Hlavní navigace

AMD je opět přinuceno propouštět, odejde 5 % všech zaměstnanců

2. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Bohužel to není poprvé a možná ani naposled, ale opět zde máme nepříliš veselou zprávo o společnosti AMD. Pravděpodobně v souvislosti se současnými hospodářskými výsledky totiž zase byla nucena přistoupit k propouštění, jehož cílem je o něco snížit každoroční náklady firmy. Podle detailů tohoto plánu zřejmě nejde o nějako „velkou“ restrukturalizaci jako byly některé v minulosti, přesto však má odejít 5% z celkového počtu zaměstnanců.

Podle oficiálně vydané zprávy se toto „utahování opasků“ týká již letošního roku – první srážky spojené s odstupnými a dalšími transformačními náklady budou účtované ještě do právě skončeného třetího čtvrtletí. Proces by měl být definitně ukončen někdy koncem roku 2016. Uspořené částky nebudou nějak dramatické, takže význam tyto změny asi mají hlavně z dlouhodobého hlediska.

Propouštěcí akce či obecně úspory vždy vyvolávají obavy z toho, aby neutrpěl vývoj a kvalita budoucích produktů. V tomto případě to vypadá, že by k velkým škodám dojít nemuselo – úspory mají údajně spočívat v „outsourcingu určitých služeb spojených s IT a vývojem aplikací“. AMD jinými slovy bude vyhazovat softwarové vývojáře. O vývoji ovladačů řeč není, tak je asi třeba doufat, že v tomto kritickém místě řezáno nebylo. Zároveň budou úspory spojeny i se změnami ve využívání určitých budov a prostorů – AMD tedy zřejmě zrušilo některé kompletní týmy a s nimi i místa, na kterých pracovaly.

Propuštění oněch 5% zaměstnanců má dlouhodobě ušetřit zhruba 58 milionů USD ročně (tolik AMD očekává pro rok 2016). Za letošek to bude jen drobných 2 a 7 milionů pro třetí, respektive čtvrté čtvrtletí. Plán ovšem jednorázově bude stát asi 42 milionů USD, což bude téměř cele zaúčtováno ještě v letošním roce. 31 milionů má jít na platby propouštěným, dále asi 1 milion je spojen se změnami v používání různých budov a prostor a 9 milionů je zřejmě spojeno se softwarovými licencemi, se kterými jsou spojené trvalé licenční poplatky. Celkově tedy do konce roku 2016 změny přinesou jen jen 25 milionů USD „čistého“ a ve větší míře budou spořit až poté.

 

Hrubým odhadem se zdá, že propouštět se bude spíše na pozicích s nižšími až středními platy (tedy na americké poměry). Na jednoho z propuštěných připadá v průměru něco přes 100 000 USD ročních nákladů, což ovšem není jen mzda, ale i další položky. Z toho by mělo vyplývat, že oběťmi jsou spíše méně důležitá pracovní místa. Ale je třeba pamatovat na to, že pokud se propouštělo například i v detašovaných vývojových pracovištích v Indii a podobných zemích s nižší úrovní mezd, pak by jejich relativní postavení těchto lidí bylo vyšší a ztráta zásadnější.

Ve zprávě AMD mluví o „průběžné“ snaze o zjednodušení a soustředění zdrojů na priority. Toto propouštění je tím pádem asi třeba vnímat jako pokračování podobných akcí z dřívějška. Zároveň z toho lze vyčíst, že podobným krokům asi není konec a konec škrtání a vyhazování jsme ještě neviděli.

 

Aktualizováno (5. 10. 2015):
Webu Tom's Hardware se podařilo od AMD dostat nějaké upřesňující informace k tomuto poslednímu kolu restrukturalizace. Pro nás nejzajímavější je, že propouštění a outsourcing IT služeb a vývoje se údajně vůbec nemají dotknout nás zákazníků. Podle AMD se vše týká čistě služeb a softwaru využívaných uvnitř společnosti, a ne IT podpory, softwaru, aplikací nebo ovladačů, s kterými přijde do styku zbytek světa.

Logo společnosti AMD

Zdroj: AMD

Byl pro vás článek přínosný?