Hlavní navigace

AMD na CES: Ryzen s jádry Zen 2 poráží 9900K a nová highend grafika: 7nm Radeon VII

10. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce

Včera AMD uskutečnilo v Las Vegas svou prezentaci na CES 2019 (kde mělo poprvé v historii prostor v „keynote“): Začalo to až hodně suše rekapitulováním již známých věcí, ale trpělivost se vyplatila. Na této akci totiž nakonec došlo na první předběžné odhalení 7nm desktopových procesorů s novými jádry Zen 2. Ale také na překvapení v oblasti herních grafik – nový highendový Radeon.  

První 7nm herní grafika: Radeon VII

Ke grafickému překvapení půjdeme jako k prvnímu, protože bylo prezentováno první a také se dříve reálně objeví v obchodech. Na CES 2019 šéfka AMD Lisa Su oznámila, že příští měsíc vydá novou výkonnou grafickou kartu, která bude zároveň vůbec prvním 7nm GPU na trhu. Tato grafika nese jméno Radeon VII („Seven“), což je asi zároveň hříčka s „Vega II“, ale i 7nm technologií. Opět se tedy mění značení, po RX 500 a přeskočené šestce (RX Vega?) tedy přichází „Radeon Sedma“ (červená sedma?).

Radeon VII předvedený naživo na CES 2019

Radeon VII bude podle všeho založený na 7nm GPU Vega 20, které poprvé přišlo na trh ve výpočetních akcelerátorech Radeon Instinct MI50 a MI60. Firma sice vždy tvrdila, že herní verze tohoto GPU není v plánu, čemuž jsme věřili, ale nakonec je skutečnost jiná. Těžko říct, zda to třeba není tím, že vyšší ceny grafik Nvidia GeForce RTX ponechaly AMD větší prostor, než čekalo a bez zdražení Turingů by tato karta neexistovala. Každopádně ale toto povahou výpočetní enterprise GPU nakonec zasáhne i do herní oblasti. Ovšem v mírně ořezané formě.

Vega 20 pro hráče

Radeon VII má mít aktivních 60 z 64 bloků CU a 3840 stream procesorů, tedy o něco méně než Radeon Vega 64. Ovšem architektura je pozměněná, podporuje navíc k funkcím první generace Vegy například některé AI operace a také výpočty s dvojitou přesností FP64 (které ale mohou být v herní verzi vypnuté). AMD už některé parametry ale i potvrdilo: Radeon VII ponese 16 GB paměti HBM2. A ta bude také velmi rychlá. Díky 4096bitové sběrnici má karta mít propustnost do paměti 1 TB/s, což by mělo podávat velmi dobrý výkon pro 4K hraní.

Proti Radeonu Vega 64 by ale měly hlavní zlepšení obstarat vyšší takty GPU, které by měly výrazně zvednout jednak hrubý výkon karty, ale i výkon rasterizačních jednotek a geometrie. Podle prezentace by snad takt GPU měl být v Radeonu VII až 1,8 GHz (což bude asi v boostu, ne základ). Aktualizováno: frekvence je 1450 MHz v základu a 1800 MHz v maximálním boostu. AMD udává teoretický výkon 13,8 TFLOPS pro výpočty v FP32.

Podle oficiálního vyjádření má díky 7nm výrobě mít o 25 % lepší výkon při stejné spotřebě – tedy asi v porovnání s Radeonem RX Vega 64. TDP prozrazeno nebylo, ale očekávat se asi dá 250–300 W. Karta ukázaná na kamery měla tříventilátorový chladič s tloušťkou na dva sloty a napájení dvěma osmipiny.

Oficiální parametry Radeonu VII

Výkon proti GeForce RTX 2080?

Odhadem by toto asi zhruba mělo Radeonu VII dovolit blížit se či soupeřit s GeForce RTX 2080, ovšem jak přesně jejich vzájemné síly budou vypadat, na to raději počkejme do recenzí. AMD ukázalo ve slajdech nějaké výsledky, samozřejmě ale mohly být výběrové. V Battlefieldu V (DX12) má být Radeon VII o 35 % rychlejší než Radeon Vega 64, ve Fortnite o 25 %, ve Strange Brigade pod Vulkanem o 42 %. Proti RTX 2080 to má být plichta v Battlefieldu V (DX12) a Far Cry 5 DX11) a výraznější vítězství ve Strange Brigade pod Vulkanem.

