Hlavní navigace

AMD má nástupce Thomase Seiferta, současně ale přišlo o předního inženýra

4. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

V září se s firmou AMD rozloučil Thomas Seifert, hlavní účetní a po odchodu Dirka Meyera začátkem roku 2011 také nadlouho dočasný šéf společnosti. Podobně jako po odchodu Meyera také firmě hledání náhrady zabralo nějaký čas. Tentokrát pro ní ale sáhla do vlastní kapsy, kde nalezla sedmapadesátiletého Devindera Kumara. Právě on převzal funkci CFO dočasně po Seifertově odchodu. Po zhruba třech a půl měsících AMD (s platností k 2. lednu) oznámilo, že na této pozici Kumar již zůstane.

Pomineme-li možnost, že jsou ve firmě zcela zoufalí a nikoho jiného už ani nesehnali, znamená to nejspíše, že se Kumar v roli CFO osvědčil. Ve firmě ostatně pracuje dlouho (více než 28 let od roku 1984). Nejdříve se o finance staral v asijských pobočkách, postupně se ale vypracoval do nejvyšších pater společnosti. V souvislosti s jmenováním jej CEO Rory Read pochválil jako talentovaného a zkušeného veterána, který dobře rozumí odvětví, v kterém se jeho firma pohybuje. (Mimochodem, Thomas Seifert byl v AMD krátce, přišel v roce 2009 z nebohé Quimondy.)

Výhodou jmenování Devindera Kumara je to, že už má v AMD v podstatě věci osahané a bude do jisté míry pokračovat v rozdělané práci. Do firmy nepřijde osoba zvenčí, takže nevyvstanou problémy s kontinuitou. Jelikož už nově nabytou židli sedlal na zkoušku, neměla by nastat žádná překvapení, což nejspíše potěší i akciové trhy. Každopádně doufejme, že se na špici firmy osvědčí.

Devinder Kumar, nový CFO AMD

Jeho předchůdce Thomas Seifert se již koncem listopadu vynořil na novém místě. Stejnou pozici jako v AMD, tedy hlavního účetního, bude dělat ve firmě Brightstar, obchodující se síťovým hardwarem a různými službami, které pro běžného člověka nejsou bůhvíjak zajímavé. Jelikož se nepotvrdily drby o budoucím angažmá v Siemensu, lze se možná domnívat, že Seifertův konec byl přeci jen spíše nucený.

 

Odliv mozků z AMD pokračuje
Zároveň se v závěru roku 2012 v AMD odehrála další epizoda z (nekonečného?) seriálu odchodů vysoce postavených zaměstnanců. Ze společnosti se totiž za zelenější trávou vydal Michael Goddard. V procesorové dvojce si odpracoval skoro 25 let a dotáhl to na roli šéfinženýra produktů pro spotřebitelský trh („client products,“ tedy hardware pro notebooky, desktopy) a zastával také hodnost korporátního viceprezidenta pro oblast návrhu produktů.

Jeho novým domovem bude Samsung, který má příhodně v texaském Austinu vývojové centrum. Goddard opět dostal hodnost viceprezidenta a práci šéfinženýra zatím neurčených systémů. Dost možná tak bude mít pod palcem návrhy mikroprocesorů nebo čipů SoC pro telefony nebo spotřební elektroniku.

Michael Goddard

Do AMD se Micheal Goddard přichomýtl ještě v roce 1988 a prošel si s ním tedy celý kolotoč úspěchu a neúspěchu po roce 2000. Nevím, zda je přímou obětí poslední série škrtů a reukce počtu zaměstnanců (s omezováním celkového stavu totiž firma nejspíš sáhne i na řídící struktury), nebo se rozhodl změnit pracoviště proto, že už v AMD nevidí perspektivu. Vzhledem k tomu, že se okamžitě objevil ve velevýznamném korejském koncernu, bude asi platit druhá možnost. Samsung má momentálně asi také více peněz na placení elitních inženýrů a manažerů.

Zdroje: AMD, Tom's Hardware, Brightstar, X-bit labs

Byl pro vás článek přínosný?