Hlavní navigace

AMD by mohl hrozit nedostatek Ryzenů a Navi. TSMC pro zájem nestíhá vyrábět 7nm čipy

18. 9. 2019

Sdílet

Loni se touto dobou rozhořel několikaměsíční problém s nedostatečnoun kapacitou výroby 14nm čipů u Intelu, kdy jeho CPU výrazně zdražila na volném nebo byla v některých případech nedostupná (výrobcům notebooků například chyběly lowendové procesory). Podle posledních zpráv to vypadá, že letos by možná mohla podobná potíž postihnout firmy závislé na výrobě v TSMC, v případě PC hardwaru tedy hlavně AMD.

Problém se netýká výrobních možností TSMC jako takového, firma má hodně velkou kapacitu v mnoha továrnách, ale specificky jeho nejmodernějšího 7nm procesu. Na tom vyrábí AMD momentálně Ryzeny 3000 „Matisse“ (a Epyc 7002) plus GPU Navi (Radeon RX 5700/RX 5700 XT). Výhledově navíc možná i další GPU a také APU Renoir. Nvidia tuto technologii ještě nenasadila, ale po tomto procesu je silná poptávky ze strany výrobců mobilních SoC v čele s Applem, ale i dalších čipů. A vypadá to, že po období, kdy mělo TSMC určitý propad tržeb, se poptávka speciálně po nejmodernějším 7nm procesu výrazně zvedla a zřejmě došlo k takovému vytížení, že kapacity přestávají stačit.

Na 7nm čipy se čeká půl roku místo dvou měsíců

Podle zákulisních zpráv z tchajwanského průmyslu totiž TSMC na 7nm procesu kvůli převisu poptávky výrazně prodloužilo čekací dobu pro objednané čipy (respektive wafery). Z dosavadních dvou měsíců se doba prodloužila údajně na skoro šest měsíců. To je značná lhůta, protože nyní musí firmy objednávat výrobu takto dlouhou dobu dopředu, o čtyři měsíce déle než předtím. Pokud nemají objednávky už kontinuálně podané z minulosti, pak by při náhlém prodloužení lhůty dokonce mohly vyvstat potíže, že jim po několika měsících dojdou vyrobené čipy a nová várka ještě stále nebude hotová. Ovšem čekal bych, že TSMC dbalo na to, aby klienty s tímto opatřením nepřekvapilo v nedbalkách a nedostalo je do problémů.

Problém pro firmy asi bude hlavně to, že budou nucené odhadnou množství čipů, které potřebují, se značným předstihem a budou mít dlouhou reakční dobu. To je nepříjemné, pokud jejich byznys trpí výkyvy, nebo očekávají expanzi, ale neví jak velkou. Firmy budou asi muset mít větší skladové zásoby, ale tím zároveň hlavně menší společnosti čelí riziku, že jim zůstanou čipy na ocet a budou mít ztrátu, pokud z nějakého důvodu prodeje zaostanou za očekáváním. AMD po zkušenostech s přebytečnými zásobami GPU v roce 2013–2014 uvádělo, že drží skladové zásoby poměrně nízko (takže při novější kryptokrizi roku 2017–2018 nejdřív nemělo zboží v obchodech a přenechalo trh Nvidii, i když pak mělo stejně s přebytečnými zásobami problém, když bublina zase splaskla).

Procesor AMD Ryzen 3000 kremikovy cip Matisse na 7nm procesu TSMC Fritzchens Fritz 09 7nm křemík vyrobený TSMC z procesoru AMD Ryzen 3000 (Zdroj: Fritzchens Fritz)

Nedostatek kapacity by mohl zdražit procesory

Tato zpráva by tedy mohla signalizovat problémy s dostupností Ryzenů 3000 a jejich zvýšenými cenami, pokud by jich byl nedostatek. Nevíme, zda má AMD skladové zásoby dostatečné a do budoucna zarezervováno dost kapacit, aby se dokázalo vypořádat s případným velkým nárůstem poptávky. Pokud firma třeba s prodloužením „latence“ výroby u 7nm procesu TSMC nepočítala, mohla by mít potíže. Zda to ale nastane, zatím nevíme. Zprávy mluvící o tomto prodloužení termínů zatím neříkají nic o tom, že by se tím konkrétně AMD ocitlo v pasti, takže zatím jde asi jen o potenciální možnost, ke které doufejme nedojde.

V následujících měsících před a po Vánocích by měl být po letech docela příznivý čas pro nákup PC díky nízkým cenám pamětí a SSD (a také nabídka GPU je lepší než před rokem, dvěma), tak by to zdražení CPU, na které se docela dlouho čekalo dost pokazilo. Navíc zdražení u AMD by nepřímo umožnilo držet ceny výš i Intelu. Byla by to tedy škoda.

Galerie: 7nm křemíkový čip vyrobený TSMC z procesoru AMD Ryzen 3000

Byl pro vás článek přínosný?