Hlavní navigace

AMD chystá desku typu 96Boards s 64bitovým ARM Opteronem A1100. Nemá být drahá

27. 6. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Brzo tomu budou tři roky, co AMD oznámilo, že chce vyrábět procesory s architekturou ARM. Při zpětném pohledu ještě stále čekáme na nějaký doklad, zda tato iniciativa firmě něco přinesla – první ARMový Opteron A1100 („Seattle“) pro servery a síťovou infrastruktur byl sice ohlášen už víc jak před rokem, firmě se ho ale nedaří dostat na trh. Pokud ale máte o platformu ARM (respektive 64bitovou ARMv8) zájem, možná se na vás přeci jen usměje štěstí a toto CPU si budete moci pořídit. AMD totiž tento týden na Red Hat Summitu oznámilo, že se spojilo s organizací Linaro a chystá se s ní vydat malou vývojářskou desku osazenou tímto procesorem. A navíc by snad na rozdíl od jiných příkladů takovéhoto hardwaru měla být jakž takž dostupná.

Možná si vzpomenete, že Linaro se snaží vnést do různých desek s čipy ARM (v kterých po pravdě panuje naprostá divočina) standardizaci, jakou známe z oblasti PC s kompatibilními formáty ATX, Mini-ITX a tak podobně. Tato iniciativa nazvaná 96Boards souvisí i s nově ohlášenou deskou s Opteronem A1100. Ta má být totiž prototypem pro novou variantu „96Boards Enterprise Edition“. Zatímco první dva formáty připomínají spíše záležitosti typu Raspbery Pi, 96boards Enterprise Edition bude větší a více podobná malým serverovým deskám.

Deska typu 96Boards Enterprise Edition s procesorem AMD Opteron A1100
Deska typu 96Boards Enterprise Edition s procesorem AMD Opteron A1100

Formát je 160 × 120 mm, což je možná trochu škoda, protože Linaro zde mohlo ještě trochu zvětšit délku a dosáhnout nějaké kompatibility s Mini-ITX (ideální by možná bylo vůbec nevymýšlet nic nového a rovnou použít existující standard). Ta se bohužel nekoná, takže budete potřebovat speciální šasi. Deska bude osazená Opteronem A1100 se čtyřmi 64bitovými jádry Cortex-A57. Od Mini-ITX formátů se deska bude lišit konektory po dvou protilehlých stranách, v tomto se podobá spíše formátu Sub-1L od Intelu, jenž má ale jiné rozměry.

Schéma Opteronu A1100 (osmijádrová verze)
Schéma Opteronu A1100 (osmijádrová verze)

Na PCB je dále jeden slot PCI Express 3.0 ×16 (elektricky ale jen ×8) a dva sloty SO-DIMM pro paměti (nejspíš DDR3), u nichž je podporováno ECC. Ovšem jeden je zespodu, což bude komplikované na výměnu v běžícím stroji. Nevím tedy, zda je tento typ ideální i pro serverovou službu; ve skříni pro PC by vám také nemusela stačit výška distančních sloupků.

Podle snímků prototypu, které byly publikovány na webu ARMu, má deska napájení stejnosměrným proudem (zdá se mi, že přítomen je kolík, ale i Micro-USB). Mezi porty je vyvedené USB 2.0 a USB 3.0, tři porty SATA, údajně gigabitový Ethernet (ačkoliv SoC podporuje 10Gb/s) a čtečka karet, přítomen je JTAG a zdá se, že také rozšiřující konektory známé z předchozích dvou formátů 96Boards (LS je na horní straně, HS zespoda PCB). Pomocí nich je možné vyvést další rozhraní poskytovaná procesorem.

Deska typu 96Boards Enterprise Edition s procesorem AMD Opteron A1100

Zatím nepojmenovaná deska má podporovat distribuce CentOS, Fedora a Red Hat Enterprise Linux (a nejspíš i další). Podpora by měla fungovat skrz portál 96Boards.org organizace Linaro. Jak bude řešen firmware (zda bude otevřený) zatím nevíme; při neserverovém použití bude poměrně zajímavá otázka grafiky, neboť SoC narozdíl od klasických čipů nemá žádné integrované GPU.

 

Co se dostupnosti týče, měla by deska jít do prodeje ještě letos, přesnější termín ale zatím nemáme. Cenově má být údajně „dostupná“, co to ale přesně znamená, těžko říct. Například Gizmo s procesory Bobcat a Jaguar stálo 200 USD (u nás skoro 6000 CZK). Taková cena by mohla být reálná i zde, možná je ale asi i vyšší částka.

Zdroje: AMD, ARM

Byl pro vás článek přínosný?