Hlavní navigace

AMD prý chystá Ryzeny 7300X a 7800X se 4 a 10 jádry… vlastně ne, je to fake. Sbohem, úniky

28. 10. 2022

Sdílet

Zdroj: Ľubomír Samák
Nejdřív vás vaše IT Rádio Jerevan chtělo informovat o tom, že AMD chystá čtyřjádrový a desetijádrový Zen 4, což by byly dost zajímavé procesory. Ale nakonec je tato zpráva o něčem úplně jiném.

Tento týden začaly prosakovat informace o tom, že AMD chystá vedle existující nabídky procesorů Ryzen 7000 také nové 65W osmijádro, model 7700. Ten už se objevil v databázi Geekbench, ale není tam posledním údajným nováčkem z rodiny procesorů architektury Zen 4. Krátce po něm takhle prosákly další dva procesory, které by byly ještě zajímavější – čtyřjádro Ryzen 3 7300X a Ryzen 7 7800X, vůbec první desetijádro od AMD. Jenže nakonec je z toho úplně jiná zpráva.

Zajímavé procesory, které nebudou

Ryzen 3 7300X se objevil v Geekbenchi se základním taktem 4,5 GHz a databáze u něj uvádí maximální boost někde mezi 4,9 a 5,0 GHz. Pořád by tedy měl mít dost zajímavý jednovláknový výkon proti procesorům pro socket AM4, i když už má výrazně nižší frekvenci než nejvyšší modely Ryzenů 7000. Oficiálně uváděný boost měl asi být buď 5,0 GHz, nebo 4,9 GHz s tím, že má čip opět ještě neoficiální 50–100 MHz bonus navíc.

Čtyřjádrový model by se asi líbil, v závislosti na cenovce a za předpokladu, že se během následujících měsíců objeví levné desky s cenou někde kolem tří, maximálně čtyř tisíc Kč (něco jako ASRock B650M Pro4…). A že paměti DDR5 slezou na rozumné ceny, protože pokud je základ platformy velmi drahý, nestojí za to pro ni pořizovat levný procesor.

Domnělý Ryzen 3 7300X v databázi Geekbench Domnělý Ryzen 3 7300X v databázi Geekbench (zdroj: Geekbench Browser)

Druhý procesor by byl také překvapení – Ryzen 7 7800X měl být desetijádro s 20 vlákny. Tento procesor by tedy byl vyrobený s dvěma 5nm čiplety (a dal by se tedy chladit snáz než Ryzen 7 5800X s jediným), ale v každém z nich by bylo aktivních jen pět jader. Takováto konfigurace byla možná už v generaci Ryzen 5000 díky tomu, že procesory měly osmijádrové bloky CCX (u Zenu 2 to nešlo, protože CCX byly čtyřjádrové a v každém bylo nutné vypnout stejný počet jader pro symetrii), ale AMD toho nikdy nevyužilo (respektive, stalo se tak u Ryzenu 5900E, což byl ale model čistě pro embedded trh, bohužel). Možná, že v generaci Ryzen 5000 jednoduše nebylo výhodné takovýto model nabízet, protože by spotřeboval stejný počet 7nm čipletů jako modely 5900X a 5950X, ale prodával se za cenu bližší modelu 5800X, kterému stačil jeden. To nebylo žádoucí v době, kdy se výrobních kapacit nedostávalo.

Domnělý Ryzen 7 7800X v databázi Geekbench Domnělý Ryzen 7 7800X v databázi Geekbench (zdroj: Geekbench Browser)

Opět by záleželo na ceně, ale tento model by asi byl dost atraktivní, zvlášť kdyby se vešel do 105W třídy a nejel už na 170W TDP jako Ryzeny 9. Minimálně by byl větší výběr modelů. Ono by možná takto vhod přišlo i 14jádro, jelikož i mezi modely 7900X a 7950X je mezera o šířce 150 dolarů (přes čtyři tisíce). Ale stejný skok mezi 7700X (399 $) a 7900X (449 $) v o něco dostupnějších cenových patrech je problém větší.

