Hlavní navigace

AMD prý až nyní dokončilo první 16nm GPU. Bude mít Nvidia s Pascalem náskok?

25. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Skoro se to ani nechce věřit, ale už to brzo budou čtyři roky, co je tu s námi 28nm výrobní proces. Už příští rok by ale měly grafické čipy obou konkurentů udělat konečně pořádný skok díky přechodu na nový výrobní proces s tranzistory typu FinFET. U AMD to bude generace GPU Artic Islands, podle starších zpráv tvořená třemi čipy. Dle aktuálních informací dokončilo AMD návrh dvou z těchto GPU nyní, což by pravděpodobně znamenalo, že přijdou na trh v druhé polovině příštího roku.

S informací v tomto duchu přišel web WCCFtech, odvolávající se na neupřesněný zdroj (těžko tedy říci, zda jde o nějakého insidera, nebo o drb z nějakého čínského fóra). Podle tohoto média jsou kódová jména Baffin, Ellesmere a Greenland, s nimiž přišel v srpnu web KitGuru, reálná, AMD ale zatím finalizovalo jen první dvě z těchto GPU. U těch došlo k takzvanému tape-outu, tedy fázi, kdy je návrh čipu „na papíře“ zakončen a mohou se vyrobit masky a z nich na výrobní lince první zkušební čipy, což postupně vede až ke komerční produkci.

Podle WCCFtechu je Ellesmere čip z ranku „performance“ a Baffin pak „mainstream“, tedy obdoba toho, co byly v roce 2012 Pitcairn (coby druhé nejvýkonnější GPU) a Cape Verde (třetí). Greenland, který prý zatím k tape-outu nedospěl, má být čip highendový.

Kanadské arktické souostroví a Grónsko (Zdroj: PAT)
Kde se vzaly názvy Baffin, Ellesmere a Greenland (Zdroj: PAT)

Podle WCCFtechu už AMD s čipy Ellesmere a Baffin získalo větší kontrakty u nějakého OEM odběratele, ovšem pro nás ale asi víc znamená detail o zatím neproběhnuvším tape-outu Greenlandu. To by totiž mohlo znamenat, že bude mít highendový model nové generace zpoždění. Pokud se potvrdí zvěsti o tom, že konkurenční 16nm Pascal bude vydán již v prvním kvartále (tape-out prý měl v červnu), mohla by Nvidia mít náskok hned několikaměsíční.

Doba se různí (i podle druhu čipu), ale po tape-outu trvá obvykle devět až dvanáct měsíců, než se produkt začne prodávat. To by tedy dostupnost Ellesmere a Baffinu na trhu posunulo až na třetí čtvrtletí roku 2016, pokud jsou tyto zprávy přesné.

 

 

AMD: v přicházejících kvartálech zaktualizujeme celé portfolio GPU

V tomto kontextu je zajímavé, že Lisa Su coby šéfka AMD minulý týden v konferenčním hovoru k výsledkům za třetí čtvrtletí mluvila o tom, že by společnost měla uvést řadu nových grafických karet v „průběhu následujících čtvrtletí“. Doslova padlo, že „you will see us updating the entire [graphic] portfolio over the coming quarters, both on the OEM side and on the AIB side,“ tedy že by snad mělo dojít k občerstvení napříč nabídkou (přepis je zde). Řada reportérů z toho dedukovala, že by tato „celková obnova“ měla znamenat právě čipy Arctic Islands a že by tedy měly přijít na trh už relativně brzo.

Refereční Radeon R9 380

Pokud by ale první čipy nové generace měly přijít až v Q3 2016, pak asi tato interpretace není úplně správná. Je asi dost pravděpodobné, že v této větě vůbec nebyla řeč o 16nm čipech (nebo 14nm; zdá se ale, že AMD použije spíše 16nm proces TSMC). Ostatně pokud by byla míněna nová generace s novým procesem, pak by asi byla formulace explicitnější.

 

Mám-li hádat, pak tato věta mluví stále ještě o 28nm kartách. AMD totiž v následujících čtvrtletích uvede minimálně tři takové modely. Jistě víme o tom, že se má objevit Radeon s dvěma čipy Fiji na palubě – dle dřívějších plánů by měl být v listopadu nebo prosinci. Velmi reálně vypadá také Radeon R9 380X, dlouho vyhlížený model s plně aktivním čipem Tonga/Antigua. Pokud navíc firma vydá (ať už normálně nebo na OEM trhu) ještě model s plně aktivním GPU Bonaire/Tobago, pak už se bude dát mluvit o „nových modelech napříč sortimentem“ a ona věta z konferenčního hovoru by byla naplněna. I proto pochybuji, že by na její bázi bylo možno optimisticky čekat Arctic Islands na jaře nebo už v zimě.

Radeon s dvěma GPU Fiji (Zdroj: Legit Reviews)
Radeon s dvěma GPU Fiji (Zdroj: Legit Reviews)

Zdroje: WCCFtech (1, 2), Yahoo! Finance

Byl pro vás článek přínosný?