Hlavní navigace

AMD překvapilo, v Q3 tržby 2,8 miliardy $. Za celý rok může přesáhnout 9,5 miliardy

29. 10. 2020

Sdílet

Zdroj: Redakce
AMD se v třetím kvartálu dařilo nebývale, místo očekávaných 2,55 miliardy mělo tržby 2,8 miliardy dolarů. Vypadá to ale, že za nárůstem jsou hlavně konzole, ne to, že by naráz nějak masivně přebralo prodeje Intelu.

Začátkem týdne jsme psali o finančních výsledcích Intelu, kterému se zdá se začíná rýsovat poněkud horší období. Hned vyvstala otázka, zda je za tím jednom světová ekonomika (a pandemie), nebo Intelu ujídá z chleba konkurenční AMD. Kvartální výsledky této firmy, které by na tuto otázku mohly přinést určitou odpověď, vyšly v úterý, takže se na otázku můžeme podívat.

Když hlásilo výsledky ve druhém kvartále, uvádělo AMD, že očekává v Q3 2020 tržby asi 2,55 miliardy dolarů (plus minus 100 milionů dolarů). Nakonec se tuto prognózu podařilo docela výrazně překonat. Firma oznámila tržby 2,801 miliardy dolarů, což je o 56 % vyšší číslo, než před rokem za Q3 2019 (tehdy 1,801 milionů).

Z těchto tržeb firma vytvořila čistý zisk 390 milionů dolarů (o 125 % víc než loni), což dělá 32 centů na jednu akcii. Hrubá marže byla 44 %.

Finanční výsledky AMD za Q3 2020 Finanční výsledky AMD za Q3 2020 (Zdroj: AMD)

Výsledky divizí: silný Ryzen, zbytek s otazníkem

Vysoké tržby jsou dílem obou divizí či obchodních segmentů. Část Computing and Graphics, pod kterou patří grafické karty Radeon a procesory pro PC, měla tržby 1,67 miliardy dolarů, což je 31% nárůst proti stavu loni. Divize měla provozní zisk 384 milionů dolarů.

Finanční výsledky AMD za Q3 2020 Divize Computing and Graphics Finanční výsledky AMD za Q3 2020 - Divize Computing and Graphics (Zdroj: AMD)

Zodpovědné za to měly být desktopové a notebookové procesory Ryzen, ne grafiky. U GPU prý tržby byly proti stavu loni horší, zatímco prodeje Ryzenů se „signifikantně zvedly“ a tržba za ně byla rekordní. AMD prý v tomto kvartál prodalo nejvíce procesorů pro notebooky ve své historii.

Také divize Enterprise, Embedded and Semi-Custom tentokrát výrazně přispěla. Pokud si vzpomínáte na krizové období okolo let 2014 a 2015, měla jednu dobu dokonce vyšší tržby než zbytek AMD díky prodejům semi-custom APU do konzolí Microsoftu, Sony a před příchodem Switche i Nintendo. Se stárnutím generace Xbox One a PlayStation 4 ale tyto tržby šly výrazně dolů. Teď se však divize semi-custom zase zvedá. Díky nástupu PlayStation 5Xboxu Series X/S teď opět tržby jdou na poměrně vysoká čísla, dosáhly 1,13 miliardy dolarů. To je o 116 % více než loni v Q3 2019.

Finanční výsledky AMD za Q3 2020 Divize Enterprise Embedded and Semi Custom Finanční výsledky AMD za Q3 2020 - Divize Enterprise Embedded and Semi Custom (Zdroj: AMD)

V této divizi jsou současně zahrnuté tržby za serverové procesory Epyc a vedle nových konzolí musely něco k nárůstu přidat také. Firma ale bohužel (asi schválně) neuvádí podrobné rozdělení tržeb mezi tyto produkty. Podle AMD byly tržby za serverová CPU „rekordní“, meziročně (to jest proti Q3 2019) údajně prodeje stouply na více než dvojnásobek. Ale v konferenčním hovoru padlo, že mezikvartálně byl nárůst jen o „dvouciferná procenta“, což bude nejspíš znamenat něco jako 10 až 20 %.

Nahoru táhly asi hlavně nové konzole

Ovšem když se podíváme na provozní zisk divize, který je jen 141 milionu dolarů, vyplývalo by z něj, že divize má relativně nevysokou marži, ačkoliv ta by na serverových CPU měla být hodně dobrá. Toto asi znamená, že dost možná nadpoloviční většina z 1,13miliardových tržeb je za konzolové čipy s nízkou marží, kdežto za vysoce lukrativní Epycy je peněz relativně málo. Před rokem byly tržby celé divize 525 milionů $ s provozním ziskem 61 milionů, v předchozím kvartálu Q2 2020 pak 565 milionů $ (provozní zisk 33 milionů $). Z toho vyplývá, že klidně půl miliardy z aktuálně vysokého výsledku divize za Q3 jsou ony konzolové čipy.

