Hlavní navigace

AMD ruší plán na podporu PCI Expressu 4.0 na starších deskách. Finální BIOSy ho zablokují

3. 6. 2019

Sdílet

Když AMD letos v lednu poprvé odhalilo procesory Ryzen 3000 s podporou PCI Expressu 4.0, přišla poté zajímavá informace. AMD uvedlo, že PCI Express 4.0 z řadiče v procesoru by mohl fungovat i na starších deskách s čipsety řady 400 nebo 300. Někteří výrobci (Gigabyte) dokonce už tuto podporu zařadili do BIOSů, takže to vypadalo, že tento bonus pro majitele starších desek opravdu vyjde. Bohužel ale nakonec tato podpora nebude možná, AMD nyní potvrdilo, že na starších deskách nic takového nebude.

 

Z původního plánu bohužel sešlo

Společnost původně v lednu uváděla, že rozhodnutí, zda PCI Express 4.0 zpětně zapnout, nechá na vůli výrobců desek a jejich testování. Teď ovšem firma pozici změnila. Robert Hallock z marketingu AMD potvrdil v konferenčním hovoru a poté i na Redditu, že PCI Express 4.0 nebude zprovozněn a bude fungovat jen na deskách s čipsetem X570 (případně B550 a dalších, které budou následovat). A na těch deskách, kde se PCIe 4.0 už objevilo, ho prý finální aktualizace BIOSů zase zablokují.

Oficiální důvod pro tuto změnu je, že není možné na 100% zajistit, že budou takové desky správně fungovat. Mohlo by tak dojít k situacím, kdy po zapnutí PCIe 4.0 nebo instalaci takového hardwaru dojde k chybám a nestabilitě, čemuž se AMD chce kvůli reputaci vyhnout. Výrobci by sice měli ověřovat, zda jejich deska opravdu požadavkům PCIe 4.0 vyhovuje, ale při zpětných testech nemusí být asi všechny potenciální mouchy nalezeny. A také momentálně není dost hardwaru (SSD, karet), s nimiž by se testování dalo provádět. Možná je také obava, aby třeba nenastalo, že by nyní PCIe 4.0 zdánlivě fungovalo a problémy byly nalezeny třeba až za dva roky u nového hardwaru.

Nastaveni PCI Express 4 0 u desky Gigabyte X470 Aorus Gaming WiFi 7 Nastavení PCI Expressu 4.0 u desky Gigabyte X470 Aorus Gaming WiFi 7. Možnost ale bude odstraněna (Zdroj: Tom's Hardware)

PCI Express 4.0 má dvojnásobnou propustnost (2 GB/s na jednu linku proti 1 GB/s u PCIe 3.0). Elektrický signál tomu musí odpovídat, což bude vyžadovat kvalitnější PCB, jiné vedení drah, možná i úpravy slotů a také kratší cesty v PCB. Je sice možné, aby těmto požadavkům vyhovělo už existující PCB, ale mohou nastat třeba problémy toho typu, že testováním projde vzorek, ale poté v sériové výrobě dojde k fluktuaci kvality a některé „marginální“ sériové desky by na PCI Express 4.0 nemusely stačit, protože by měly menší rezervu než testovaný exemplář.

To, že AMD kompatibilitu původně oznámilo nebo nezávazně přislíbilo, že „v ní nebude bránit“, je zpětně viděno chyba. Teď jde bohužel pro řadu z majitelů, kteří se na takovou možnost těšili, o zklamání.

AMD Ryzen 9 3900X bez heatspreaderu Tomshardware AMD Ryzen 9 3900X bez heatspreaderu (Zdroj: Tom's Hardware)

Je také škoda, že se tato možnost nebude dát ani otestovat. Nicméně pro takový účel by asi mohly být použitelné ty beta BIOSy (například od Gigabyte), které už byly vydány. Pokud vás tedy láká vyzkoušet „co by kdyby“, můžete si tyto BIOSy zarchivovat a otestovat fungování PCIe 4.0, až budete mít takový hardware k dispozici. Pro běžné používání bych to ale raději nedělal, protože na stabilitě PCIe závisí integrita dat na vašich HDD a SSD. A beta BIOSy asi také budou postrádat opravy a další ladění pro podporu Ryzenů 3000, které přinesou finální verze firmwaru (a poté další aktualizace). Nicméně na experimenty by to mohlo být zajímavé.

Galerie:Desky platformy AMD X570 s podporou PCIe 4.0 na Computexu

Byl pro vás článek přínosný?