Hlavní navigace

AMD představilo FidelityFX Super Resolution: vydání tento měsíc, první pohled na kvalitu

1. 6. 2021

Sdílet

Zdroj: AMD
Alternativa k DLSS na grafikách Radeon je tu. Bude zřejmě jednoduší, ale za to univerzální: funguje na APU i starších grafikách, včetně třeba konkurenčních GeForce GTX 1000. A bude open source.

Pokračujeme v novinkách, které představilo AMD na Computexu 2021 při své (pro nás) noční úvodní prezentaci. Největší špek, totiž předvedení 3D čipletů v akci i s prototypem Ryzenu 5000 osazeného 192MB L3 cache připojenou přes TSV a pokročilé vrstvené pouzdření, už jsme probrali v tomto článku.

Pro ty z vás zajímající se o hry bude možná nejatraktivnější to, že AMD představilo grafickou technologii FidelityFX Super Resolution, zkráceně FSR – tedy alternativu k DLSS od Nvidie, kterou fandové Radeonů dlouho vyhlížejí. Kompletní odhalení technologie a snad i její vypuštění do světa má přijít za tři týdny (22. 6.), takže dnes jde ještě pořád o preview, ale dozvěděli jsme se toho docela dost.

FidelityFX Super Resolution

FSR bude kombinovat upscaling s rekonstrukcí obrazu, ovšem má podle slot Scotta Herkelmana z AMD o pokročilý „spatial upscaling“, tedy „2D“ škálovací filtr pracující jen s aktuálním snímkem, bez temporálního elementu (kombinování obrazových dat s předchozími snímky), který používá DLSS 2.0 (oproti DLSS 1.0, které bylo také čistě spatial filtrem). Technologie nemá používat trénování na individuální hry, ale bude vyžadovat od vývojářů her, aby ji aktivně do hry začlenili, nepůjde tedy o postprocessingový filtr, který by se dal hře „vnutit“ přes ovladače.

AMD FidelityFX Super Resolution vlastnosti AMD FidelityFX Super Resolution (Zdroj: AMD)

Konvenční algoritmus, ne neuronová síť

Upscaler, který AMD používá, má podporovat fixní (předdefinované) faktory škálování i volně nastavitelné. Nikde není řečeno, že by se používala neuronová síť, jde tedy zřejmě o konvenční algoritmus, který je údajně silně optimalizovaný a má prý produkovat slušné detaily a zejména kvalitní hrany/kontury (možná by tedy mohlo jít o ze skupiny Edge-Directed Interpolation algoritmů).

Ostré hrany v kontrastu s tím, jak hrany podávají klasické metody (jako bikubické škálování, lanczos a podobně) jsou výhoda, kterou bodují i upscalery na bázi neuronových síti a právě kvůli tomuto jsou populární, nicméně snaha vytvářet ostré hrany také vede k riziku nepřirozeného vzhledu a artefaktů. Dopad na kvalitu může být netriviální, podobně jako u DLSS. Bude tedy dobré se dívat nejen na ostrost hran nebo přítomnost/nepřítomnost pixelizace, ale také na to, zda nejsou rozmazané textury nebo se neztrácí nebo nedeformují jemné detaily.

Demo

AMD ukázalo na Computexu video s ukázkou ve hře Godfall (vidět ho můžete zde v čase 20:29), ovšem na pořádné zhodnocení bude třeba mnohem víc času, ukázek a nimrání se se screenshoty. Také zatím máme jeden snímek ve vysokém rozlišení ze slajdů (pochází od webu AnandTech), který ukazuje, že výstup minimálně v nastavení „Quality“ (druhé nejlepší) je pořád poměrně neostrý a působí rozmazaným dojmem, i když vyhlazuje pixelizaci 1440p zdrojového obrázku.

V galerii můžete vidět nějaké screenshoty ze side-by-side srovnání ukazovaného ve streamu z Computexu, ale mějte na paměti, že video bylo jednou a nejspíš i dvakrát komprimováno video kodekem a bohužel i náš redakční systém obrázky automaticky rekomprimuje a navíc škáluje – na tyto účely je dost nevhodný.

