Hlavní navigace

AMD prý chystá 5nm ARM procesor s jádry Cortex-X1 a GPU Radeon pro Microsoft Surface

4. 10. 2021

Sdílet

Zdroj: Fritzchens Fritz, použito se souhlasem autora – public domain
Samsung, MediaTek, teď možná i Microsoft. Objevila se další zpráva o tom, že AMD chystá procesory ARM. Mělo by prý jít o 5nm čipy pro notebooky, které by se mohly v budoucnu objevit v počítačích Microsoft Surface.

Poslední dobou se drbe o tom, že by AMD zase mohlo vkročit do světa ARM procesorů. Předchozí pokus byl spíš omyl, takže opuštění x86 u něj není pravděpodobné. Ale kde by ARM mohl nastat, je při spolupráci s dalšími firmami. AMD bude mít GPU Radeon v čipech Samsungu, šíří se zprávy o partnerství s MediaTekem, ale to prý není všechno. AMD prý vyvíjí další ARM procesory s Microsoftem, pro notebooky Surface, ale možná nejen pro ty.

Na korejském fórum Clien, kde se občas vynořují úniky spojené se Samsungem (což je i náš případ teď), se objevila informace, že AMD pracuje na vlastním ARM procesoru pro notebooky, který by měl použít Microsoft v některém počítači své řady Surface. Článek není úplně jasný v tom, zda jde o iniciativu samotného AMD, kdy by šlo o produkt nabízený i všem možným dalším výrobcům notebooků, nebo zda jde o partnerství, kdy AMD tento ARM čip vyvinulo speciálně na objednávku Microsoftu. U takových tzv. semi-custom projektů by asi mnohem spíš AMD použilo licenční architekturu ARM místo vlastních jader ARM (které jsou pro něj levnější), takže tuto variantu bychom viděli jako více pravděpodobnou.

Bude to poměrně důležité. Pokud si čip objednal Microsoft, pak by se měl objevit v jeho zařízeních. Pokud je to nápad AMD a to se teprve snaží přesvědčit MS, aby tyto procesory použil, pak to klidně nemusí vyjít. Mohlo by dojít k situaci, kterou AMD docela dobře zná – že existuje produkt, ale žádný výrobce ho nechce kupovat do zařízení.

5nm, Cortex-X1 a mobilní RDNA

Ať tak nebo to, tento ARM procesor má údajně jádra Cortex-X1 a bude vyráběný na 5nm procesu. Dost možná může jít o big.LITTLE architekturu, takže ne všechna jádra v CPU musí být Cortex-X1. Proč Cortex-X1, když je to již loňská architektura a nadcházející vlna procesorů ARM už bude mít Cortexy-X2 (s vyšším výkonem, ale také podporou SVE/SVE2 a ARMv9)? Procesor měl totiž asi původně vyjít dříve, ale nabral zpoždění.

Slajdy k vydání architektury ARM Cortex X1 – 04 Slajdy k vydání architektury ARM Cortex X1 (Zdroj: ARM)

ARM uvedl nová jádra Cortex-A78 a Cortex-X1. O 30 % lepší IPC, výkon konkurující Applu (Fotogalerie)

Clien uvádí, že ho AMD původně chtělo vyrábět na 5nm procesu Samsungu, ale kvůli špatné výtěžnosti byl přesunut na výrobu na 5nm procesu TSMC. Ten je odlišný a konverze asi potřebovala práci navíc, tudíž procesor vyjde později, než bylo zamýšleno a proto bude mít o generaci starší architekturu CPU, než to, čemu pak bude na trhu konkurovat.

Více: ARM uvádí novou generaci CPU architektury. ARMv9 má SVE, SVE2 a bezpečnostní novinky

Stopa Samsungu bude v tom, že k čipu bude možné připojit 5G modem Samsung Exynos, který ale nebude jeho součástí, jde jen o volitelnou možnost.

Zatímco procesorová jádra jsou licencovaná ARM Cortex, AMD by použilo své vlastní GPU, což dává lepší možnosti pro provoz ARM Windows 10/11, kde by tím pádem hry a podobné aplikace měly k dispozici poměrně známý GPU ekosystém. Stačí, když AMD přeportuje ovladače. GPU tohoto procesoru by mohlo být na poměry mobilních zařízení poměrně silné, má mít 8 CU (4 Workgroup Processory) architektury RDNA nebo RDNA 2, což je 512 shaderů. Zřejmě by byla podobná nebo stejná, jakou bude mít Samsung v Exynosu 2200 (jenž ale bude mít jen 6 CU/384 shaderů).

512 shaderů by možná mohlo konkurovat i APU Van Gogh v konzoli Valve Steam Deck, kde má GPU také 8 CU RDNA 2. Ale bude záviset na dalších parametrech a na tom, jaké budou paměti a zejména TDP. Grafický výkon by ale mohl být lepší, než u integrovaného GPU dnešních Ryzenů 5000, které mají 512 shaderů staré architektury Vega. Podle úniku bylo prý cílem dosáhnou herního výkonu někde o kus níže, než má samostatná grafika GeForce GTX 1050, ale mnohem vyššího, než jaký mají notebookové procesory ARM od Qualcommu.

Kvůli zmíněnému zdržení se asi tento procesor v Microsoft Surfacu objeví (objeví-li se vůbec) až v nějaké příští generaci. MS totiž nedávno vydal novou generaci zařízení Surface Go s poměrně starým čipem Intel – že by jako nouzové řešení kvůli nepřipravenosti (semi)custom ARM procesoru od AMD? Původně čip prý měl vyjít už letos, ale asi se o něm tedy dozvíme víc až příští rok.

Tedy samozřejmě pokud toto celé není fáma. Jako obvykle musíme upozornit, že jde o nepotvrzené informace, které se mohou, ale nemusí potvrdit, takže je musíte brát s rezervou. Pokud se však potvrdí, je to dost zajímavá věc, ukazující, že strategie AMD nemusí být soustředěná na x86 architektury Zen.

Microsoft Surface Laptop Go Microsoft Surface Laptop Go a Surface Pro X (Zdroj: Microsoft)

Dřívější fake?

Je zajímavé, že loni v květnu už o něčem velmi podobném informace kolovaly. AMD prý mělo chystat „Ryzen C7“ s jádry Cortex-X1. Pravděpodobně ale šlo o fake, některé parametry anonymního „úniku“, který toto tvrdil (viz obrázek), moc nesedí. Například GPU mělo běžet jenom na taktu 700 MHz, přitom víme, že Exynos 2200 pro mobily ho bude mít až na 1250 MHz.

AMD Ryzen C7 fake AMD Ryzen C7, o němž se spekulovalo loni, byl pravděpodobně fake, specifikace moc nesedí. Pokud AMD opravdu chystá ARM procesor pro Surface, je to nejspíš odlišná věc (Zdroj: Hans de Vries)

Také bylo tehdy uváděno, že 5G modem bude od MediaTeku místo od Samsungu a proces byl uvedený jako 5nm od TSMC, byť tehdy by možná ještě mohl být Samsung ve hře. Teoreticky asi tehdejší leak může s nyní probíraným čipem i souviset, ale nutné to není. Může jít prostě o shodu okolností.

Zdroje: NotebookCheck, Tron, Clien

Byl pro vás článek přínosný?