Hlavní navigace

AMD mění smlouvy s GlobalFoundries. Na penále zaplatí 320 milionů USD

7. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Devět měsíců od doby, kdy AMD naposledy vyjednalo s GlobalFoundries změny v smlouvě o výrobě čipů, přistoupily obě strany k další úpravě. Na jaře se jednalo mimo jiné o zrušení exkluzivity GlobalFoundries na 28nm výrobu, což v úhrnu AMD přišlo na nějakých 700 milionů USD. Ani tentokrát to procesorová dvojka nebude mít levné. Bude totiž muset platit penále za to, že neodebrala předem dohodnuté objemy waferů. Propad poptávky po počítačích (a potažmo čipech od AMD) se tak firmě vymstil ještě na další frontě.

AMD si totiž před devíti měsíci vyjednalo ceny za výrobu na takzvaném principu „take or pay“. To znamená, že se v podstatě zavázala odebrat určitý objem služeb. Pokud zákazník tento dojednaný objem nenaplní, musí za zbývající kapacitu, byť neodebranou, zaplatit penále. To bývá sice nižší než cena výrobku, i tak ale toto opatření snižuje riziko na straně dodavatele. Objem waferů, které si AMD takto zamluvilo na jaře, se však zřejmě ukázal jako přemrštěný. V létě a na podzim totiž došlo k propadu trhu. AMD mělo samo problém s neprodanými skladovými zásobami, takže nakonec nedokázalo domluvenou kapacitu vyčerpat.

Z tiskové zprávy, kterou AMD včera vydalo, můžeme vidět, že výroba v tomto čtvrtletí musela být dramaticky omezena (něco podobného ostatně udělal i Intel). AMD totiž v čtvrtém kvartále odebere wafery jen za 115 milionů USD, zatímco celoroční objemy se dlouhodobě pohybují nad jednou miliardou. Bohužel není uvedeno, jak vysoký byl původní závazek, nicméně penále, které AMD uhradí, je dosti vysoké – 320 milionů USD. Z této částky AMD zaplatí 40 milionů 28. prosince (decembra), dalších 80 je shodou okolností splatných doslova prvního apríla 2013 a zbylých 200 milionů obstará směnka splatná na Silvestra 2013.

Křemíkový wafer

V nové smlouvě o dodávkách waferů si AMD nasmlouvalo kapacitu na dobu do prvního čtvrtletí roku 2014. Na pozdější období budou dodávky dojednány až příští rok. Vedle již zmíněných 115 milionů za probíhající kvartál se AMD za celý příští rok chystá utratit 1,15 miliardy a v prvním čtvrtletí roku 2014 pak 250 milionů. Doufejme, že do těchto hodnot už se AMD vejde a další penále ho nečeká.

Na druhou stranu, společnost ušetří na určitých dalších poplatcích. Dosud totiž svým bývalým továrnám přispívala na vývoj, zřejmě proto, že na rozdíl od ostatních zákazníků využívá proces typu SOI. Jelikož ale na 28nm stupni podle všeho přejde na běžné křemíkové wafery (tzv. Bulk), na těchto nákladech do budoucna ušetří.

AMD, mobilní APU Trinity

Mimochodem, tisková zpráva z března (marca) 2011 odhadovala, že AMD v celém letošním roce nakoupí wafery za 1,5 až 1,9 miliardy USD. Přitom za rok 2010 odebrala firma wafery jen za 1,2 miliardy. Z toho je jasné, že v době před vydáním Bulldozeru a Llana AMD vidělo své budoucí prodeje velmi optimisticky a také zřejmě ještě počítalo s výrobou 28nm Bobcatů u GlobalFoundries, z čehož prozatím sešlo. Jak už ale víme, máloco se odvíjelo podle těchto představ.

 

Finanční rány vzešlé ze snížené (či špatně odhadnuté) poptávky AMD budou zřejmě bolet o to více, že bylo nedávno přinuceno k poměrně razantnímu šetření a restrukturalizování (které navíc bude také něco stát, například kvůli vyplácení odstupného velkému počtu vyhozených zaměstnanců). Že situace není veselá, prozradilo například zveřejnění plánu na odprodej a zpětný pronájem jedné z centrál (komplex Lone Star v texaském Austinu). Nemovitost mohla vynést až 200 milionů USD. Podobně si mimochodem zrovna opatřuje finance i Nokia.

Vše ale není zas tak černé. Do firmy před pár dny nalila další peníze vláda Abu Dhabi (skrze svůj investiční holding Mubadala), čímž zvýšila svůj vlastnický podíl na 19 % (nově také bude mít o jedno křeslo víc v dozorčí radě). Tato investice může naznačovat, že firma v očích tohoto investora má budoucnost a v případě nouze by snad mohla počítat i s další finanční pomocí.

Zdroje: AMD (1, 2), Tom's Hardware (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?