Hlavní navigace

Drby potvrzené? Radeony RX 6000 prý mají v čipu velkou až 128MB Infinity Cache

6. 10. 2020

Sdílet

Zdroj: AMD
GPU Big Navi od AMD má mít jen 256bitové paměti, takže byl strach o výkon, jelikož propustnost by byl třeba o třetinu nižší než u grafik Ampere od Nvidie. Podle drbů to snad měla řešit zvláštní obří cache. Byli jsme dost skeptičtí, ale vypadá to, že zrovna tato zvláštní teorie se potvrzuje a Infinity Cache opravdu bude.

Od momentu, kdy unikl snímek ES karty s GPU architektury RDNA 2, začalo krystalizovat, že highendové GPU Navi 21 od AMD by mohlo být překvapivě úzkou 256bitovou paměťovou sběrnici, což pak doložil únik specifikací z firmwaru a nejnověji fotka, podle které jsou použité paměti GDDR6 a ne HBM2(e).

Po prosáknutí tohoto znepokojivého faktu se objevila informace u často ne zrovna spolehlivých youtuberů, že by nižší propustnost AMD mohlo kompenzovat velkou cache přítomnou na čipu, údajně nazvanou Infinity Cache. Sice to vypadalo dost jako spekulace nebo tzv. „přání otcem myšlenky“, ale teď se překvapivě ukazuje, že by něco takového mohlo existovat.

Infinity Cache potvrzena?

Jak zjistil twitterový leaker Momomo_us na webu Justia, AMD totiž před několika dny právě na slova Infinity Cache opravdu zaregistrovalo ochrannou známku (až poté, co spekulace začaly, ovšem). Teoreticky to může být potměšilá dezinformace, ale tyto registrace už dříve předpověděly značku Ryzen a také Threadripper (ovšem AMD s nimi registrovalo také jiný balast jako kamufláž, takže neplatí že vše, co se zaregistruje, se pak použije).

Ochranná známka zažádaná 29. 9. je na označení „AMD Infinity Cache“, ale není nikde řečeno, čeho přesně se týká, nebo jak bude fungovat. Youtuber RedGamingTech, který přesně toto označení použil poprvé před třemi týdny, uváděl, že by mělo jít o cache s kapacitou 128 MB, která by měla snížit nároky GPU na propustnost do paměti. Díky tomu by výkon mohl být vyšší, než co by normálně 256bitová sběrnice utáhla.

Nicméně 128 MB SRAM by mělo zabírat až nějakých 140 mm², pokud by hustota byla podobná jako u 7nm CPU čipletů architektury Zen 2, které mají 32 MB SRAM, což zabírá okolo poloviny jejich 74mm² plochy. Kapacita a detaily každopádně nejsou potvrzené.

AMD so registrovalo ochrannou známku Infinity Cache AMD so registrovalo ochrannou známku Infinity Cache (Zdroj: Justia, via Momomo_us)

Toto je asi první pramen, který Infinity Cache potvrzuje (omlouváme se RedGamingTechu, že jsme o něm pochybovali...). Ale také web VideoCardz teď uvádí, že má separátně z vlastních zdrojů potvrzenou nějakou formu speciální cache spojenou s paměťovým subsystémem GPU Big Navi. Zda ji budou mít i menší deriváty Navi 22 a 23, nebo jen Navi 21, nevíme.

Podle VideoCardz ale zase tato konkrétní cache neměla být pojmenována Infinity Cache, nebo alespoň ne původně. Je možné, že tento název byl zvolen až později (viz datum požádání o ochrannou známku). Teoreticky by asi Infinity Cache mohla být i označení nějakého jiného architektonického prvku.

Odhalení architektury RDNA 2, které má proběhnout 28. 10., tak možná přinese zajímavé věci. Mohla by to teoreticky být i docela divočina, pokud by se ukázalo třeba, že AMD do GPU dostalo eDRAM, kterou IBM používá pro svá CPU Power jako cache. Ale může to být i prozaičtější SRAM.

Každopádně až testy ukáží, jak dobře by takový systém fungoval. Také se na tom může ukázat, že experimenty jdoucí mimo zavedené koncepce se ne vždy vyplácí, a volba užší sběrnice s Infinity Cache bude spíš slabina než výhoda. Asi bych zatím raději krotil očekávání.

Galerie: Grafické karty Radeon RX 6000: fotografie referenčních modelů, úniky

Zdroje: Momomo_us, VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?