Hlavní navigace

AMD potají uvedlo Sempron X2 190 – dvoujádro za tisícovku jen pro ČR?

1. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Základní desky pro socket AM3+ již netrpělivě vyhlížejí příchod čipů Vishera, na ty si však ještě nějaký ten měsíc počkáme. Přesto se pro tuto platformu objevil nový procesor, ovšem na opačném konci cenového spektra. AMD totiž na trh potichoučku uvedlo dvoujádro Sempron X2 190. Cílem je zřejmě odpovědět na neobyčejně výhodné procesory Celeron G530 a G540.

S těmi totiž nové dvoujádro od AMD sdílí prakticky totožnou cenu. Sempron X2 190 vás přijde na částku okolo tisícikoruny, ovšem cena samozřejmě kolísá dle prodejce. Píši o korunách, neboť procesor se znenadání vynořil právě v našich e-shopech, ale o tom až za chvíli. CPU vyplňuje určité hluché místo v nabídce firmy, neboť nejlevnější Athlon II X2 již stojí o tři stovky více. Před příchodem tohoto Sempronu AMD chybělo dvoujádro cenově konkurující již zmíněným Celeronům.

Procesorová dvojka tak smazala výhodu Intelu, co se týče pořizovacích nákladů. Nedotáhne však výkonnostní náskok čipů, které jsou založeny na (byť osekané) architektuře Sandy Bridge. Sempron X2 190 stále používá 45nm jádro Regor, jde tedy o procesor architektury K10. Taktován je na nevysokých 2,5 GHz a dohromady má 1 MB mezipaměti druhé úrovně. Dle zatím dostupných údajů si však zachoval snížené TDP jednojádrových Sempronů. Jeho hodnota je stanovena na 45 W. Byť bude výkon procesoru nižší, nelze zapomínat, že tyto procesory lze na rozdíl od Celeronů přetaktovat.

 

Sempron X2 190 je již k dostání v českých e-shopech, v některých už i několik dní. Jde o poměrně zajímavou skutečnost, naše republika má totiž v tomto směru téměř jakousi exkluzivitu (podle všeho ji ale sdílíme ještě minimálně s Polskem). Zdá se, že v zahraničí se o procesoru zatím ví snad jen prostřednictvím drbů z čínských diskusních fór… Raději nebudu moc hloubat nad tím, proč se právě našim končinám dostává této cti. Pro podobná poloficiální uvedení levných produktů se totiž většinou využívají spíše regiony takzvaného třetího světa. Třeba se však v nebližších dnech tyto Semprony objeví i v dalších koutech světa.

Dvoujádrový Sempron z dob architektury K8 (Zdroj: Hardware Upgrade)

AMD již v minulosti dvoujádrové Semprony prodávalo. Dělo se tak v časech architektury K8, v méně vzdálené minulosti (před zhruba dvěma roky) se však objevil i Sempron 180, založený na jádře Regor. Ten ale v obchodech nebylo moc vidět, údajně snad měl být vyhrazen pro čínský trh. Je docela pravděpodobné, že i v případě Sempronů X2 190 jde o procesory původně určené pro velkoodběratele. Ti pro část dodávek zřejmě již nenašli upotřebení, nebo se samo AMD rozhodlo staronový produkt poslat i do volného prodeje.

Byl pro vás článek přínosný?