Hlavní navigace

AMD bylo v roce 2013 ztrátové i přes zisk v Q4. Do plusu se prý dostane letos

22. 1. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ještě v závěru minulého týdne stihl oznámit finanční výsledky za rok 2013 Intel. Jak se vedlo společnosti AMD, jejíž hospodaření je poněkud dobrodružnějším příběhem, se dozvídáme až teď. Výsledky to jsou i nejsou špatné. Firmě se zřejmě podařilo nastartovat růst, i když celkově pro ni rok 2013 skončil stále v červeném pásmu.

Stejně jako ve třetím čtvrtletí i nyní AMD o maličko předběhlo plánované tržby: v čtvrtém kvartále roku vytvořilo obrat 1,59 miliardy USD (tedy o něco málo víc než předpokládaných 1,49–1,58 miliardy). Po velkých propadech roku 2012 (kdy AMD dokonce před výsledky vydávalo předběžná varování) jsou zřejmě účetní opatrnější a prognózy stanovují raději nižší. Oproti také velmi úspěšnému třetímu kvartálu (1,46 miliardy) tržby vzrostly o 9 %, oproti katastrofálnímu Q4 2012 dokonce o 38 %. Díky tomuto výsledku byla v čtvrtém kvartále firma v zisku, který dosáhl 89 milionů USD (12 centů na akcii). Hrubá marže byla 35 %.

Na celoroční ziskovost to ale kvůli špatnému začátku roku nestačilo a firma je tak celkově stále v červených číslech. Za celý rok 2013 utržilo AMD 5,3 miliardy USD – o 2 % méně než v roce 2012, ale skoro o 20 % méně než v roce 2011, kdy mělo obrat 6,57 miliardy. Z uvedeného obratu firmě celkově vychází celoroční ztráta 83 milionů USD. Trend v průběhu roku byl ale každopádně pozitivní. Restrukturalizace, kterou AMD loni provádělo, srazila náklady společnosti z 592 milionů USD v Q1 na 462 milionu USD v Q4 (skoro o 25 %, lze ji tedy označit za úspěšnou). Výsledkem je vedle zisku v třetím a čtvrtém kvartálu také to, že se společnosti podařilo udržet finanční rezervy na stabilní úrovni (1,18 miliardy USD).

Procesory AMD

Jak se v období Q4 2013 dařilo oběma hlavním divizím AMD? Nikoho asi příliš nepřekvapí, že se opět propadly tržby procesorové divize, a to o 9 % oproti třetímu kvartálu. Utržila 722 milionů USD, zhoršení jde údajně na vrub zejména nižším prodejům notebookových čipů. Malou náplastí je alespoň to, že se oproti Q3 2013 o něco zvedla průměrná prodejní cena procesorů (lépe se prodávají dražší modely APU).

 

Naopak grafická divize letí strmě vzhůru – oproti třetímu čtvrtletí navýšila tržby o 29 % (už tehdy ale byl obrat o 110 % vyšší než v Q2 2013). Celkově její tržby dosáhly čísla 865 milionů USD, takže přináší značně více peněz, než kolik si započítala procesorová divize – zřejmě poprvé v historii. Za tento růst jsou ale zodpovědné čipy, které AMD vyrábí pro konzole Xbox One a Playstation 4, které šly v čtvrtém kvartále na trh. Z těchto APU tedy AMD čerpá značnou část svých tržeb. Není tak již odkázáno na chřadnoucí trh s PC; jenže příliš velká závislost na konzolích asi také není ideální.

Procesor konzole Sony PlayStation 4: jeden z dvou tahounů tržeb AMD

Ti, kdož by ve výsledcích chtěli nalézt odpověď na otázku, jak moc AMD pomohla mánie okolo těžení virtuálních měn (která podle různých ukazatelů vyprodává dražší Radeony a často značně zvýšila jejich koncové ceny), budou bohužel zklamáni. Rozjezd Xboxu One a Playstationu 4 enormně nafukuje obrat grafického oddělení. Zda AMD na dedikovaných GPU díky „coinům“ utržilo více peněz než obvykle, tedy ze srovnání bohužel nelze vyvodit. Dle vyjádření finančního ředitele ale skutečně došlo k neupřesněnému růstu tržeb za GPU Radeon.

 

Prognóza na rok 2014

V běžícím prvním čtvrtletí se AMD bohužel už tak dobře dařit nebude. Prognóza firmy počítá s propadem obratu (oproti Q4 2013) o 16 % (s tolerancí tří procentních bodů). To znamená tržby mezi 1,29–1,38 miliardy USD. Při pohledu na minulé výsledky to naznačuje, že by se firma opět mohla potopit do (ale relativně mírné) ztráty. Povánoční zimní období je tradičně slabou sezónou, nicméně takto významný propad již může být abnormální. V prvním čtvrtletí se totiž už má upokojit poptávka po nových konzolích a AMD tedy už nemůže počítat s tak vysokými tržbami.

V příštím roce tedy firma bude muset ukázat, že se dokáže prodrat k zisku i bez této opory. Podařit by se to nicméně mohlo, neboť ve svém odhadu hospodaření v celém roce 2014 je AMD optimistická a očekává nárůst obratu oproti loňsku, ovšem v neupřesněné míře. Za celý rok má být firma zisková (byť minimálně v Q1 2014 to na ztrátu zdá se vypadá) a mít pozitivní „cashflow“. Připomeňme, že konkurenční Intel počítá pro rok 2014 s růstem obratu nepočítá, avšak na rozdíl od AMD je zase výrazně ziskový.

AMD Radeon R9 290X
AMD Radeon R9 290X

Zdroj: AMD

Byl pro vás článek přínosný?