Hlavní navigace

Nekompatibilita na socketu AM4: z některých desek zmizí podpora starších procesorů

18. 6. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Často citovaná výhoda u procesorů AMD pro desktop je, že jejich platforma AM4 má být dlouho upgradovatelná a podporovat velké množství generací čipů: vydržet má prý do roku 2020 a dost možná by mohla být nahrazena až kvůli přechodu na paměti DDR5 (které by se tou dobou mohly přijít do praxe). Zdá se ale, že tato dlouhodobá kompatibilita nemusí být samozřejmá a objevují se problémy, které ji kazí.  

Některé desky prý zaříznou kompatibilitu s APU Bristol Ridge

Paradoxně nyní nejde o nové či budoucí procesory, ale o ty minulé. AMD na platformě AM4 kromě Ryzenů první a druhé generace podporuje také poslední generaci APU ještě s jádry rodiny Bulldozer (s architekturou Excavator), 28nm čipy „řady A“ (A12, A10 atd.) Bristol Ridge. Podle webu AnandTech ale některé desky zřejmě přijdou o podporu těchto procesorů, nebo ji začnou postrádat nově uváděné modely. Údajně mu to sdělili zástupci výrobců desek na Computexu 2018.

Důvod, proč by podpora starších 28nm APU mohla zmizet, je omezené místo dostupné na čipech s pamětí Flash, v nichž je BIOS (přesněji řečeno UEFI) na deskách uloženo. APU Bristol Ridge potřebuje patrně své vlastní moduly pro inicializaci a provoz a případně i mikrokód pro jádra Excavator – v případě, že ho BIOS musí aktualizovat (třeba kvůli chybě Spectre). Zdá se, že u některých desek na tato data výrobci nemají v obrazu BIOSu dost místa a budou muset podporu Bristol Ridge odstranit, aby bylo možno integrovat podporu pro současné (respektive asi hlavně budoucí) procesory Ryzen. Jakých desek se to konkrétně má týkat, ale zatím nevíme.

APU A12-9800 (Zdroj: us.hardware.info) APU A12-9800 (Zdroj: us.hardware.info)

BIOSy dnes obvykle používají 128Mb čipy Flash (tedy s kapacitou 16 MB), což je o dost víc, než v minulých dobách, ale přesto zřejmě kapacity nedostačují. Řešením by bylo použít větší 256Mb čipy, nebo dvojici 128Mb (což prý u nějakých desek chystá Biostar). Ale to logicky znamená náklady navíc. Je tedy možné, že pro APU Bristol Ridge bude nezbytné používat starší BIOSy, což by nebylo plně optimální v případě, že budou firmwary potřebovat například bezpečnostní aktualizace.

Doufejme také, že podobná potřeba odstranit podporu starších CPU nevyvstane opět po vydání dalších generací Ryzenů. Široká kompatibilita platformy AM4 by tak byla opět rozfragmentována tím, že by se při výměně CPU/APU musel měnit BIOS. Doufejme ale, že se výrobci se situací nějak popasují. V případě APU Bristol Ridge asi odebrání podpory není považována za tak velký problém, jelikož se jich ve srovnání s Ryzeny prodává či prodalo o dost méně a dlouho byla také dostupná jen pro OEM trh.

Moderní rozhraní UEFI na desce Asus Moderní rozhraní UEFI na desce Asus

Přebujelá rozhraní UEFI?

Trošku se ovšem vkrádá otázka, jestli je určitě takovým problémem objem dat, která potřebuje Bristol Ridge k provozu, a jestli není na vině spíš to, že výrobci desek zaplácávají příliš mnoho z kapacity paměti Flash balastem. Proti tradičním BIOSům s textovým rozhraním se dnešní prostředí UEFI hodně zkomplikovala a často obsahují i poměrně dost grafiky, efektů a někdy asi i zbytečností. Řešením by tak mohla být i odtučňovací kůra v tomto směru. Kdo ví, možná se ukáže, že omezovat podporu nebude nutné na levnějších modelech desek, které v UEFI nemají tolik parádiček a funkcí navíc, jako jsou přetaktovávací nástroje, nastavení RGB LED a podobně.

Byl pro vás článek přínosný?