Hlavní navigace

AMD chystá levné 45nm čtyřjádro

11. 3. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jedním z vylepšení v architektuře K10 je cache třetí úrovně. Ta je přínosem pro některé aplikace, jí se také týkal nechvalně známý bug v Translation Lookaside Bufferu a v neposlední řadě se také podílí na výsledné ploše jádra. 65nm modely (jádra Barcelona a Agena) mají 2MB L3 cache, u 45nm čipů Shanghai a Deneb to bude rovnou šest megabajtů. K dispozici bude ale i verze bez L3 cache, která se takto bude i vyrábět - takže rozměry jádra budou menší a v ruku v ruce jdou nižší výrobní náklady.

Pokud 45nm čtyřjádra AMD nebudou mít problém dosahovat vysokých frekvencí (a podle prosáklých informací by 3GHz neměly být problém), AMD bude moci docela obratně konkurovat Intelu, jehož čtyřjádrové procesory jsou rozměrnější a tudíž i dražší. Nehalem zatím nechme stranou, ten bude větší, ale i patřičně výkonný. AMD bude konkurovat zejména procesorům architektury Core. Jádro Yorkfield má dohromady 12MB vyrovnávací paměti druhého stupně, u Denebu to budou pouze 2MB. Intel sice skládá čtyřjádra ze dvou čipů, což snižuje výrobní náklady, zrovna u Yorkfieldu ale tento přístup zapříčinil problém, kvůli kterému jsou nové Core 2 Quad opožděny.

AMD má tedy po dlouhé době reálnou naději vrátit se do ziskovosti. Pokud vám myšlenka modrého monopolu není příjemná, držte AMD palce, ať společnost opět nestihne nějaká Jobova rána.

Zdroj: Fudzilla

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku