Hlavní navigace

AMD bude vyrábět Arctic Islands a Zen u Samsungu a Global Foundries

22. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Podle posledních zpráv se zdá, že AMD rozdělí výrobu grafických čipů Arctic Islands a procesorů Zen mezi Samsung a Global Foundries. Obě společnosti totiž využívají stejný 14nm výrobní proces, který si Global Foundries zakoupil právě od Samsungu. Konkrétně by se mělo jednat o pokročilý výrobní postup FinFET LPP (low-power plus), který nahrazuje, či spíše doplňuje, již využívaný postup LPE (low-power early).

AMD - Samsung - Global Foundries
Zdroj: Semiconductor Manufacturing & Design Community

Rozdělením výroby mezi obě společnosti se pravděpodobně AMD snaží vyhnout problémům s výrobou v Global Foundries, je však otázkou, do jaké míry se AMD podaří odladit výrobní proces na výrobních linkách Samsungu. Zdárnému uskutečnění však nahrává to, že se jedná o téměř identické linky, jaké využívá Global Foundries.  

Prvních čipů z výrobních linek Samsungu bychom se měli dočkat ve třetím kvartálu roku 2016. A navíc se zdá, že Samsung se pokusí urychlit vývoj 10nm výrobního procesu tak, aby byl připraven již během roku 2017, k čemuž vedlo mimo jiné také vývoj pamětí S-RAM, jež jsou postaveny právě na tomto výrobním postupu.

Zdroj: ETNews

Byl pro vás článek přínosný?