Hlavní navigace

Pamatujete Project Quantum? Speciální herní mini PC se možná vrátí, AMD ho patentovalo

16. 10. 2020

Sdílet

Zdroj: AMD/Tom's Hardware
Hodně věcí v roce 2020 bychom se nenadáli. Ale že by AMD vzkřísilo koncept luxusního herního počítače, který byl zapomenutý od doby grafik Radeon R9 Fury X?

Museli byste nás (nebo jiné hardwarové zpravodajství) sledovat přes pět let, abyste si pamatovali, co to byl „Project Quantum“ od AMD. Leckdo pravděpodobně zase zapomněl. Šlo o koncept kompaktního herního počítače smrsknutého do poměrně malé kostky s poměrně nekonvenčně vymyšleným chlazením, který AMD navrhlo v roce 2015, pře vydáním (tehdy) nových grafik Radeon R9 Fury X.

Podobné koncepty často zavane čas – po demonstraci toho, co je možné (i když ne vždy praktické), nepřijdou do standardní výroby a je z nich jenom kuriozita pro pamětníky. Project Quantum tehdy AMD ani žádná partnerská firma nezačaly vyrábět a to byl konec nápadu. Nebo to tak aspoň po pěti letech vypadalo, ale teď by se překvapivě historická kuriozita mohla zase vrátit, byť zase třeba jenom jenom symbolicky.

Vrátí se Project Quantum?

Po dlouhých pěti letech teď totiž Project Quantum zase vyplaval na povrch – AMD si 15. září letošního roku požádalo o patent na jeho design. Řešení chlazení je do jisté míry unikátní (nebo aspoň o podobném šasi nevíme), takže chtít si ho jen tak pro jistotu patentovat není zvláštní. Je možné, že si někdo prohlížel stará rodinná alba, viděl fotografii a ex post ho napadlo: „proč jsme si to vlastně nepatentovali?“

Ovšem asi není vyloučeno, že někoho napadlo oprášit i ideu jako takovou a použít Project Quantum nyní k propagaci nových grafik Radeon RX 6000. Původní nápad měl smůlu v tom, že v jeho době ještě AMD nemělo nová výkonná CPU s architekturou Zen (a když už Zen byl, zase scházely výkonnější než mainstreamové grafiky). Uvnitř byla v roce 2015 ručně upravená Mini-ITX deska s procesorem Intel Core i7-4790K. Nyní by už AMD mohlo dovnitř nainstalovat Ryzen 9 5900X nebo 5950X i s vlastní grafikou a Project Quantum by mohl být hrdě propagován jako řešení kompletně od AMD.

Zatím k tomu moc nenasvědčuje, ale snad jedna věc ano. Původní Project Quantum byl zachycen na videu i fotkách a PC World ho dokonce měl půjčený na rozebrání (takže pokud vás zajímá, jak byl sestavený, doporučujeme jeho článek). Původní verze měla kruhový konektor pro připojení externího zdroje napájení (který byl hodně velký a lze říct kaňkou na kráse). Na nákresu v patentové přihlášce je ale vidět odlišný IO panel a pro napájení je na něm cosi podobného interním napájecím konektorům ATX zdrojů (přesněji jako 10pin ze standardu ATX12VO).

Toto by mohlo znamenat, že AMD má nachystanou novou přepracovanou revizi, a pokud je to pravda, tak by ji zase mohlo předvádět a prezentovat. Možná bychom ho mohli vidět právě 28. října při odhalení Radeonů RX 6000. To ovšem pořád neznamená, že se tentokrát bude dát koupit, AMD se asi do vyrábění vlastních PC asi nepohrne. Spíš by asi zase mohlo jít o koncept.

Mimochodem, původní video propagující Project Quantum je stále online:

Jak Project Quantum fungoval?

Ono zvláštní chlazení asi stojí za to popsat pro ty, kdo si pět let zpátky detaily už nepamatují. Jak můžete vidět na fotkách, bylo šasi zhruba krychlové, ovšem uprostřed přerušené, takže vlastně šlo spíše o dva kvádry propojené „kmekem“ či sloupkem uprostřed. Šlo o takovou špulku či řekněme činku nebo „hříbek“ se základnou.

Ve spodní části byla uložená upravená Mini-ITX deska a proti ní zase PCB grafické karty s čipem Fiji (Radeon R9 Fury X). Do prostoru mezi ně pak byl vložen ručně vyrobený vodní blok, který jednou stranou chladil procesor a druhou zase grafiku. Současně samozřejmě byly v této sekci paměti RAM a SSD pod deskou (dnes by se použil modul M.2). Výsledný sendvič vyplňoval kompletně spodní část, z níž byly vyvedené všechny porty.

Z bloku pak šly hadice či pevné trubky skrze onen nosný sloupek do horní části (klobouku „hříbku“), v němž byl osazen velký 180mm radiátor s ventilátorem a rezervoárem. Fungovalo to tak, že ventilátor nasával perforacemi ve spodní straně „klobouku“, prázdná část mezi oběma polovinami soužila pro přístup vzduchu. Ventilátor ho foukal směrem vzhůru do radiátoru a z toho pak odcházel perforací v horní straně šasi (klobouku) ven. PC se tedy nesmělo obrátit vzhůru nohama nebo nahoře zakrýt.

Galerie: AMD Project Quantum (2015)

Pokud se tento výmysl opravu objeví při odhalení za dva týdny, bude to asi celkem příjemná nostalgie. Zda má dneska praktický smysl něco takového začít vyrábět, to ale už je jiná. Konstrukce je hodně složitá, je třeba upravené PCB grafiky a speciálně vyrobený vodní blok plus potrubí/hadice. Hotové zařízení pak bude poměrně komplikované na servis, pokud byste třeba potřebovali opravit nebo vyčistit použitý vodní okruh.

V dnešní době jsou poměrně schopné Mini-ITX skříně pro herní počítače, které dovolují využít standardní komponenty. Ty pro většinu uživatelů budou mnohem schůdnější a asi o hodně levnější cestou k malému hernímu počítači. Je možné, aby se PC podobné Projectu Quantum prodávalo jako luxusní kuriozita, ale víc než to asi moc reálné není.

Zdroj: FreePatents Online, _rogame, PCWorld

Byl pro vás článek přínosný?