Vydání 7. února

Také cena bude ovšem mířit proti GeForce RTX 2080, oficiální doporučená částka je totiž docela vysokých 699 dolarů (byť generace Turing tato hodnocení dost zrelativizovala). Tedy stejná suma jako je doporučena za referenční RTX 2080. U nás by to znamenalo při momentálním kurzu a DPH asi 18 700 Kč. Určitou útěchou budiž, že k Radeonu VII bude AMD přidávat balík třech her zadarmo – a to z předvánočního bundlu s Division 2, Resident Evil 2 a Devil May Cry 5. Ovšem jenom po omezenou dobu. Prodávat se karta každopádně začne 7. února, takže za necelý měsíc.

Radeon VII má být nejvýkonnější GPU, jaké kdy AMD postavilo (což je oblíbená fráze všech firem, byť moc neznamená). Zároveň to ale podle AMD má být asi díky rychlé a poměrně velké paměti nejlepší herní (tedy běžná spotřebitelská) karta pro potřeby tvůrců obsahu. Takže podobně jako u některých Radeonů Pro či Frontier Edition Vegy zde možná bude určitý přesah k poloprofesionálnímu použití.

Článek pokračuje na následující straně informacemi o první demonstraci Ryzenů 3000 s jádry Zen 2 a 7nm čiplety, včetně prvních fotek a benchmarků.

Ryzen 3000 s jádry Zen 2 konečně odhalen, vypadá slibně

Na samém konci prezentace pak byl ukázán konečně desktopový Ryzen 3000 pro socket AM4 – a nyní již ne 12nm APU Picasso (odhalené na začátku týdne), ale procesory „Matisse“ založené na architektuře Zen 7 a vyráběné 7nm procesem. Respektive, částečně. Ukazuje se totiž, že konzervativní odhady (včetně mých) se tady mýlily. AMD i v desktopové oblasti použije technologii vícečipového pouzdra a procesory bude skládat z „čipletů“.

Čiplety a 7nm/14nm hybrid i pro AM4

Procesor Matisse byl na CES ukázán odvíčkovaný a bylo tak definitivně odhaleno, že čiplety přišly ke slovu. Na pouzdru jsou dva čipy a 7nm křemík je ten menší z obou. Mělo by jít o stejný čiplet jako v 7nm Epycích, který obsahuje osm jader (16 vláken) a dále už jen konektivitu Infinity Fabric pro spojení s druhým čipletem. Ten je 14nm, vyráběný u GlobalFoundries, a obsahuje jak paměťový řadič, tak veškerou další konektivitu.

Ryzen 3000 Matisse naživo na CES 2019 (Zdroj: AMD)

Co přesně v ní je, není jasné, ale mělo by to být víceméně dáno podobou socketu AM4. Tedy dvoukanálový řadič DDR4, nějaké USB a porty SATA a PCI Express ×16 pro GPU, ×4 pro SSD a ×4 linky pro čipset. IO čiplet je jinak odlišný od těch používaných v serverové verzi. Dle odhadu AnandTechu by mohl mít okolo 123 mm², zatímco Cpu část měří snad okolo 81 mm².

PCI Express 4.0, ale i kompatibilita se starými deskami

PCI Express bude u Ryzenu 3000 Matisse podporovat technologii PCIe 4.0 s dvojnásobnou propustností na jednu linku. Ryzeny 3000 Matisse budou tedy prvními procesory pro PC, které tuto konektivitu přinesou a budou i moci využít u SSD a grafik. Fungovat ovšem asi bude jen na nových deskách.

7nm Ryzen 3000 ale bude fungovat i na těch starých. Lisa Su v prezentaci potvrdila, že procesory se budou dát jako upgrade nainstalovat do dosavadních desek platformy AM4. Jako obvykle bude třeba nejprve nahrát patřičnou aktualizaci BIOSu, ale upgradovat by teoreticky měly jít snad všechny desky, pokud tuto aktualizaci jejich výrobci dodají.