Galerie: Demo upscalingu FidelityFX Super Resolution na Computexu 2021

Osobně bych očekával nižší kvalitu proti DLSS 2.0, vzhledem k nižší sofistikovanosti a tomu, že tento filtr bude používat značně menší výpočetní sílu v porovnání s tím, co má k dispozici neuronová síť na specializovaných akcelerátorech v GPU Nvidie. Navíc jde o první generaci, kdežto DLSS za sebou už má nějaké dva roky.

Po stránce výkonu AMD slibuje zrychlení od asi +50% výkonu až po 3× zrychlení – technologie totiž stejně jako DLSS 2.0 bude podporovat několik režimů s postupně se měnícím kompromisem mezi kvalitou a výkonem. U dema v Godfall AMD uvádí jako příklad benchmark, kdy nativní výkon ve 4K je (na Radeonu RX 6800 XT) 49 FPS, nejkvalitnější režim FSR „Ultra Quality“ je zhruba o polovinu rychlejší se 78 FPS. Režim „Quality“ s 99 FPS zhruba 2× rychlejší, režim Balanced dává 124 FPS a „Performance“ (s nejnižší kvalitou obrazu) 150 FPS. Ale tyto faktory zdá se mohou být v jiných hrách odlišné. Nejlepší výsledky údajně má FSR dosahovat tehdy, kdy hra provádí náročné efekty a zejména ray tracing.

Podpora na široké řadě GPU, včetně starých generací

Zatímco kvalita asi bude (minimálně nyní v první generaci) nižší, výhodou FSR má být univerzálnost. Zatímco pro DLSS jsou nutné grafiky GeForce RTX 3000 nebo RTX 2000, FidelityFX Super Resolution bude běžet na Radeonech RX 6000, Radeonech RX 5000 a také Radeonech RX 500 a RX Vega. AMD také oficiálně podporuje integrované grafiky APU Ryzenů (ty mají zatím všechny architekturu Vega), ale i konkurenční grafiky GeForce od starší generace GTX 1000 (Pascal).

Prezentace AMD FidelityFX Super Resolution na Cmputexu 2021 Prezentace AMD FidelityFX Super Resolution na Cmputexu 2021 (Zdroj: AMD)

Vzhledem k tomu, že výpočty asi budou relativně obecné, je ale možné, že nakonec FSR poběží i na dalších nejmenovaných kartách – třeba nových GPU Intel, nebo starších Radeonech s architekturou GCN (minimálně by asi mohly fungovat Radeony RX 400, když je podporovaná řada RX 500). Pravděpodobně by také mělo být možné podporu rozšířit úpravou kódu.

Aktualizováno: AMD už potvrdilo, že grafiky Polaris první generace (RX 400) budou FSR také podporovat. Výslovně jsou zmíněné RX 480 a RX 470. AMD nikde nezmiňuje, zda jsou podporované i menší GPU Polaris 10 a 11 v Radeonech RX 460, 550 a 560, ale pravděpodobně by tomu nemuselo nic bránit, leda že by byly ponechána stranou kvůli výkonu.

AMD FidelityFX Super Resolution AMD FidelityFX Super Resolution (Zdroj: AMD)

Open source

FidelityFX Super Resolution bude součástí balíku technologií GPUOpen, který AMD nabízí na vývojářům her k volné implementaci, technologie má být velmi otevřená a má být možné ji portovat na nové platformy. Ze začátku má být FSR možné používat pod DirectX 12, DirectX 11 a Vulkanem. Má dokonce být open-source s kódem uvolněným pod licencí MIT (není ještě výslovně řečeno, že všechen kód bude ze 100 % otevřený, ale asi by mohl být). Na GPUOpen by se kód měl objevit po 22. červnu.

AMD FidelityFX Super Resolution má vyjít 22. června AMD FidelityFX Super Resolution má vyjít 22. června (Zdroj: AMD)

Několik prvních vývojářů her by již mělo být na palubě, AMD údajně také sbírá zpětnou vazbu o tom, v kterých hrách by zájemci tento upscalovací režim rádi viděli. Ffirma tedy zřejmě bude vývojářům pomáhat s přidáváním FSR do nejpopulárnějších/nejžádanějších titulů a podle ohlasu může alokovat své zdroje při tomto asistování.

Zdroje: AMD, AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?