Hlavní navigace

Ryzen 3000? AMD odhalí 9. ledna nové produkty. Co to bude a co spíš ne

2. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: AMD

Kolem Vánoc tu byly samé zprávy o grafikách GeForce, jelikož Nvidia zřejmě chystá na příští týden a výstavu CES vydání GeForce RTX 2060 a zřejmě také nějakých modelů pro notebooky. Na CES 2019 by ovšem mohlo přijít něco nového také od konkurenčního AMD. To bude mít jednu z prezentací 9. ledna a její součástí má být odhalení či informace k novým procesorům nebo GPU. Otázka ovšem je, co pod tímto označením čekat.  

První 7nm GPU a CPU

To, že něco nového bude ukázáno a možná i vydáno, je jisté, protože jde o oficiální informaci. Přímo podle AMD a blogu CES má firma prezentovat něco o prvních 7nm GPU a „výkonných procesorech“ na světě. V případě grafik půjde zřejmě o profesionální a výpočetní karty Radeon Instinct MI50 a MI60 a možná i nějaký Radeon Pro. AMD si nedávno zdá se zaregistrovalo ochranou známku Vega 2 či Vega II s patřičným logem, které asi s tímto GPU (jinak též Vega 20) bude spojené. Ovšem toto neznamená, že grafiky „Vega 2“ půjdou i do herní oblasti. V posledních týdnech se na toto téma hodně spekuluje, ale je třeba připomenout, že AMD několikrát explicitně řeklo, že herní verze GPU Vega 20 neplánuje.

Toto by prý mělo být logo pro GPU architekturu "Vega 2"

To se sice může změnit, ale dokud nebudou nějaké hmatatelné doklady, asi je na místě spíš skepse. Podobně to platí o dohadech, zda by třeba už na CES nemohla být odhalena GPU Navi. AMD by teoreticky mohlo říct něco k jejich architektuře a plánovaným vlastnostem, jako to udělalo v předchozích letech udělalo s PolarisemVegou, právě na CES 2016 a CES 2017. Ale na odhalení přímo nových grafik je asi ještě příliš brzo.

Aktualizováno po CES:

Logo Vega 20 nakonec znamená římských sedm a vztahuje se ke grafice Radeon VII. Tu se firmě podařilo docela dobře utajit a je to nakonec právě ta herní verze čipu Vega 20, o které se původně vyhlašovalo, že se nechystá.

Galerie: Odhalení Radeonu VII na CES

Galerie: Rozborka, PCB a chlazení Radeonu VII

Matisse?

Na druhou stranu v případě oněch „prvních 7nm výkonných CPU na světě“ je jasné, že musí jít o procesory s architekturou Zen 2, kterou AMD poodhalilo v listopadu a letos přijde na trh. Na internetu se již také rozšířily zprávy o tom, že AMD vydá nebo odhalí Ryzeny 3000, které by snad tato jádra měly nést, tedy procesory kódově označené „Matisse“. Ovšem opět je asi třeba chladit očekávání.

We will be making some exciting announcements about our next-generation products.

Mnohem pravděpodobnější je, že AMD bude prezentovat serverové Epycy 2. Opět totiž přímo vedení firmy oficiálně řeklo, že na trh přijde nejdříve serverová verze Zenu 2 a až poté Ryzeny pro trh PC. A protože Epyc 2 asi vyjde až tak kolem poloviny roku nebo v třetím čtvrtletí, na 7nm Ryzeny je prostě příliš brzy. AMD by opět mohlo vypustit nějaké navnazovací detaily a obecné informace. Ale skoro určitě se nedozvíme nic o konkrétních modelech těchto procesorů, natož pak vydání.

Ryzen 3000 ano, ale jen APU Picasso

Co by ale mohlo být odhaleno a vydáno, jsou Ryzeny 3000 pro notebooky a APU Ryzen 3000 pro desktop. Tyto čipy kódově označené Picasso totiž nejsou 7nm, ale jde zdá se o refresh APU Raven Ridge. Tudíž by mohly být na CES oznámeny i vydány, protože od odhalení mobilních Ryzenů 2000 je to už přes rok a desktopové verze byly také oznámeny na CES 2018 (i když jejich prodej začal až později v únoru). Po roce je tedy čas na novou generaci. Myslím, že vydání těchto procesorů je naopak dost pravděpodobné. Některé Ryzeny „Picasso“ už i prosákly ve specifikacích notebooků.

Ryzen 5 3500U "Picasso" v databázi Geekbench. Jde patrně o refresh APU Raven Ridge (model Ryzen 5 2500U)

7nm Ryzen 9 3800X na ruském webu? Asi omyl

Když už jsme u toho: dnes se opět objevily zprávy o údajných specifikacích přímo 7nm Ryzenů s jádry Zen 2 – které údajně mají mít až 16 jader u modelu Ryzen 9 3800X a maximální takty až 4,7–5,0 GHz. Tyto specifikace se údajně měly objevit v ruském obchodě. Takový výskyt by na první pohled byl senzační, protože by pak parametry mohly pocházet přímo z oficiálního zdroje pod NDA a navíc by znamenaly, že už je vydání celkem blízko. Pro informaci si tento „únik“ můžete prostudovat třeba zde na VideoCardz.

Ovšem realita je pravděpodobně trochu jiná. Nejde totiž o obchod, ale o katalog, vyhledávač cen či agregátor. A parametry zdá se pocházejí z údajů, které před Vánoci na Youtube vyhlašoval blogger/Youtuber AdoredTV. Jak jste si asi všimli, tehdy jsme o nich zde neinformovali. Je toho na nich hodně, co vypadá hodně podezřele nebo nelogicky, a s největší pravděpodobností jde o omyl, něčí výmysl nebo podvrh.

Údajné parametry Ryzenu 9 3800X z E-katalog.ru (16 jader, 32 vláken, takt 3,9 až 4,7 GHz)...
... jde ovšem jen o spekulativní parametry, které před časem vypustil Youtuber AdoredTV. Je velmi nepravděpodobné, že jde o reálné parametry, modely a ceny Ryzenů 3000

Ruský web (e-katalog.ru) tedy asi neudělal to, že předčasně vypustil oficiální NDA informace od AMD. Místo toho asi prostě vzal vyspekulované modely Ryzenu 3000 buď přímo z onoho Youtube kanálu, nebo přefiltrovaně přes nějaký další „zdroj“, a zařadil je do své databáze, po čemž vzniklo celé toto nedorozumění. Což ovšem znamená, že toto opětovné publikování nemá žádnou novou informační hodnotu a nic nepotvrzuje. Zatím bych tedy tyto „Ryzeny 3000“ ignoroval a nečekal, že se brzy objeví.

Aktualizace po CES: Ryzen 3000 předveden, ale nevydán

Skutečně se ukázalo, že ony spekulativní informace počítající s vydáním během CES se spletly. AMD procesor Matisse ukázalo, ale jak se dalo čekat, nevydalo. A nesdělilo ani specifikace, natož takty. Tato CPU vyjdou až v polovině roku. Co se však potvrdilo, byly spekulace o čipletové stavbě. Ryzeny 3000 pro notebooky založené na 12nm čipech Picasso skutečně vyšly, a to dokonce ještě před hlavní prezentací.

Prohlédněte si: Snímky 7nm procesoru Ryzen 3000 (Matisse):

Byl pro vás článek přínosný?