Hlavní navigace

Nový AMD Link 4.0 umí multiplayer a klienta pro Windows. Už lze dálkově hrát i z notebooků

25. 4. 2021

Sdílet

Zdroj: AMD
Nová verze aplikace pro Radeony AMD Link 4.0 už umožňuje spustit hru na desktopu a hrát na notebooku s Windows, ale také multiplayer s kamarádem připojeným přes internet.

Včera jsme psali o novinkách v ovladačích Radeon Software 21.4.1 pro grafiky AMD. Kromě ovladačů AMD aktualizovalo i mobilní aplikace AMDLink, která byla jednak takovým telefonním asistentem při hraní, ale současně také umožňovala streamovat hru spuštěnou na PC na tablet nebo mobil, takže bylo možné hrát vzdáleně. Dokonce i přes internet, když jste mimo domov, kde počítač stojí (běží).

Streamování hry už i na jiné PC… ale musí mít hardware od AMD

Tato aplikace nyní byla vydána ve verzi 4.0, která také má několik zlepšení. Hlavně ale už to není jen mobilní aplikace. V nové verzi 4.0 už má aplikace i klienta pro Windows, takže můžete běžící hru přenášet z PC na jiné PC, třeba notebook. Ten vzhledem ke klávesnici může být vhodnějším prostředkem pro tituly uzpůsobené pro PC ovládání a můžete si zahrát i na tenkých úsporných modelech, nejen na drahých a horkých „dělech“.

Nový klient pro PC je nyní součástí instalačního balíku Radeon Software a nainstalujete ho s ovladači. Po instalaci ovladačů 21.4.1 byste v nabídce start měli mít „AMD Link for Windows“. Zdá se, že aplikace pro Windows je spjata s ovladači Radeonů a toto bohužel znamená, že musíte mít notebook s grafikou Radeon nebo procesor AMD Ryzen s integrovanou grafikou Radeon. Mobilní aplikace pro iOS a Android se instalují z běžných obchodů a nejsou omezené na hardware o AMD, který na těchto platformách ani neexistuje.

Klient pro Windows umožňuje streamování her, ale i pracovní plochy z vašeho desktopu na notebook (nebo asi i jiný desktop). Mělo by fungovat i vzdálené připojení, tedy ke svému počítači můžete přistupovat i přes internet, nejen v rámci domácí sítě/Wi-Fi.

Možnost pozvat kamaráda na virtuální lan party

Toto je asi logické rozšíření funkcionality streamování her, ovšem AMD Link 4.0 by měl mít navíc ještě možnost se připojit ke kamarádovi nebo jiné osobě – třeba kvůli řešení nějakého problému. Ale zajímavější možnost je hrát na jednom PC kooperativní hry, které podporují dva hráče najednou (druhý vstup). Pomocí aplikace AMD Link 4.0 může druhý vstup být připojený vzdáleně. Tato funkce má označení Link Game. Výhoda proti klasickému online multiplayeru je, že host nemusí mát sám danou hru koupenou.

Kromě tohoto by v nové verzi měly být i další změny. AMD například uvádí, že již je možné streamovat až s rozlišením 4K při snímkové frekvenci 144 FPS. Enkódování a streamování by také mělo být vylepšeno tak, aby obrazová kvalita byla vyšší a latence naopak snížená.

Při hraní mimo lokální síť, kdy využíváte internetové připojení pro dálkové streamování, má teď aplikace a server řízení QoS, které automaticky upravuje nastavení kvality streamovaného videa podle rychlosti připojení. Pokud tedy vaše rychlost nestíhá, pokusí se aplikace a server snížením kvality dosáhnout, aby se zachovala hratelnost.

Aplikace AMD Link 4.0 už by měla být dostupná v mobilních obchodech pro Android 5.0. iOS 10 a vyšší (Google, Apple, Amazon). Verze pro Windows je jak již bylo řečeno součást ovladačů, které se dají stahovat zde (nebo pomocí aktualizačního mechanismu přímo v aplikaci Radeon Software). Nicméně špatná zpráva pro staromilce: zřejmě podporuje jen Windows 10. Je také uvedeno, že všechny počítače, které spolu mají být takto propojené, musí mít aktuální ovladač 21.4.1.

Galerie: AMD Link 4.0: streamování her pro PC s grafikou Radeon

Zdroj: AMD

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku