Hlavní navigace

AMD Hydra: soupeř pro Nehalem?

7. 5. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

V současné době AMD nedokáže konkurovat Intelu, srovnáme-li výkon a u čtyřjader i spotřebu. Očekává se, že přechod na 45nm výrobu pomůže AMD srovnat krok s Core 2. Intel ale na přelom roku chystá novou generaci procesorů nazvanou Nehalem, která by mu měla opět zajistit náskok.

Současná 65nm jádra architektury K10 (Barcelona/Agena) jsou revize B (B2 s TLB bugem, B3 bez něj), 45nm čipy Shanghai, Deneb a Propus budou revize C, podle Fudzilly se chystá ještě revize D. Procesory, kterým se prý zatím říká Hydra, budou stále vyráběny 45nm SOI postupem, ale při výrobě se začne používat high-k materiál pro báze tranzistorů. To by mělo pomoci navýšit dosažitelné frekvence a zlepšit poměr výkon/watt.

Fudzilla dále tvrdí, že Hydra bude mít kromě šestimegabajtové L3 cache ještě 1 MB L2 cache pro každé jádro. Prý se dočkáme i monolitického procesoru s osmi jádry, ale vůči tomu už jsem dosti skeptický. Každopádně, pokud si Fudzilla nevymýšlí, procesorů architektury K10 (nebo chcete-li K10.5) revize D se dočkáme ve druhé polovině roku 2009. To jsem tedy zvědav, jestli AMD stihne vydat další generaci – tedy Bulldozer – podle původního plánu…

Zdroj: Fudzilla

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku