Hlavní navigace

AMD prý recykluje custom APU z Xboxu One: budou se dát koupit samostatně jako A9-9820

25. 4. 2020

Sdílet

Zatím se asi nikdy custom čipy z herních konzolí nedaly samostatně koupit do PC. Na trh ale údajně teď míří minipočítač s omijádrovým Jaguarem z Xboxu One.

Líbí se vám na domácí zabijačce, že se z prasete využije prakticky každý kousek? Vypadá to, že podobným etosem bude prodchnuté zajímavé mini PC, které uvedla firma Chuwi. Nepoužívá totiž běžný hardware, ale údajně semi-custom APU z konzolí Xbox One, pokud dokonce ne přímo jejich kompletní desky. V minulosti se občas objevovaly nápady, proč by AMD (nebo možná Microsoft) nemohlo prodávat procesory pro konzole i na PC trhu, byť třeba nějak částečně osekané. A vypadá to, že se toto teď možná opravdu stalo.  

A9-9820: recyklace semi-custom čipu z Xboxu One?

Už loni se mezi různými uniklými jmény procesorů objevila položka AMD A9-9820. Nevzbudila moc zájmu, protože to vypadalo, že prostě půjde o něco starého přeznačeného s jádry před architekturou Zen. Ovšem nakonec je to zdá se přeznačenina velmi zajímavá. Minipočítač Chuwi Aerobox, který A9-9820 používá, totiž prý má používat desky z konzole Xbox One S, což by implikovalo, že A9-9820 je semi-custom APU z této konzole.

Procesor A9-9820 podle Chuwi patří do „sedmé generace“, což nedává moc smysl, ale takto AMD označovalo procesory Bristol Ridge, poslední generaci procesorů před Ryzeny. A9-9820 ale nemůže být Bristol Ridge, má totiž osm jader, běžících údajně na 2,35 GHz. To by právě mohlo sedět na osm jader Jaguar v konzolových APU. Právě 2,3 GHz je nejvyšší takt, na kterém běžely jádra Jaguar v Xboxu One X a skóre v Cinebench (pokud se míní R15 MT) by osmi jádrům Jaguar na tomto taktu asi odpovídalo. Ono označení „7. generace“ je tedy asi jenom dost nepřesná snaha nějak pojmenovat čip z doby „před Zenem“.

AMD A9 9820 AMD A9-9820: údajně by mělo jít o recaklovaný křemík s osmi jádry Jaguar používaný v konzolích Xbox One

Informace, které se o tomto bizarním hardwaru v Chuwi Aeroboxu objevily, hovoří o tom, že by přístroj přímo měl používat desku z Xboxu One S – toto se ale nezdá pravděpodobné, protože v takovém případě by zdrojem onoho přebytečného hardwaru byl Microsoft a nedává smysl, aby se třeba částečně defektní APU přeprodávala už osazená v hotových deskách, protože defektní čipy by se eliminovaly předtím.

Chuwi Aerobox s APU AMD A9 9820 12 Vizualizace desky Chuwi Aerobox s APU AMD A9-9820. Pravděpodobně je hodně stylizovaná a úplně neodpovídá reálu

Toto je tedy nejspíš omyl a pokud jde opravdu o recyklovaná APU z konzole, asi jde jen o samostatné procesory, u nichž byla deaktivovaná některá konzolová funkcionalita. A nejspíš jsou osazována na nové desky a není s nimi osazen speciální jižní můstek Xboxu One. Také je v nich možná vypnuté GPU (nebo aspoň částečně), protože podle Chuwi má počítač Aerobox také celkem výprodejový Radeon R7 350, což je 28nm grafika s 384 stream procesory architektury GCN běžící na 985 MHz.

Nebo aspoň by měla být, ale Chuwi uvádí, že umí dekódovat 4K video, což by původní 28nm GPU Oland/Mars myslím nemělo podporovat (před Polarisem 4K video podporovalo jenom GPU Tonga). Teoreticky by toto mohlo být označení, pod nímž se ve skutečnosti schovává  integrované GPU v samotném APU, jen by bylo ořezané proti své konfiguraci v Xboxu. Třeba na těch 384 shaderů, což by mělo dovolovat použít poměrne vleké množství zmetků.

Vykon AMD A9 9820 Výkon AMD A9-9820

Podle výrobce by počítač měl mít vyměnitelné paměti DDR3 (8 GB). Na desce jsou čtyři sloty, zatímco Xbox One je měl osazené napevno, což opět říká, že deska přímo z konzole asi použitá není. Na desce je ale podle obrázků video výstup DVI (těžko říct proč ne HDMI) a dvojice PS/2.

Chuwi Aerobox s APU AMD A9 9820 14 Chuwi Aerobox s APU AMD A9-9820

Hodně zvláštní hardware

Popravdě řečeno se nemůžu ubránit pochybnostem, zda tu nejde o nějaký aprílový vtípek, protože se nezdá dávat příliš smyslu budovat nestandardní hardware pro takovýto počítač zrovna na takovémto základě. Pokud ovšem tato věc opravdu existuje a opravdu je v ní jako procesor použito recyklované konzolové APU, šlo by o pěkně exotický, až sbírkový počítač. Čistě z ekonomického (či ekologického?) hlediska toto asi dává smysl, lze si představit, že z výroby konzových APU může vzniknout celkem velké množství kusů s více defekty v grafickém jádru (které je na čipu mnohem větší než osm jader Jaguar), které pro konzoli už nelze použít, ale mimo ni by se aspoň teoreticky daly upotřebit. Ale doposud to vypadalo, že takové zachraňování odpadu nikomu nestálo za to. Bylo by zajímavé znát příběh v pozadí tohoto nápadu, zda třeba nejde i o recyklaci nějakého původního návrhu vývojářského kitu, kdy někoho napadlo využít hotové navržené PCB a čipy, které se někde v bednách válely ve skladu, a udělat z nich počítač.

Chuwi Aerobox s APU AMD A9 9820 08 Chuwi Aerobox s APU AMD A9-9820

Chuwi Aerobox se má údajně prodávat v Japonsku, takže budeme muset doufat, že si ho tam nějaký kupující pořídí, otevře a zdokumentuje, aby se tato záhada vyjasnila. Kdy má být dostupný, ale zatím nebylo řečeno, stejně jako cena. Pokud se ukáže, že to byla opravdu kachna, tak se na nás nezlobte. V případě, že opravdu jde o miniPC recyklující osmijádra Jaguar, by to byla taková zvláštnost, že jsme tuto zprávu nemohli pominout.

Zdroje: Chuwi, Tom's Hardware

Chuwi Aerobox (Fotogalerie)

Byl pro vás článek přínosný?