Hlavní navigace

AMD má možná „superAPU“ s HBM2 a 1792 shadery. Kolem je ale hodně otazníků

16. 12. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ve čtvrtek unikly informace o (pravděpodobně) desktopových derivátech APU Raven Ridge s jádry Zen a integrovanou grafikou Vega. U Raven Ridge pro socket AM4 celkem dobře víme, co lze čekat, jelikož čip samotný už byl vydán v říjnu coby Ryzen Mobile. Ovšem zdá se, že AMD možná chystá ještě jednu záhadnější věc, možná jakési „highendové“ APU s podstatně vyšším výkonem, než integrované grafiky dosud nabízely. V databázi benchmarku Sandra se totiž objevila konfigurace procesoru AMD, který má dle popisu obsahovat integrovanou grafiku s rovnou 28 CU (zatímco Raven Ridge jich nese jen 11) a tomu odpovídajícím počtem 1792 shaderů. Toto GPU by tedy mělo stejnou konfiguraci výpočetních jednotek jako desktopová karta Radeon RX 470D. Pokud by šlo skutečně o integrované GPU, zcela jistě by mu nestačil dvoukanálový řadič DDR4, ovšem tato grafika prý má mít vlastní 2GB paměť. Ta by snad mohla být typu HBM2, jelikož paměťová propustnost má údajně přesahovat 180 GB/s.

Platforma Fenghuang Raven

Záznam v databázi, který byl už mezitím smazán, uvádí, že grafika podporuje Shader Model 5.2 a označuje se kódem AMD 15FF. Většina dalších údajů, které lze vidět, nám asi moc nepomůže. Budou pravděpodobně špatně detekované kvůli tomu, že pro tento čip Sandra nemá podporu. Platforma, z níž záznam pochází, se má jmenovat „AMD Fenghuang Raven“. Nejspíš jde ale o označení prototypové nebo referenční základní desky, nikoliv o jméno procesoru.

GPU či APU se 1792 shadery a pamětí HBM2 v databázi SiSoft Sandra (Zdroj: Fudzilla) GPU či APU se 1792 shadery a pamětí HBM2 v databázi SiSoft Sandra (Zdroj: Fudzilla)

Vynoření se této „stopy“ láká k úvahám o tom, že by AMD mohlo (například pro notebooky) vyprodukovat takto výkonné APU i s HBM2, což je něco, na co se čekalo v podstatě po celou dobu, co zde procesory s integrovanou grafikou jsou. Nicméně vzhledem k omezenému množství informací bych zatím krotil očekávání. I pokud vyloučíme nabízející se vysvětlení, že jde prostě o „fake“, stále je možné, že Sandra řadu věcí špatně detekuje. S 28 CU a pamětí HBM2 na 1024bitové sběrnici by toto GPU také třeba mohla být mobilní verze čipu Vega 11, respektive mobilní Radeon RX Vega 28 (neplést s Radeonem Vega 11 v APU Raven Ridge – což je označení modelu grafiky, ne čipu GPU). A také je zde asi možnost, že vidíme grafiku určenou pro Intel Kaby Lake-G, nikoliv pro procesor AMD.

GPU či APU se 1792 shadery a pamětí HBM2 v databázi SiSoft Sandra (Zdroj: Fudzilla) GPU či APU se 1792 shadery a pamětí HBM2 v databázi SiSoft Sandra (Zdroj: Fudzilla)

Ovšem zdá se, že pro toto „superAPU“ nesvědčí jenom databáze Sandry. Web VideoCardz naznačil, že o čipu má další informace, což by mohlo představovat druhé potvrzení z nezávislého zdroje. Údajně jde o procesor se čtyřmi CPU jádry a SMT (takže osmi vlákny) a označení jeho ES vzorku je 2G11SRD1P4MF6_30_N. Tento kód bohužel příliš nesedí se sémantikou obvyklých ES kódů používaných pro procesory AMD, které rozumíme (viz zde), takže nelze vyčíst parametry.

Semicustom zakázka nebo vícečipový design?

Odlišnost formy tohoto ES kódu by ovšem také mohla něco naznačovat. Řekl bych, že jsou dva docela pravděpodobné scénáře. Může jít o kód ES vzorku ne čipu APU, ale samostatného čipu GPU (nejspíš právě oné Vegy 11). Ten by pak mohl být buď konvenční samostatnou grafikou, nebo čipem integrovaným spolu s pamětí HBM2 do pouzdra procesoru. Šlo by tedy o MCM řešení, ne o jeden křemík. V takovém případě by se v podstatě mohlo jednat o obdobu a konkurenci onoho procesoru Kaby Lake-G od Intelu, která by byla určená pro dražší herní notebooky. Druhá varianta je, že vůbec nejde o APU pro PC a notebooky, ale o speciální „semicustom“ APU pro nějakou herní konzoli či podobné využití. Tedy o design vyráběný na zakázku, který AMD nebude normálně nabízet na trhu.

Toto je podle všeho Kaby Lake-G, Procesor Intel s grafikou Radeon a grafickou pamětí HBM2 (Zdroj: Bits and Chips) Kaby Lake-G, MCM procesor Intel s grafikou Radeon a grafickou pamětí HBM2 (Zdroj: Bits and Chips)

Zatím bych tedy nepočítal s tím, že se takto monstrózní APU skutečně objeví na trhu, pravděpodobnější je asi semicustom nebo MCM hypotéza. Jak je tomu s tímto GPU či APU a zda nějaký Fenghuang Raven vůbec existuje, se doufejme dozvíme časem, snad nezůstane jen u této jediné stopy.

Byl pro vás článek přínosný?