Hlavní navigace

AMD chystá levné 7nm procesory se Zenem 2, Ryzen 4100, 4500 a Athlon Gold 4100GE

19. 7. 2021

Sdílet

Zdroj: AMD
AMD teď moc nenabízí zajímavé levné procesory (nebo aspoň nejsou dostupné v obchodech). Teď ale chystá několik zřejmě levných Ryzenů s architekturou Zen 2 a 7nm výrobním procesem. A dokonce i 7nm Athlon pro desktop s 35W TDP.

Krize dostupnosti čipů a hardwaru mimo jiného způsobila, že jsou těžko sehnatelné levné procesory. Zvlášť ty od AMD, od nějž zmizely z eshopů prakticky všechny Athlony a Ryzeny s integrovanou grafikou. Teď ale možná budou vydané nové lowendové procesory, založené na architektuře Zen 2 a 7nm křemíku, což by také trošku zapracovalo na problému, že levná CPU a APU mělo AMD pořád jen se starou architekturou Zen na 12/14nm procesu.

Twitterový leaker Komachi Ensaka přišel se zprávou, že AMD chystá nové procesory zařazené do řady Ryzen 4000 – ačkoliv na cestě jsou již APU Ryzen 5000G (a pro OEM segment se již začala prodávat). Pravděpodobně to proto budou levné modely cenově zařazené pod modely Ryzen 5000G.

Zatím nemáme jejich parametry, protože to, že existují (či spíše že se chystají na trh), bylo odhaleno v databázi USB-IF, kde je zaregistrovaná jejich certifikace pro kompatibilitu, v tomto případě zdá se se specifikací USB-C. Tímto způsobem občas unikají jména nových CPU/APU, čipsetů a dalšího hardwaru, databáze ale neobsahuje parametry.

AMD podle tohoto zdroje chystá Ryzen 5 4500, Ryzen 3 4100 a Athlon Gold 4100GE. Podle Komachi Ensaka by měly být založené na 7nm čipu Renoir z mobilních Ryzenů 4000desktopových APU Ryzen 4000G – to znamená, že budou mít architekturu Zen 2. Revize křemíku je dle databáze A1.

Lowendové procesory AMD Ryzen 4000 a Athlon 4000 v databázi USB IF Lowendové procesory AMD Ryzen 4000 a Athlon 4000 v databázi USB IF (Zdroj: USB-IF)

Ryzeny „Renoir“ bez GPU

Jaké by tyto procesory mohly být, možná naznačují označení. Ryzen 5 4500 má podle názvu pravděpodobně šest jader Zen 2. Ovšem vzhledem k tomu, že Ryzeny 5 3500 a 3500X mají vypnuté SMT a tedy jen šest vláken, by AMD možná mohlo totéž aplikovat i u tohoto modelu procesoru. Byla by to škoda a raději bychom byli, pokud by zůstalo 12 vláken, ale lepší je asi předpokládat horší scénář.

Druhá podstatná věc je absence písmene G na konci označení. Toto asi znamená, že v těchto Ryzenech nebude aktivní grafika. Šlo by tedy o čisté CPU. AMD možná do těchto procesorů bude využívat čipy Renoir, v kterých bylo GPU nefunkční a nepomohlo ani vypnout část jednotek. To by mohlo vysvětlovat, proč jsou uvedené až rok po příchodu desktopových Ryzenů 4000G a také proč se firmě vůbec vyplatí vydávat levné modely vyráběné 7nm procesem.

Absence integrovaného GPU (respektive, GPU je přítomné na křemíku, ale bude deaktivované) se zřejmě bude týkat i druhého modelu Ryzen 3 4100, protože u něj rovněž schází koncovka G v názvu. Tento procesor bude patrně mít čtyři jádra Zen 2. Počet vláken už tak jasný není, ale v tomto případě by už je šance, že by asi mohlo být SMT povolené a tím pádem by procesor měl osm vláken (soudě podle Ryzenu 3 3100).

AMD Ryzen 4000 Renoir snímek čipu Fritchen Fritz 1 AMD Ryzen 4000 Renoir, snímek čipu (Zdroj: Fritchen Fritz)

Levné 35W čtyřjádro

Poslední nový model, Athlon Gold 4100GE, už grafiku mít bude, i když z ní asi bude ponecháno poměrně málo výpočetních jednotek (pokud bych měl tipovat, tak 192 až 256 shaderů, ale uvidíme). Podle označení jde o 35W procesor. Počet jader je docela otázka. AMD loni vydalo pro OEM sestavy Athlony Gold 3150GE a 3150G, což byla čtyřjádra se čtyřmi vlákny. Je proto asi šance, že tento Athlon Gold 4100GE také už není dvoujádro, ale že bude mít čtyři jádra bez SMT (čtyři vlákna). Bude to také první procesor v levné řadě Athlon, který bude 7nm a s architekturou Zen 2.

Tip: CPU jádro Zen 2 detailně: nová architektura AMD přináší hlubší změny, než se čekalo

Čipy by mohly podporovat DDR4-3200 (u Athlonu ale asi bude rychlost RAM nižší) a také by měly mít 4MB L3 cache – Ryzen 5 4500 by měl mít 2×4 MB, pokud je to šestijádro. Procesory budou podporovat jen PCI Express 3.0, ale s 16 linkami pro GPU (a PCIe 3.0 ×4 pro SSD). Výjimkou by mohl být Athlon, který by asi mohl mít konektivitu osekanou třeba jen na PCIe 3.0 ×4 pro GPU. Ale to je opět jenom dohad.

Desktopový Athlon (Zdroj: AMD)

V obchodech. Nebo jen OEM?

Zásadní otázka zde ovšem je, zda tyto procesory budou volně dostupné. AMD by je totiž mohlo prodávat jen OEM výrobcům, což se u části jeho procesorů v minulosti stávalo (a pořád to až na výjimky, kdy se v nějakém obchodě objeví, platí) i pro všechny Ryzeny 4000G na bázi čipu Renoir. Bohužel to proto asi může nastat i zde.

Nicméně zcela bez šance to snad také není. AMD by si mělo uvědomovat, že jeho na Zenu/Zenu+ založený lowend proti Intelu zastarává a chtělo by to pro levná PC vydat něco nového. Tudíž snad v této oblasti něco nového vydá a začne prodávat i v retailu (tedy samostatně v eshopech pro nás, co stavíme PC z komponent), i když to možná může trvat do doby, než zeslábne krize s dostupností čipů.

V delším horizontu by jinak mělo do oblasti levných procesorů přijít a snad ji vylepšit ještě APU Monet, o kterém se nedávno objevily zprávy. To má používat levný 12nm proces (technologie 12LP+ od GlobalFoundries), ale s novou architekturou Zen 3 a také grafikou na bázi RDNA 2. Tento procesor nebude proto mít nejlepší energetickou efektivitu, ale díky tomu by snad mohl být poměrně levný. Ale jeho vydání je asi ještě relativně daleko, takže je dost pravděpodobné že bude vypuštěn až na platformě AM5.

Galerie: Procesory AMD Ryzen 4000G/4000GE: slajdy a oficiální benchmarky

Zdroje: Komachi Ensaka (1, 2), USB-IF

Byl pro vás článek přínosný?