Hlavní navigace

AMD potvrdilo, že už pracuje na jádrech Zen 4 a Zen 5. Čtyřku nepřeskočí

15. 6. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před pár měsíci jsme tu měli zprávu o tom, jak AMD nechala „řízeně utéct“ zmínku o tom, že jeho inženýři už pracují na procesorové architektuře označené už Zen 5. To implikovalo už pátého člena této rodiny CPU architektur, ačkoliv na trhu je stále jen ta první a druhá vyjde až v roce 2019. Jelikož do té doby byl v roadmapě „vidět“ jen Zen 3, nabízel se nám závěr, že Zen 4 byl přeskočen. Toto číslo je totiž v Asii jemně řečeno silně nepopulární kvůli pověrčivým jazykovým asociacím s neštěstím a smrtí. Nám se to může zdát absurdní, ale v Japonsku nebo Číně se lze skutečně setkat s přeskakováním této číslovky (na parkovištích, v číslování pater nebo pokojů, telefonních čísel a tak podobně, včetně názvů produktů). Ovšem nyní se ukazuje, že tato spekulace zřejmě nebyla správná.

Včera pořádalo AMD webcast oficiálně vyhlášený k výročí odhalení prvních proceosorů Epyc. Jeho náplní bylo zejména připomenutí deviz této platformy a vyzdvihnutí nových serverů, které s Epycy byly uvedeny. Nedávno totiž vydalo nové servery HP (ProLiant DL325 Gen10) a Cisco (UCS C4200/UCS C125 M5). Forrest Norrod také ukazoval nová srovnání výkonu a poměru cena/výkon Epycu s Xeony Skylake-SP. Kromě těchto záležitostí se ale dostalo i na něco, co je nová informace a pro nás zajímavá.

Norrod totiž zmínil budoucí architektury, které má AMD v roadmapě jakožto následníky první generace procesorů Epyc (interně označené Naples). Jak víme z roadmap, následovat bude 7nm Epyc „2. generace“ s jádry Zen označený Rome a poté „7nm+“ Epyc třetí generace s jádry Zen 3, označený Milan. Ovšem Norrod poté řekl, že v AMD už se začalo pracovat na „Zenu 4 a Zenu 5“. Zen 5 tedy není přímý následník Zenu 3, jak jsme hádali, mezi nimi bude ještě jedna architektura.

Hrubá roadmapa serverových procesorů Epyc (červen 2018) Hrubá roadmapa serverových procesorů Epyc (červen 2018)

To je docela zajímavé. Znamená to, že má AMD naráz rozpracovány minimálně tři architektury (Zen 2 už je nějakou dobu jako jádro hotov, ostatně AMD už má vzorky čipů v laboratoři). Z uniklých roadmap se přitom spíše zdálo, že nová jádra bude AMD vydávat spíše ob jeden rok, a střídat je refreshovanými generacemi, jako jsou Ryzeny 2000. Teoreticky je ale asi možné, že třeba po Zenu 3 by nástupnictví CPU architektur mohlo být rychlejší díky tomu, že AMD bude (snad) mít víc peněz na vývoj. Ale zda se toto potvrdí, to ještě hodně brzo tipovat.

Procesor Epyc se 7nm čipy s jádry Zen 2 na Computexu 2018. Firma již má funkční vzorky (Zdroj: Tom's Hardware) Procesor Epyc se 7nm čipy s jádry Zen 2 na Computexu 2018. Firma již má funkční vzorky (Zdroj: Tom's Hardware)

Mohlo by pro AMD vyrábět 7nm procesory TSMC?

Kromě toho, že od jader Zen bude existovat plných pět generací (přinejmenším), se na konci webcastu dostalo ještě na nějaké otázky a odpovědi, které nám daly ještě jeden poznatek. Respektive poznatek typu „vím, že nic nevím“, ovšem jak se člověk v životě naučí, ty bývají kolikrát stejně důležité jako informace typu „víme, že X“. O co tedy jde? Na internetu a v médiích se v poslední době rozmohly spekulace, že AMD bude 7nm procesory architektury Zen 2 vyrábět nejen na procesu GlobalFoundries, ale také u TSMC. Obvykle tyto dohady uvažují s tím, že by se na procesu TSMC vyráběly čipy pro serverový Epyc – které by tím pádem byly odlišné od 7nm čipů pro Ryzeny vyráběné u GlobalFoundries. Toto ale AMD nikdy nenaznačilo ani nepotvrdilo.

Norrod byl včera na zdroj výroby 7nm Epyců dotázán. A je zajímavé, že připustil jen 7nm výrobu obecně, ale odmítl říct, u kterého partnera bude probíhat. To je zřejmě součást politiky AMD, protože neochota toto odhalit byla zjevná i dříve. Vidíme ale, že informace o výrobě Epyců u TSMC rozhodně nejsou oficiálně potvrzené a zůstávají tedy čistě spekulací.

Proces 7LP má umožňovat výrobu vysoce výkonných procesorů Proces 7LP firmy GlobalFoundries má umožňovat výrobu vysoce výkonných procesorů

Lze na druhou stranu argumentovat, že je AMD mělo možnost vyvrátit a neudělalo to. Ale ono spíše platí, že dvojí návrh čipu majícího skoro stejné určení a jeho ladění pro dva odlišné procesy je málo pravděpodobný ze dvou možných scénářů. AMD má totiž nedostatek prostředků a kapacit a evidentně nemá síly posílat na trh tolik čipů, kolik by chtělo. Nyní by například docela potřebovalo levné dvoujádro s jádry Zen pro lowend, ale nemá ho. Zároveň AMD stále potřebuje plnit kvóty odebraných waferů u GlobalFoundries, jinak mu hrozí sankce, a masky pro čip u TSMC by ho také stály několik desítek milionů dolarů navíc (což se nemusí vůbec vrátit). Ačkoliv tedy pro TSMC mluví to, že bude mít proces připraven dřív a možní i kvalitnější, většina známých faktorů svědčí pro to, že jak 7nm Ryzeny, tak Epycy budou opět postavené na stejném křemíku od GlobalFoundries. Opak je jednoduše příliš nepravděpodobný. V situaci, kdy oficiální pozice je „neříkáme ani tak, ani onak“, je tedy třeba počítat s tím, že výroba procesorů nejspíš zůstává cele u GlobalFoundries.

Byl pro vás článek přínosný?