Leakový mejdan na Geekbenchi skončil, záznamy se dají snadno zfalšovat

Bohužel ale k tomuto zahuštění nabídky asi nedojde. Oba úniky jsou dílem jednoho z autorů píšících pro web Chips and Cheese. Jenže jeho cílem nebylo „leaknout“ nové procesory, ale upozornit na jedno zjištění: u procesorů AMD lze softwarově přeprogramovat registry MSR, které reportují operačnímu systému a dalším programům jméno procesoru, model, značku i další údaje. To znamená, že můžete vyrobit velmi uvěřitelný fake, který software jako CPU-Z, Geekbench nebo Cinebench nerozpozná.

Nejde o trvalou změnu procesoru, takže se nemusíte bát, že se v bazaru budou prodávat podvodně přeznačené Ryzeny (toto falšování CPUID by ale asi mohli zneužívat poskytovatelé virtualizovaných serverů k ošizení klientů). Ale benchmarky jako Geekbench, které reportují záznamy do veřejné databáze, z čehož pak vznikají nám užitečné úniky budoucích procesorů, lze takto dokonale oblafnout. Bohužel toto znamená, že tento zdroj informací o budoucích procesorech teď je znehodnocen, protože reálná nová CPU nepůjdou od faků rozeznat.

Škoda, protože myslím, že úniky v Geekbenchi byly v poslední době relativně spolehlivé v tom smyslu, že procesory, které se v databázi objevily, pak opravdu přišly. To teď samozřejmě končí, pokud se Geekbenchi nepovede implementovat nějakou detekci těchto manipulací.

Článek Chips and Cheese o tom, že se CPUIDu nedá věřit, pokud ho neprovádíte sami na vámi kontrolovaném a „bare metal“ operačním systému, najdete zde.

Po zveřejnění tohoto článku a postupu se v databázi Geekbench začaly objevovat žertovné záznamy procesorů se jmény jako AMD Ryzen 9 114514X, Intel Arc TSMC is Holding Me Hostage!!! nebo '; DROP TABLEID;. Objevily se také sofistikovanější vtipy pracující s nedávno zavedeným značením procesorů Ryzen 7000 pro notebooky – ty si vymyslely, že AMD do generace procesorů Ryzen 7000 přeznačí i modely APU Renoir (Ryzen 5 7725HS) a 12nm Picasso z roku 2019 (Ryzen 7 7715H).

Každopádně ale ani Ryzen 7300X a 7800X nejsou reálné, autoři Chips and Cheese potvrdili, že je zfalšovali a do databáze Geekbench vložili pro demonstraci tohoto problému.

Zfalšovaný záznam v Geekbench který má místo názvu procesoru URL na Rick Roll Tento zfalšovaný záznam v Geekbenchi má místo názvu procesoru URL na Rick Roll. Přímo v Geekbench Browseru to nefunguje, ale na Twitteru se adresa videa hezky resolvovala, než byl tento tweet smazán (zdroj: Benchleaks)

Je reálný aspoň Ryzen 7 7700?

Únik procesoru Ryzen 7 7700 se stal před zveřejněním informace o tom, jak se CPUID dá zfalšovat, a snad by mohl mít jiného původce (pořízený byl na X670E desce od ASRocku, zatímco demonstrativní Ryzeny 7300X a 7800X byly vyrobené na desce Gigabyte B650 Aorus Elite AX). Je tedy určitá šance, že Ryzen 7 7700 by mohl existovat, ale to, že se dají záznamy takto snadno zfalšovat, samozřejmě vrhá pochybnost i na něj.

Nicméně také je pravda, že o něm informoval leaker Momomo_us, který je z minulých let osvědčený a často procesory najde v nějakých dokumentech výrobců počítačů a podobně. Pokud čerpal z takových solidních zdrojů, bylo by to něco jiného.

Zdroje: Benchleaks (1, 2), Chips and Cheese

Byl pro vás článek přínosný?