Hlavní navigace

AMD už prý má funkční vzorky Radeonů s 7nm GPU Navi. Údajně „vypadají dobře“

22. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: AMD

Nvidia v uplynulých týdnech vypustila novou generaci grafických karet GeForce (tentokrát nově GeForce RTX) s 12nm čipy architektury Turing. V protějším táboře grafik AMD Radeon je asi vydání nové grafické architektury ještě poměrně vzdáleno. Radeon RX 590, o němž nyní přicházejí zprávy, má být asi refreshem architektury Polaris. Přece se ale teď objevil alespoň nějaký útržek o tom, co chystá AMD po Polarisu (a po architektuře Vega), tedy zatím tajemstvím zahalených nových GPU Navi, které mají přijít na 7nm výrobním procesu.  

7nm prý dopadlo lépe, než to vypadalo

Web Fudzilla v pátek přinesl informaci, podle které se příchod Radeonů s GPU Navi konečně trochu přiblížil. Údajně totiž už byly úspěšně vyrobeny jejich vzorky a firma má první exempláře „doma“ v laboratoři. Tato první vzorky GPU Navi údajně už také běží – což ovšem v kontextu raného testování ještě neznamená, že jsou bezchybné a mohly by jít na trh. Zatím by mělo jít o velmi raný hardware a do finální podoby je údajně ještě dlouhá cesta.

Fudzilla uvádí, že Navi se určitě objeví až v druhé polovině roku 2019. Podle současných indicií to snad vypadá, že úplně nejoptimističtější možný termín vydání je v třetím kvartálu roku, tedy červenci až září 2019. Pokud se ale věci potáhnou, je docela dobře možné i vydání pozdější.

amd-radeon-gpuFudzilla uvádí, že podle zdrojů, od nichž tyto informace pocházejí, prý tyto rané vzorky Navi „vypadají dobře“. Výsledky údajně předčily to, co se před jejich vyrobením očekávalo. Bohužel ale už nejsou známy žádné další podrobnosti o tom, zda šlo o nějaký diametrální rozdíl, nebo něco relativně malého. Fudzilla také upozorňuje, že zdroje pod oním příjemným překvapením nemusely nutně myslet, že by se třeba podařilo dostat vyšší frekvence nebo lepší spotřebu, než s čím inženýři počítali. Může být řeč i třeba o výtěžnosti nebo jiném výrobním aspektu, který nás nemusí zajímat. To vše samozřejmě s tím, že tu jde o nezaručenou zprávu, kterou není jak potvrdit. Berte ji tedy s rezervou, jako obvykle je zde možnost, že se redaktoři v něčem spletli, případně jim někdo rovnou podstrčil nepravdivé informace. Fudzilla má sice ve vypouštění tajných informací od AMD docela dost „zářezů na pažbě“, ale nevyhnuly se jí ani blamáže.

Roadmapa grafických architektur AMD pro GPU Radeon (Computex 2018) Roadmapa grafických architektur AMD pro GPU Radeon (Computex 2018)

Dosud prosáknuvší zvěsti (také od webu Fudzilla) uvádějí, že grafiky s čipy Navi by měly patřit spíše do levnějších kategorií. Po uvedení by tedy asi – alespoň ze začátku – nepokryly celý trh od nejvýkonnějšího pásma až po lowend, ale cílily by na masový segment karet dejme tomu do deseti tisíc korun. Představovaly by tedy jakousi analogii GPU Polaris v roce 2016, ovšem nemusí to znamenat, že v této rodině žádný čip určené do highendu vůbec nebude. Mohl by možná přijít až s odstupem po mainstreamové verzi, místo aby se na něj muselo čekat až na následující generaci, jako to bylo mezi Polarisem a Vegou. Ostatně v AMD si musí nepochybně být vědomi, že „strategie absence na trhu“ jim škodí.

Na nějaké další a snad konkrétnější informace o podobě GPU Navi si asi bohužel ještě počkáme. Teoreticky je možné, že firma o nových grafikách něco prozradí u příležitosti CES 2019 v lednu. Pokud si ale předchozí přístup, kdy byly architektury PolarisVega za vedení Raji Koduriho oznamovány a představovány pozvolna ve velkém předstihu, nové vedení grafické divize mezitím nerozmyslelo.

Byl pro vás článek přínosný?