objevila se ale indicie, že by ve skutečnosti tyto procesory mohly boostovat i o kousek výš, než co mají takto „v papírech“. Podle uživatele _rogame na Twitteru je v databázi 3DMarku záznam pro Ryzen 7 4700U, u kterého test detekoval při běhu frekvenci 4,29 GHz (takže pravděpodobně 4,30 GHz). Model 4700U přitom má ve specifikacích jako maximální boost dokonce jenom 4,1 GHz, takže by pak procesor byl schopný jít o 200 MHz výš.

AMD Ryzen 7 4700U v databazi 3DMarku AMD Ryzen 7 4700U v databázi 3DMarku (Zdroj: _rogame/Twitter)

Toto by mohlo ukazovat, že by Ryzeny 4000 pro notebooky mohly mít „skryté turbo“ navíc, které by mohly využít nad rámec oficiálního maxima, pokud tomu budou podmínky nakloněny. Opět to asi nebude nijak zaručené, ale znamená to, že výkon by v některých případech mohl být o něco málo lepší, než co jsme doposud očekávali na základě specifikací končících na 4,2 GHz. Je možné, že Ryzen 7 4800U a Ryzen 7 4800H by takto nezávazně mohly umožňovat třeba až 4,4 GHz.

Alternativní vysvětlení ovšem může být, že na testované platformě jenom špatně fungovalo detekování frekvence, což nelze vyloučit. Chybné měření taktu se u APU v minulosti občas přihodilo a vedlo to k uživatelům, kteří si mysleli, že mají nebývale vysoké přetaktování, zatímco je pouze pletla chybně detekovaná a reportovaná frekvence. Zatím tedy tuto informaci berte s rezervou a nepočítejte s ní. Pokud by se ale potvrdila, bylo by to příjemné.

Zdroje: _rogame, Komachi Ensaka (Twitter)

Galerie: Odhalení procesorů AMD Ryzen 4000 pro notebooky

Byl pro vás článek přínosný?