Hlavní navigace

Žaloba na AMD za jádra v procesorech Bulldozer uspěla, bude mimosoudní vyrovnání

28. 8. 2019

Sdílet

Roku 2015 bylo AMD žalováno za to, že prezentovalo procesory FX jako osmijádra, ač některé jednotky mají sdílené. Stěžovatelé teď dostanou 12,1 milionů $.

Architektura procesorů Bulldozer (a šířeji následníků Piledriver, Steamroller a Excavator) a čipy FX už odešly ze scény s tím, jak AMD uvedlo novou linii architektury Zen a na ní založené RyzenyEpycy. A s tím také odvanuly dřív bouřlivé debaty o tom, jestli byl modul Bulldozeru jedno jádro s dvěma vlákny, nebo dva jádra se sdílenou FPU. Ovšem pro někoho tato válka neskončila. V Americe totiž toto téma rozšířilo šiky tzv. hromadných žalob (angl. Class action), v kterých se zákazníci dožadují odškodnění za to či ono. A taková žaloby byla podána i na AMD kvůli kontroverzi jádra Bulldozer a nyní po letech zdá se spěje k závěru.   Žaloba byla podána bezmála před čtyřmi lety v říjnu 2015 v Kalifornii. Psali jsme o ní zde. Jejím jádrem byla námitka, že procesory Bulldozer (a pak též Piledriver) byly inzerovány jako osmijádra, ale stěžovatel Tony Dickey měl podle své žalobě za to, že osm jader znamená osm nezávislých jednotek, zatímco FPU v procesorech FX měla jádra tvořená z integrovaných dvoujádrových modulů, kdy FPU, L1 a například in

Nakonec mimosoudní dohoda

Nyní se zdá, že soud skončí mimosoudní dohodou (jak už to tak bývá, pokud se obhajobě nepovede ji rychle shodit ze stolu – stejně byla uzavřena také žaloba akcionářů za APU Llano). Žalující strana teď totiž předkládá soudu ke schválení návrh dohody s AMD, který by v případě toho, že soudce nebude nesouhlasit, vstoupit v platnost. AMD podle této dohody souhlasí s tím, že vyplatí žalobcům celkem 12,1 milionu dolarů. Předpokládá se, že vlastníci procesorů FX, kteří se k žalobě připojili nebo ještě připojí, by mohli z této sumy dostat každý asi 35 dolarů.

Má to několik podmínek – žaloba se zdá se týká jen Kalifornie a není jasné, zda už se počítá i s odpočítáním odměny pro právníky, kteří by si mohli nárokovat desítky procent celkové sumy (což ovšem podléhá souhlasu soudu). Ona částka 35 $ by pak jednomu stěžovateli připadla tehdy, pokud by se přihlásilo zhruba 20 % z lidí, kteří by potenciálně v Kalifornii připadali v úvahu. Část lidí se totiž o možnosti nemusí dozvědět, část se na ni může vykašlat, část může například mezitím ztratit doklady o koupi. Pokud by ale zareagovalo větší procento, zbude každému méně.

Galerie: Jak AMD prezentovalo sdílené prostředky u jader Bulldozer (2011)

Odškodné jenom za osmijádra

Je také zajímavé, že spor se zřejmě netýkal obecně problému označení jádra/vlákna ve všech procesorech FX a potažmo APU se stejnou architekturou, ale specificky jen osmijader. Ale ona právnická (a z pohledu hardwarového laická) argumentace je místy zvláštní a pro nás nečekaná, takže tento nedostatek myšlení v širším kontextu možná nemusí překvapovat. Zdá se, že kvůli tomuto detailu se teď o odškodné mohou hlásit jenom vlastníci procesorů FX-8120, FX-8150, FX-8320, FX-8350, FX-8370, FX-9370 a FX-9590 (tyto stojí v textu dohody). Koupené musely být buď tehdejšími obyvateli Kalifornie, nebo přímo z webu AMD.com (jenž je asi oficiálně příslušný do Kalifornie), pak by se asi možnost týkala i dalších Američanů.

Pokud by na jednoho přihlášeného připadlo 35 dolarů, nebylo by to asi vzhledem k dobové ceně produktu (FX-8150 při uvedení stálo 245 $, ale pak osmijádra dlouhodobě zlevňovala) a uběhlé době nijak málo. Majitelé GeForce GTX 970 ve věci „3,5GB“ aférky na osobu vymohli z Nvidie jen 30 $ za dražší produkt. Tehdy ale přišla mimosoudní dohoda jen nějaké dva roky po „činu“. Je pravděpodobné, že soud by proto mohl dohodu schválit a tím by celá věc skončila, minimálně pro tento spor. V dohodě pravděpodobně ale bude, že AMD nepřiznává oprávněnost stížnosti, aby nemohla být podkladem/precedentem pro další podobné žaloby jinde. Platbu v žalobě za APU Llano zřejmě AMD krylo z pojištění, zda tomu tak bude i tady, nevíme. Ale částka 12,1 milionů by nyní pro AMD neměla být větší problém.

Tip: Finanční výsledky AMD za druhé čtvrtletí roku 2019

Na závěr možná pro pobavení ocitujme náš článek, který o žalobě 7. 11. 2015 psal, a docela silně jsem se v něm sekl v odhadu toho, jaké má stížnost na architekturu Bulldozeru a její sdílené prostředky šance. Americký právní systém to očividně vidí jinak…

Osobně tedy doufám, že tato žaloba neuspěje, neboť jde ve snaze vytlouct za něco odškodnění příliš daleko. V případě Bulldozeru byla architektura zveřejněna a vysvětlena, testy byly také široce dostupné. Informovanost byla poměrně dobrá a problém proti tomu poměrně malý (bylo-li i přes sdílenou FPU škálování okolo 180 %). I zákazník by měl mít určitou základní odpovědnost a mám pocit, že v tomto případě už by vysouzené odškodnění překročilo hranici, kdy by se jednalo o „odměnu za blbost“.

Tip: AMD slaví půl století na světě. Jaká byla jeho historie, vzlety a pády

Galerie: Historie procesorů a dalších čipů AMD

Byl pro vás článek přínosný?