Hlavní navigace

AMD potvrdilo, že vydá ještě highendové GPU generace Navi. Během „budoucích čtvrtletí“

1. 8. 2019

Sdílet

Dnes už jsme tu měli článek k finančním výsledkům AMD za druhé čtvrtletí letoška. Ovšem v konferenčním hovoru k těmto výsledkům se objevily některé další informace, které už nejsou zajímavé jenom pro vlky či hrabáče kapské z Wall Street, ale i pro nás, které zajímá spíš hardware než akcie. Pročež se k těmto věcem teď ještě jednou vrátíme.  

7nm Epycy budou odhalené 7. srpna

V konferenci k výsledkům padl konkrétní termín oficiálního vydání procesorů Epyc pro servery druhé generace, tedy těch založených na 7nm čip(let)ech a architektuře Zen 2. Přímo CEO Lisa Su potvrdila, že budou odhalené 7. srpna. V nějakém malém množství už ale údajně proběhly první předběžné dodávky před koncem června v Q2 2019, měly směřovat ke cloudovým a enterprise zákazníkům. Jejich sériová výroba tedy už zdá se začala.

7nm proces u TSMC není brzda, kapacity jsou dostatečné

Další informace, která by vás možná ještě mohla zajímat, je 7nm výroba u TSMC. Jeden z analytiků se ptal, zda je objem výroby dostatečný a nebrání AMD v uspokojení poptávky po všech 7nm produktech (Radeon Instinct, nyní Ryzeny 3000 a Radeony RX 5700/5700 XT). To prý zatím nenastalo a TSMC není v tomto smyslu žádnou překážkou nebo „úzkým hrdlem“. Nicméně bylo řečeno, že výroba čipu na 7nm procesu trvá déle. Celý cyklus od začátku výroby waferu k dokončení a odeslání zabere delší čas, a musí se tedy započít ve větším předstihu. Lze tedy říct, že pro AMD má 7nm technologie horší „latenci“ (ale „propustnost“ má být údajně dostatečná).

Navi nakonec bude mít i highendovou verzi

Pro nás nejpodstatnější je v konferenci jedna otázka, která směřovala na to, zda může AMD něco říct k uvedení 7nm procesorů pro notebooky (tj. APU Renoir) a highendovým grafikám generaci Navi. Lisa Su potvrdila, že „jsou na cestě“, ovšem ne už, kdy bychom je měli čekat. V případě APU je asi jasné, že dříve nebo později musí dorazit a mohlo by to být koncem tohoto roku nebo v první polovině příštího (přesnější určení by ale bylo vítané).

AMD GPU Radeon BGA Navi 10 1600Ale existence highendové grafiky Navi – tedy Radeonu RX 5800 (XT) nebo snad RX 5900 (XT) – dosud nebyla potvrzená. Zatím unikl jen naopak menší, slabší a úspornější čip, snad „Navi 14“, který by měl mít 24 CU (1536 stream procesorů). Zde ale máme zřejmě jasné potvrzení, že nakonec se ukáže i výkonnější model, snad Navi 12(?). To by mělo mít větší hrubý výkon, ale zatím těžko říct, zda to už znamená více než 4096 stream procesorů a 64 ROP, nebo AMD stále nedokáže prolomit tuto bariéru. Paměti by mohly být buď HBM2, nebo GDDR6 s 384bitovou sběrnicí.

Ani zde bohužel není řečeno, kdy by tato grafika mohla vyjít. Lisa Su nicméně v tomto kontextu mluví o nadcházejících čtvrtletích (přesně řečeno, „práce jdou podle plánu a v nadcházejících kvartálech budeme mít bohaté 7nm portfolio nad rámec těch produktů, které už jsme oznámili“). Optimisticky by toto asi mohlo znamenat přinejlepším poslední čtvrtinu letošního roku, ale klidně také může jít o Q1 nebo dokonce Q2 2020. Jako obvykle je asi lepší krotit očekávání.

Galerie: Prezentace GPU architektury RDNA (Navi) a Radeonů RX 5700 na E3 2019

Byl pro vás článek přínosný?