Hlavní navigace

AMD na prodej? Spekuluje se o Qualcommu nebo Microsoftu

30. 6. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

V poslední době se objevilo několik spekulací o možném prodeji Advanced Micro Devices. Tuto společnost asi netřeba příliš představovat, ale je nutné zmínit, že celková cena společnosti se odhaduje na 1,8 miliardy dolarů, což je třikrát menší částka, než jakou AMD vyplatilo za ATI. Nemělo by se však zapomínat na to, že grafická divize pomáhala držet celou společnost nad vodou.

AMD

Než se vydáme na pole spekulací, je zřejmé, že AMD potřebuje finanční injekci jako planý chléb sůl. Oba rivalové, Intel i Nvidia, mají značně vyšší rozpočet, s nímž mohou operovat a tak AMD pomalu ale jistě ujíždí vlak, především co se šíře zajímavých produktů týče. Sice se hodně očekává od nové architektury procesorů Zen, ale mnoho se o ní zatím neví, ale velká očekávání už tady jednou byly (Bulldozer, Piledriver), leč výsledek byl spíše zklamáním.

Přitom v minulosti bylo AMD schopné diktovat tempo, avšak nebyli schopni toho pořádně využít. Nyní AMD na poli procesorů hraje druhé housle, a co se grafické divize týče, tam je situace lepší, ale mnoho lidí asi čekalo od řady R7/R9 300 něco víc, přestože zde byly signály, že to asi nebude žádný velký skok kupředu, což se potvrdilo. Je však důležité, že grafická divize AMD výkonově opět dorovnala konkurenci a nezaostává.

Qualcomm

Co se tedy šušká v trávě okolo kalifornského Sunnyvale? Nejprve se objevily spekulace o tom, že by celou AMD, nebo jen její serverovou divizi, mohl odkoupit Qualcomm. To by zapadalo do toho, co nedávno prohlásil ředitel Qualcommu Steve Mollenkopf, že hledají možnosti, jak by společnost mohla rozšířit svůj serverový sektor.

Další drby se nesou okolo Microsoftu, který by podle dobře informovaného zdroje, mohl mít zájem o koupi AMD. Byl by to zajímavý krok, neboť na hardwaru, který AMD Microsoftu dodává pro konzole Xbox One, již Microsoft AMD vyplatil okolo 1,26 miliardy dolarů. Avšak Microsoft potřebuje jen několik variant SoC, ale grafická či serverová divize jej asi příliš nezajímá. Je také nepravděpodobné, že by AMD prodalo jen některou z divizí. Ale mít vlastní hardware moc nezapadá do současné strategie Microsoftu.

Microsoft

Zajímavou možností by byl vstup Samsungu do AMD, neboť kdyby začal osazovat své televize nějakým APU, staly by se z nich rovnou herní konzole, a vzhledem k objemu prodejů by se Samsung stal významným konkurentem. Ale to je čirá spekulace na základě možností trhu.

Stále je zde však Intel, který drží práva na technologii x86, která se využívá u procesorů AMD i Intelu, a AMD ji využívá na základě křížové licence, díky které zase Intel využívá některé technologie AMD. Není pravděpodobné, že by Intel zatrhnul případnému kupci možnost využívat nadále tuto křížovou licenci, respektive by byla pravděpodobně sepsána nová. V opačném případě by totiž skočili Intelu po krku antimonopolní úřady, takže zdravá konkurence mu musí být jistě milejší.

Zdroje: Fudzilla, Kitguru, 51arch

Byl pro vás článek přínosný?