Víc jak osm jader?

Velká otázka je, zda procesory Ryzen 3000 budou moci mít i více jader než osm. Protože použitý CPU čiplet je z Epycu Rome, víme, že má fyzicky jader jen tolik. I/O čiplet by ale čistě teoreticky mohl podporovat zapojení dvou takových pro 10–16jádrové modely. Pozice 7nm čipletu na rohu a 14nm čipletu v ose by naznačovala, že se s možností druhého CPU čipletu alespoň teoreticky počítá. Některé záběry jako by ukazovaly zamalované plošky v tomto místě, ale to mohl být klam. O více jak osmijádrových Ryzenech 3000 každopádně není nic potvrzeno a není tedy jisté, zda jsou realizovatelné. To je tedy další věc, kde zatím zůstaneme napjatí. V interview údajně padlo, že by do prázdného místa něco mohlo přijít, ale na druhou stranu se to třeba může týkat až generace 4000.

Vzorek Ryzenu 3000 Matisse bez rozvaděče tepla a s odhadem velikosti čipů (Zdroj: AnandTech)

Osmijádro má porážet Core i9-9900K...

Na CES byla v akci předvedena každopádně jen verze s osmi jádry a šestnácti vlákny. Nešlo o sériový kus, ale jen o vzorek, který ještě neběžel na finálních taktech, s jakými má Ryzen 3000 přijít na trh. První demo bylo ve hře, což nám mnoho o výkonu neřekne. Poté ale bylo ukázáno porovnání osmijádrového vzorku Ryzenu s Core i9-9900K od Intelu, tedy rovněž osmijádra s 16 vlákny. Obojí bylo testováno v Cinebench R15 MT a vzorek Ryzenu 3000 tento nejrychlejší procesor Intelu pro platformu LGA 1151 těsně porazil. Je to sice v benchmarku, v kterém si již Zen vede nadprůměrně dobře, ovšem také to jak již bylo řečeno údajně nebylo na finálních frekvencích.

Přesné skóre mělo být 2040 bodů pro Core i9-9900K (což plus minus sedí s čísly z recenzí pro nepřetaktované CPU). Vzorek Ryzenu 3000 dosáhl o necelé procento vyšší skóre: 2057 bodů (pokud jsem slyšel dobře). Konfigurace systémů měly mít stejný OS a záplaty, SSD, paměti, zdroj a grafiku Radeon RX Vega 64.

Cinebench R15 MT na Core i9-9900K (vlevo) a nefinálním vzorku osmijádrového Ryzenu 3000 (vpravo)

... ale s mnohem nižší spotřebou

Zároveň ale Ryzen potřeboval o dost méně energie díky svým 7nm jádrům. Během dema byly na obrazovce i údaje o celkové spotřebě obou sestav a poměr byl zhruba 180 W proti 135 W. Horší výsledek pochopitelně pro Core i9-9900K, známé ostatně tím, že ve vícevláknové zátěži odebírá výrazně více, než je udávané 95W TDP. Jinak to ovšem asi dopadnout nemohlo, vzhledem nevýhodě ve výrobní technologii.

Vydání v létě

Ukázka na CES byla ale ještě jen „preview“. Žádné přesné parametry tedy sděleny nebyly a nejspíš si na ně ještě dost počkáme. Oficiální materiály uvádějí, že vydání bude v polovině roku, což by mohl být jak červenec či srpen, tak třeba už červen.

AMD každopádně slibuje docela dost, tentokrát nelze mluvit o tom, že „hype“ živili jen fanoušci. Podle Lisy Su má po uvedení Ryzen 3000 přinášet to nejlepší jak ve výkonu, tak v efektivitě, ale i ve funkcích. Lepší spotřeba demonstrována byla a pod funkcemi lze rozumět podporu PCI Express 4.0. Ale vítězství ve výkonu by mělo znamenat, že CPU přesvědčivě porazí Core i9-9900K od Intelu. I když samozřejmě ještě nevíme, zda to bude ve všech disciplínách a i v jednovláknovém výkonu nebo ve hrách, takže i v tomto slibu zůstává asi nějaká elastická rezerva.

Byl pro vás článek přínosný?