Hlavní navigace

AMD přichází s externími GPU. Technologie XConnect už je v prvních noteboocích

10. 3. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý týden avizovalo AMD příchod tehdy ještě nespecifikovaného řešení pro – údajně snadno použitelná – externí GPU. Ty budou sloužit hlavně uživatelům notebooků (i když výhledově by se tato možnost asi mohla objevit i pro minipočítače a barebony). Konkrétnější obrysy této iniciativy nebyly tehdy prozrazeny, AMD ale nečekalo dlouho a technologii nazvanou XConnect včera odhalilo oficiálně.

Radeony na Thunderboltu

XConnect jako systém pro připojení grafiky externě k notebooku je nakonec založen na rozhraní Thunderbolt 3, vyvíjeném Intelem, který také vyrábí řadiče a technologii licencuje. Toto rozhraní není úplně standardní (a omezí vás na notebooky s řadičem od Intelu – který se mimochodem nikdy neobjevil v desce nebo notebooku s procesorem AMD), na druhou stranu jde v současnosti asi nejreálnější možnost, která se nabízí. Pro připojení GPU bude s tímto rozhraním dostupná konektivita odpovídající PCI Express 3.0 ×4, tedy za podmínky, že použijete kvalitní kabel s aktivními prvky, certifikovaný na 40,0 Gb/s. Jako port bude sloužit vícefunkční USB 3.1 typu C.

AMD XConnect 

Asi podstatnější bude na XConnect softwarová stránka. Systém podle AMD po nainstalování potřebných ovladačů funguje plně stylem plug-and-play a pro připojení grafické karty nebude nutný restart PC (notebooku). Totéž by mělo platit také pro odpojení, dokování by tedy nemělo obnášet nějaké velké nepříjemnosti.

Ovladače také budou podporovat výstup jak na monitor připojený k externí kartě, tak i displej hostitelského notebooku. AMD uvádí, že veškeré potřebné změny byly začlěněny do příslušných standardů a řešení by tak mělo být do jisté míry univerzální a otevřené.

AMD XConnect

První existující implementací technologie XConnect jsou notebooky Razer Blade Stealth, které již mají Thunderbolt 3 a potřebné ovladače z výroby. A od stejného výrobce je také první externí GPU postavené na této technologii, lépe řečeno box pro GPU. Jedná se o dok umožňující instalaci desktopové grafické karty, nazvaný Razer Core a nabízený k výše zmíněnému notebooku jako příslušenství.

Bude podporovat instalaci různých grafik s TDP až 375 W dle výběru uživatele a upgrady v budoucnu; poskytuje také Ethernet a čtyři porty USB 3.0. V tuto chvíli uvádí AMD jako podporované karty Radeon R9 285, 290/290X, karty řady 300 a také R9 Fury a R9 Nano. Vzhledem ke stavbě zařízení ale nebude možno použít karty s externím radiátorem (R9 Fury X).

Razer Blade Shadow a dok pro grafiku Razer Core
Razer Blade Shadow a dok pro grafiku Razer Core

V ovladačích Radeon Software by měla podpora pro XConnect již být od verze 16.2.2 (připomeňme, že podporu pro připojení grafik přes Thunderbolt 3 již začala zavádět i Nvidia). Co je ale důležité je, že systém zřejmě nebude fungovat s jakýmkoliv počítačem nebo notebookem, který má Thunderbolt 3. Podpora pro externí grafiku po Thunderboltu totiž bude muset být i na úrovni UEFI, což je důvod, proč je zatím jediným exemplářem na seznamu takto upgradovatelných notebooků onen Razer.

Dalším softwarovým požadavkem pak je operační systém – AMD podporuje Windows 10 od sestavení 10586, nikoliv starší verze (což ale kovaní hráči budou kvůli DirectX 12 muset skousnout tak jako tak). Pro Linux zatím podpora oficiálně ohlášena není.

AMD XConnect, dokovací box pro externí grafiku Razer Core
AMD XConnect, dokovací box pro externí grafiku Razer Core

Razer Blade Stealth a dok pro externí grafiku Razer Core by podle AMD měly být již v tuto chvíli dostupné. XConnect by ale asi neměl být exkluzivní výsadou této značky, takže v budoucnu by se zřejmě měly vynořit i další alternativy, budou-li výrobci nakloněni.

 

Ovladače Crimson 16.3

Současně vycházejí také grafické ovladače Radeon Software Crimson Edition 16.3. Kromě podpory pro XConnect přinášejí také aktualizaci ovladače pro Vulkan, který by nyní měl být plně v souladu se specifikací 1.0. Pro hráče jsou pak hlavní zprávou výkonnostní optimalizace pro Rise of the Tomb Raider (zrychlení až o 16 %) a zejména problémové Gears of War Ultimate Edition. Tam AMD hlásí nárůst výkonu až o 44 % s Radeonem R9 380 a dokonce 60 % s Radeonem R9 Fury X.

Pro hru Hitman je pak přidán profil Crossfire a pro Ashes of the Singularity podpora pro DirectFlip. Obsaženy jsou i další opravy a přidané funkce, například volba škálování obrazu pro jednotlivé hry, funkce pro výběr jazyka nebo globální vypínač pro různé optimalizace zaměřené na snížení spotřeby.

Zdroje: AMD (1, 2, 3), AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?