Hlavní navigace

Ryzen k 50 letům AMD má speciální IHS s podpisem Lisy Su. Bude i zvláštní Radeon VII

29. 4. 2019

Sdílet

K speciálním Radeonům a zejména Ryzenu 7 2700X se během týdne objevily nové detaily a obrázky, takže jsme článek aktualizovali. Novinky jsou na konci, teď následuje původní článek z 17.4. 2019:

AMD chystá speciální Ryzen 2700X k půlstoletí existence. Budou i jubilejní desky a GPU

Loni oslavil Intel 50 let od svého založení. A letos – přesně by to mělo být 1. května – čeká 50leté jubileum AMD, které bylo založené v roce 1969. Intel při té příležitosti přišel se speciálním procesorem Core i7-8086K, který například 5GHz frekvencí odkazoval na přelomový čip 8086, stojící na začátku historie x86 CPU. Vypadá to, že i u AMD bude na oslavu jubilea nějaký speciální produkt, jen to asi bude něco prozaičtějšího než zcela nový model CPU.

 

Speciální Ryzen 50 letům firmy

Podle nálezů v cenících různých internetových obchodů se zřejmě k výročí začne prodávat nějaká speciální edice procesoru Ryzen 7 2700X. Co přesně bude obnášet, nevíme. Patrně ale budete zklamaní, pokud byste čekali nějaké speciální parametry nebo třeba vyšší takty (natož věci jako nový čip nebo víc jader). Pokud by tyto procesory byly nějak změněné proti běžným sériovým, neměly by asi stejné označení (Ryzen 7 2700X). Skoro stejný je i kód produktu, avšak ne úplně. To ukazuje, že mezi baleními budou nějaké rozdíly (je to „YD270XBGAFA50“ místo „YD270XBGAFBOX“).

Výroční Ryzen 7 2700X se objevil v obchodě ShopBLT.com a podle popisu jde o „50th Anniversary Edition“ s chladičem Wraith Prism, tedy boxové balení. Cena byla 340,95 dolarů, což je více než běžná cena modelu 2700X. Ale za tím pravděpodobně může stát předobjednávková přirážka konkrétního obchodu a podobné faktory.

AMD Ryzen 7 2700X 50th Anniversary Edition AMD Ryzen 7 2700X 50th Anniversary Edition (via Hexus.net)

Výroční edice by se mohla odlišovat příslušenstvím – mohly by v ní být nějaké památeční předměty, certifikát omezené edice, případně třeba kovová krabice. Docela pěkné by bylo, pokud by AMD použilo nápad z recenzentských kitů a přidalo k procesorům třeba těžítka či přívěsky se zalitými vadnými čipy nebo podobné suvenýry. Nabízelo by se také ozdobné provedení rozvaděče tepla, kde by mohla být s obvyklým logem a popiskami nějaká grafika nebo nápis upomínající k výročí.

K výročí bude i Radeon od Sapphire nebo deska Gigabyte

Toto balení Ryzenů 2700X by nemuselo být jediným „upomínkovým předmětem“, který by během výročí mohl být na prodej. Partnerské firmy AMD zdá se také v některých případech vydají podobné edice. V portugalském obchodu se (patrně předčasně) objevila jubilejní edice Radeonu RX 590 od Sapphire.

Sapphire AMD 50th Anniversary Edition Nitro Radeon RX 590 8GB 01 Sapphire AMD 50th Anniversary Edition Nitro Radeon RX 590 8GB (Zdroj: Momomo_us/Twitter)

Opět asi nepůjde o nový model, podle snímků jde o klasický chladič Nitro+. K výročí ale bude k mání ve speciálním barevném provedení pro sběratele. Kryt bude mít zlatavou povrchovou úpravu a backplate je zase bílo/žlutě laděný. Na fotkách (viz galerii) to vypadá poměrně příjemně, ale to samozřejmě bude záviset na tom, jaké máte oblíbené a neoblíbené barvy. Model má napájení osmipinovým a šestipinovým konektorem a frekvence 1560 MHz na GPU a 8,4 GHz na pamětech GDDR5 (kapacita je 8 GB jako obvykle).

Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi 50 Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi-50

Také Gigabyte bude zřejmě na oslavu vydávat speciální produkt, respektive edici desky X470 Aorus Gaming 7 WiFi-50. Tento model už existuje bez onoho „-50“ na konci a speciální edice bude asi prakticky ve všem stejný hardware. Čím přesně se bude lišit, to nevíme. Ale vedle sériového čísla je na fotkách číslice 50, což naznačuje, že by mohly kusy být číslované a celá série by možná mohla mít právě jenom 50 exemplářů. A pochopitelně by opět mohlo být přiloženo nějaké speciální příslušenství, suvenýry a pozornosti.

Aktualizováno (29.4. 2019):

Jubilejní Ryzen 7 2700X bude mít speciální provedení víčka

Ryzen 7 2700X ve výročním oslavném provedení je nakonec zdá se opravdu beze změn proti standardní verzi. Web VideoCardz ale získal fotky, podle kterých bude mít speciální provedení. Jednak krabice, zejména ale samotného procesoru. Na kovovém rozvaděči tepla bude kromě obvyklého loga Ryzen a AMD vyznačena i padesátka odkazující na půlstoletí, které firma oslavuje. A na pluchu bude zároveň laserem vykreslen také podpis nynější ředitelky AMD Lisy Su. Ta je zdá se na internetu celkem populární, takže by to mohlo mít úspěch.

AMD Ryzen 7 2700X 50th Anniversary Edition VideoCardz AMD Ryzen 7 2700X 50th Anniversary Edition. Na rozvaděči tepla je označení AMD|50 a faksimile podpisu Lisy Su (Zdroj: VideoCardz)

Procesor bude mít o pár desítek dolarů vyšší cenu než běžná edice, takže vzhledem k stejnému výkonu nebude úplně výhody. Pokud by jich ovšem bylo relativně omezené množství, možná by onen příplatek dával smysl ze sběratelského hlediska, tyto exempláře by mohly být za několik let relativně ceněné.

AMD Ryzen 7 2700X 50th Anniversary Edition 2 VideoCardz AMD Ryzen 7 2700X 50th Anniversary Edition (Zdroj: VideoCardz)

Padesátnická edice Radeon VII

O jubilejním Radeonu RX 590 od Sapphire už byla řeč, ale pokud vám nešlo na rozum, proč je na oslavu vyslán zrovna tento relativně nižší model, je tu pro vás odpověď. V provedení k 50letému výročí bude existovat i Radeon VII. Zda budou nějaké změny v chladiči nevíme, asi to opět bude hlavně kosmetická záležitost. Možná, že i zde bude karta podepsaná od Lisy Su.

amd ryzen 7 2700x radeon vii vyroci VideoCardz Jubilejní Radeon VII (Zdroj: VideoCardz)

Jak jubilejní Radeon VII, tak Ryzen 7 2700X by se měly začít prodávat od 29. dubna, tedy ode dneška.

Galerie: Jubilejní edice Sapphire Radeonu RX 590, Ryzenu 7 2700X a desky Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi-50

Byl pro vás článek přínosný?