Hlavní navigace

AMD zřejmě odhalí architekturu Navi pro 7nm Radeony na E3. Oznámilo přímý přenos

15. 5. 2019

Sdílet

Před nedávnem jsme tu měli informaci, že AMD hodlá vydat či začít prodávat novou generaci grafických karet – tedy 7nm GPU s novou vylepšenou architekturou Navi – v třetí čtvrtině roku (červenci až září). Vypadá to ale, že tyto nové grafiky AMD poodhalí ještě předtím, už zhruba za měsíc.

 

Prezentace Navi 10. června

AMD včera oficiálně oznámilo, že bude na herním veletrhu E3 v červnu pořádat akci „Next Horizon Gaming“, což bude prezentace či keynote, zároveň streamovaná na internet. Budete ji tedy moci naživo sledovat. Akce s „horizontem“ v názvu AMD v minulosti věnovalo odhalením CPU architektur (Zen, Zen 2). takže se nabízí, aby to s přídomkem „Gaming“ nyní bylo o architektuře GPU, a tedy patrně Navi.

A skutečně, tisková zpráva k oznámení této prezentace slibuje, že AMD „odhalí herní produkty nové generace, které budou formovat budoucnost hraní na PC, konzolích a v cloudu po mnoho následujících let. Přední herní vývojáři zároveň ukáží dosud neviděný obsah nejvíce očekávaných nových her letoška“

At Next Horizon Gaming, AMD president and CEO Dr. Lisa Su will present to a live and global streaming audience details about upcoming products and technologies that will power gaming from PC to console to cloud for years to come. The event will also feature appearances by leading game developers who will provide exclusive looks at some of the most anticipated new titles of the year.

Odhalení architektury?

Odkaz a cloud (viz projekt Google Stadia) a konzole dávají smysl, protože Navi bylo už oznámeno jako GPU architektura, kterou použije Sony v konzoli PlayStation 5. AMD tedy na E3 pravděpodobně bude skutečně odhalovat některé její detaily, nové funkce a schopnosti, možná i nějaká schémata. Asi by po této prezentaci mohlo být jasnější, zda je Navi úplná novinka, nebo půjde o evoluční vylepšení dnešní linie GCN (což je očekáváno). Jak moc se dozvíme přímo ke konkrétním grafikám, to už těžko říct, čekat se dá spíš prezentace technologií v pozadí – možná třeba i ray tracingu, pokud ho Navi bude podporovat.

Roadmapa grafických architektur AMD z CES 2018

Pokud by vydání prvních grafik s čipy Navi bylo už hodně blízké, může AMD prozradit i něco k parametrům, ceny a tak dále, ale to zatím nevíme. Pokud půjdou karty do prodeje třeba až v srpnu nebo září, pak asi nic moc ke konfiguracím a parametrům nezjistíme a informace budou obecnějšího charakteru, něco jako když AMD prezentovalo v listopadu něco z architektury CPU jádra Zen 2.

Na akci by mělo být možné se podívat na živo do Los Angeles, nás ovšem bude zajímat spíš ten přímý přenos. Akce se koná 10. června ve tři hodiny odpoledne pacifického času: pokud jsem se nespletl, u nás by tou dobou už měla odbíjet půlnoc z 10. na 11. června, takže ještě jakž takž lidská doba ke sledování, pokud budete mít zájem. Vysílání by mělo být dostupné na YouTube v kanálu AMD, případně na profilu v síti Facebook.

AMD Navi PCB 2 Baidu 1600Tip: Máme první pohled na Radeon Navi. 256bitové GDDR6, dva osmipiny, USB-C a GPU Tach

Prezentace na Computexu 27. května bude asi hlavně o Zenu 2

AMD má před E3 už na konci května také prezentaci na Computexu 2019 na Tchajwanu, jak jsme vás již informovali. Bude to historicky poprvé, co má AMD na této akci úvodní keynote. Nyní to ovšem vypadá, že na Computexu se k Navi ještě mnoho nezjistí (i když něco by asi jako navnazovačka předhozeno být mohlo) a Computex bude asi věnován hlavně procesorům. AMD bude pravděpodobně odhalovat Zen 2, 7nm Ryzeny 3000 a možná i druhou generaci Epycu, takže o materiál asi nouze nebude.

Také keynote na Computexu bude možné sledovat živě. AMD minulý týden oznámilo, že bude také streamována živě. Opět to bude přes YouTube kanál AMD a kromě toho také na jeho webu na této stránce. Tato akce a vysílání se budou konat 27. května v pondělí od 10 hodin ráno, což bohužel pro nás znamená kruté čtyři hodiny ráno stejného dne.

Byl pro vás článek přínosný?