Finanční výsledky AMD za Q3 2020 divize Finanční výsledky AMD za Q3 2020 - divize (Zdroj: AMD)

V absolutním měřítku tak asi Epyc pořád není zas tak velkou částí tržeb této divize, těžko říct, zda je to třeba už 500 milionů. Mimo konzolových APU jsou totiž ve výsledcích této divize zahrnuté i embedded produkty a GPU pro datacentra (Radeon Instinct).

Z tohoto to tedy vypadá, že výpadek serverových tržeb Intelu oznámený v posledních výsledcích (a ve výhledu na Q4 2020) opravdu není dán nějakým explozivním nárůstem procesorů AMD. To během posledních let něco ze serverového trhu získalo, ale pomalým tempem, což asi pokračovalo v tomto kvartálu. Jeho tržby za Epyc rostou asi pořád po desítkách milionů a ne po stovkách milionů až miliardách, o něž se meziročně snížily či sníží tržby Intelu. Pokud AMD někde Intelu přebírá, je to asi pořád nejvíc v klientských procesorech Ryzen, kde jde o setrvalý proces postupující kvartál po kvartálu, ne o nějaký náhlý zlom. Onen propad tržeb Intelu bude tedy asi skutečně významně ovlivněný koronavirem a vliv sílícího AMD může být sekundární a působící spíše dlouhodobě.

Tip: AMD se opravdu spojí s Xilinxem. Koupí výrobce FPGA za 35 miliard $ čistě v akciích

Výhled na další nárůst

Vysoké tržby, ba přímo bezprecedentní na poměry AMD, mají vydržet i v čtvrtém kvartálu, nejspíš i proto, že nyní na samém začátku cyklu ještě v ke konci není výroba konzolí utlumována a poběží naplno i do nového roku. AMD čeká, že tržby budou v posledním čtvrtletí 3 miliardy dolarů, plus minus 100 milionů dolarů. Hrubá marže má stoupnout na 45 %, zisk by měl být tedy ještě vyšší než za Q3.

Finanční výsledky AMD za Q3 2020 výhled na Q4 2020 a celý rok Finanční výsledky AMD za Q3 2020 - výhled na Q4 2020 a celý rok (Zdroj: AMD)

2020: tržby 9,5 miliardy

S těmito výsledky AMD navýšilo i prognózu tržeb na celý rok. Tam dosud oficiálně čekalo nárůst o 32 % proti loňsku, ale nyní byl výhled zvýšen na 41 %. Loni AMD mělo tržby 6,731 miliardy, takže 41 % navíc by bylo těsně pod 9,5 miliardy dolarů – ale protože prognóza se stanovuje tak, aby byly předstižena, může skutečnost být nad touto hranicí. Hrubá marže má za celý rok vycházet na zhruba 45 %. Předpověď výše zisku vydána nebyla. AMD údajně zaplatí asi 3% daň.

Finanční výsledky AMD za Q3 2020 Trend tržeb Finanční výsledky AMD za Q3 2020 - Trend tržeb (Zdroj: AMD)

Tento výsledek je pro firmu historicky silný. Před pěti roky mělo AMD celoroční tržby nižší než 4 miliardy a ztrátu 660 milionů $. V tomto ohledu tedy firma hodně narostla a dá se říct, že se zotavila z krize. Ale dříve ztracené pozice (hlavně v serverech) pořád ještě na Intelu nedobyla zpátky a je otázka, zda současné úspěchy nejsou ze značné části dosažené proto, že se Intel potýká s dlouhodobými problémy při vývoji svých výrobních procesů.

To také znamená, že může náhle zase výrazně zesílit, pokud by se mu podařilo je vyřešit nebo přejít na výrobu u TSMC. AMD tedy zdaleka nemá nic vyhraného a cíl získat nějaké dlouhodobě pevné pozice na trhu, kde by nebylo permanentně ohrožené větším konkurentem, je ještě pořád ještě vzdálený. A to se bavíme jen o procesorech, v GPU nyní AMD proti Nvidii hraje z výrazně slabších pozic. Ač to tedy vypadá, že AMD jde od úspěchu k úspěchu, pod povrchem je společnost pořád do značné míry ohrožená. O teoretické hrozbě, že by celá platforma x86 mohla v budoucnu být nahrazena ARMem, nemluvě...

Galerie: Odhalení procesorů AMD Ryzen 5000 a architektury Zen 3, oficiální benchmarky

Zdroj: AMD

Byl pro vás článek přínosný?