Hlavní navigace

Konec dvoujader v lowendu. AMD uvádí proti Pentiím čtyřjádrový Athlon Gold 3150G

23. 7. 2020

Sdílet

Zdroj: AMD
AMD povýšilo lowendové Athlony na čtyři jádra. Mají stát jako Intel Pentium a přinášet to, co do nedávna modely Ryzen 3. Integrované GPU je ale slabší.

Včera jsme tu měli zprávu o vydání očekávaných procesorů Ryzen 4000G, což jsou 7nm APU Renoir s jádry Zen 2 pro desktop. S těmi se ovšem svezly ještě další čipy, které jsou trošku překvapením. AMD vydalo také lowendové procesory Athlon Silver a Gold. Ty jsou sice založené na starších čipech, které ještě nemají jádra Zen 2, ale jsou to první modely této lowendové řady se čtyřmi jádry.

AMD staví tyto Athlony proti Pentiím od Intelu, což znamená, že by se i do této levné oblasti mohl dostat trend přidávání jader, který Ryzeny v roce 2017 začaly, a po víc jak deseti letech by eventuálně mohl nastat konec dvoujader v levný PC.

Athlon Gold: čtyřjádro do lowendu proti Pentiím

Tyto nové modely, které budou doplňovat APU Ryzeny 4000G/GE ve spodní části nabídky, jsou tři, ovšem relevantní bude hlavně jeden: Athlon Gold 3150G. Má čtyři jádra Zen na 12nm procesu, mělo by jít tedy o APU Picasso. Bohužel není zapnutý SMT, takže jde o procesor se čtyřmi vlákny. Frekvence je v základu 3,5 GHz a maximální boost je 3,9 GHz, L3 cache 4 MB. TDP je 65W a bohužel nevíme, jestli se procesor dá přetaktovat.

Tento Athlon je APU, má integrovanou grafiku, čímž se odlišuje od Ryzenu 3 1200, který doteď levné čtyřjádro v suploval, ale integrované GPU neměl, což byl proti Pentiím deficit. Athlon Gold 3150G má ovšem GPU dost slabá, jen se třemi CU (192 shadery) na frekvenci maximálně 1100 MHz. Je tedy jen tak silné, jako u dvoujádrových Ahtlonů. Toto je škoda, protože jinak je vlastně Athlon Gold 3150G to, co doteď nabízely Ryzeny 3 (než jim AMD před pár měsíci zapnulo SMT a dalo jim tím osm vláken). V grafickém výkonu ale Ryzen 3 2200G nebo 3200G s 512 shadery bude někde úplně jinde než Athlon Gold, ovšem v kombinaci se samostatnou grafikou tato nevýhoda padá.

Dále víme, že tento procesor bude podporovat paměti DDR4-2933 (normálně dvoukanálově), provedení je standardně pro socket AM4, je podporován výstup na DisplayPort i HDMI, takže 4K obrazovky by neměly být na integrovaném GPU problém. Řadič PCI Expressu dodává linky PCIe 3.0, ale AMD bohužel ve specifikacích neříká, kolik jich je. Maximálně by slot pro GPU mohl poskytovat PCIe 3.0 ×8 (jako APU Ryzeny 3000). Ale starší Athlony s dvěma jádry měly jen ×4, takže zde bude asi třeba být na pozoru – tato informace se snad brzo také zjistí.

Aktualizováno: modely Athlon Gold poskytují pro připojení externí grafiky slot PCI Express 3.0 ×8, tedy stejně jako APU Ryzeny generace 3000 (ale méně něž Ryzeny 4000G se slotem PCIe 3.0 ×16). Dále mají tyto procesory normálně ×4 linky pro slot M.2 a ×4 pro připojení čipsetu. (Zdroj: AnandTech)

Vedle tohoto 65W modelu (volitelně se ovšem dá seštelovat na 45W) pak bude existovat také 35W verze Athlon Gold 3150GE. Ta se liší mírním snížením taktů CPU – základ je 3,3 GHz a maximální boost 3,8 GHz. To je vlastně vše, zbytek specifikací až na 35W TDP uvádí AMD stejné. Grafika má také 192 CU a maximální takt 1100 MHz. Oba tyto procesory mají také svoje „Pro“ verze do počítačů ve velkých podnicích či institucích – Athlon Gold Pro 3150GAthlon Gold Pro 3150GE. Tyto podporují Pro technologie jako vzdálenou zprávu nebo šifrování RAM.

Athlon Silver budou dál dvoujádra

To jsou zatím čtyřjádrové modely všechny. Třetí novinka v nabídce, Athlon Silver 3050GE, je stále dvoujádro (s TDP 35 W), takže se proti starším Athlonům nevymyká. Rozdělení Silver/Gold odkoukalo AMD od Intelu, ten takto rozlišuje ale naopak dvoujádra s velkými jádry Skylake (Pentium Gold) od čtyřjader, ale založených na malých jádrech Atom (Pentium Silver).

Athlon Silver 3050GE má dvě jádra s SMT (čtyřmi vlákny) na 3,4 GHz, ale bez turbo boostu. L3 cache je stále 4MB, řadič pamětí ale již oficiálně podporuje jen dva kanály DDR4-2666. Integrovaná grafika dostala také 192 shaderů a takt maximálně 1100 MHz, takže je stejná jako u čtyřjader. Tento model není na rozdíl od předchozích 12nm, ale 14nm.

Mělo by tedy jít o čip Raven Ridge nebo možná spíše nativní dvoujádro Raven 2 – pokud je to druhá možnost, tak by asi slot PCIe 3.0 pro grafiku mohl mít jen čtyři linky. I tento model má jinak verzi Pro. Ta by měla mít identické parametry, ale dostala odlišné číslo: Athlon Silver 3125GE.

Aktualizováno: tento model má skutečně pro samostatné GPU ve slotu jen konektivitu PCIe 3.0 ×4. Pro SSD připojené do slotu M.2 z procesoru jsou dostupné ×2 linky a čipová sada má také napojení zúžené na ×2.

U těchto procesorů AMD zveřejnilo parametry, ale zatím neznáme ceny, jen to, že je firma staví proti Pentiím Gold. Jako příklad uvádí model Pentium Gold G5400 a G5600, které oficiálně stojí 64–82 dolarů (u nás ceny začínají na 1500 a 2000 Kč). Možná by tedy ceny za Athlony Gold se čtyřmi jádry mohly také být někde v podobném pásmu a když ne hned, tak časem po zlevnění klesnout pod dva tisíce Kč.

Jaký máte názor na čtyřjádrový AMD Athlon Gold 3150G?

Zatím také jenom pro OEM trh, bohužel

Bohužel v této chvíli čtyřjádrové Athlony trpí na stejnou nemoc jako APU Ryzeny 4000G – nejsou ve volném prodeji. AMD je stejně jako 7nm APU teď prodává jenom velkým výrobcům počítačů na OEM trhu. Doufejme, že i zde to bude přechodné a za pár měsíců se Athlon Gold 3150G začne prodávat i normálně. Až se tak stane, bude to asi proti dvoujádrovým Pentiím (které mimo jiného stále mají uměle i vypnuté AVX/AVX2) hodně atraktivní volba.

Galerie: Slajdy k vydání procesorů Ryzen 4000G/4000GE a Athlon Silver/Gold, oficiální benchmarky od AMD

Zdroj: AMD

Byl pro vás článek přínosný?