Hlavní navigace

AMD kritizuje Thunderbolt

1. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Není žádným tajemstvím, že rozhraní Thunderbolt (dříve Light Peak) nevyvinulo konsorcium firem, nýbrž samotný Intel. A proto není divu, že jeho největší soupeř, AMD, Thunderbolt nevybíravě kritizuje. Tvrdí, že je to jen další proprietární standard bez šance na větší rozšíření.

Tiskový mluvčí AMD sdělil serveru X-bit labs, že existující řešení (DisplayPort, USB 3.0, SATA 6 Gb/s) nabízejí širokou konektivitu a dohromady teoretickou propustnost vyšší než 10 Gb/s Thunderboltu.

„Tato řešení vyhovují požadavkům mnoha periferií, ba je i překračují. DisplayPort verze 1.2 poskytuje až 17 Gb/s pro obrazová data. Mnoho platforem AMD podporuje USB 3.0, které nabízí maximální propustnost 4,8 Gb/s, a u čipsetů řady 800 nabízí AMD nativní podporu SATA 6 Gb/s. Maximální rychlost Thunderbolt portu je přitom jen o 20 % vyšší oproti jedné lince PCI Express 3.0 a přibližně o 52 % vyšší vůči portu USB 3.0.

AMD se také nelíbí, že Intel si pro Thunderbolt „vypůjčil“ konektor miniDisplayPort, čímž omezil datovou propustnost dostupnou zobrazovacím zařízením. AMD má totiž s DisplayPortem jiné plány: přes jeden kabel chce posílat obraz na několik monitorů v Eyefinity, a to na sdíleném portu s Thunderboltem, jako je to u nových MacBooků, nelze.


AMD si ale tak trochu kálí do úst, když kritizuje proprietárnost Thunderboltu. I když je neslučitelný s Eyefinity, jeho vysoká rychlost (a skutečnost, že skrz něj běží protokol PCI Express) by mohl být řešením pro připojení externího grafického akcelerátoru k notebooku. O takové řešení se ATI snažila už od roku 2006 a o dva roky později jej AMD vydalo pod oficiálním názvem „ATI eXternal Graphics Processor“, aby na něj vzápětí poskytlo exkluzivitu Fujitsu-Siemens. Kabeláž byla, jak jinak, proprietární.

Přestože prakticky neexistuje periferní zařízení, pro které by rychlost USB 3.0 byla limitujícím faktorem, Intel věří, že rozšíření Thunderboltu nebrání žádné velké překážky. S rozhraním ale cílí spíše na profesionály než běžné uživatele, a tak Thunderbolt možná čeká podobný, ne zrovna důstojný osud, jako FireWire.

Zdroj: X-bit labs

Byl pro vás článek přínosný?