Hlavní navigace

AMD na IFA: Ontario letos, Llano příští rok

3. 9. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vydání prvního procesoru vzešlého z projektu AMD Fusion je konečně na dohled. Ještě koncem letošního roku prý AMD začne výrobcům dodávat úsporné APU, které známe pod krycím názvem Ontario. Společnost to oznámila na berlínském veletrhu IFA. S Ontariem prý dokonce předběhla původní časový plán.

Název Ontario, který jsme pro čip dosud používali, však není zcela přesný. Označuje totiž pouze jednu ze dvou jeho variant, určenou pro netbooky a embedded zařízení, s TDP 9 W. Dvojnásobnou maximální spotřebu udává AMD u verze pojmenované Zacate: s tou se budeme setkávat v levnějších noteboocích menších a středních rozměrů a v malých desktopových počítačích (all-in-one PC a „nettopy“). Objevit by se mohla i na mini-ITX deskách, jakožto konkurence modelů s procesory VIA C7/Nano nebo Intel Atom.

Součástí promítaného slajdu je i obrázek jádra, na jeho věrohodnost ale nelze příliš spoléhat.

Stejně jako jeho soupeř ze stáje Intelu bude Ontario/Zacate existovat výhradně v BGA balení. O rozměrech čipu si mohou udělat představu naši slovenští čtenáři a častí cestovatelé do zemí evropské měnové unie.

Připomeňme, že Ontario/Zacate obsahuje dvě procesorová jádra architektury Bobcat a grafické jádro s 80 stream procesory (jako Radeon HD 5450). Po všech stránkách silnější bude APU kódově pojmenované Llano. I na něj přišla na prezentaci AMD řeč: jeho vydání by chtěla společnost stihnout do konce první poloviny roku 2011.

Zdroj: ComputerBase.de

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku