Hlavní navigace

AMD prý nová GPU vyrobí u GlobalFoundries, tímtéž 28nm procesem jako Kaveri

30. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Někdy zkraje nebo v první polovině nového roku by AMD mělo vydat nová GPU pro své Radeony. A protože už je pomalu čas na změnu výrobní technologie, vynořila se nám v posledních týdnech až pozoruhodná škála informací o tom, na jakémže procesu se tyto novinky budou produkovat. Psali jsme, že firma možná zůstane u stejné 28nm výroby jako u starších GPU a pak přeskočí rovnou na FinFETy (tedy 14nm či 16nm postup). Pak se zase začalo mluvit o tom, že by přece jen mohly přijít na oněch zavrhovaných 20 nm. Aby ale guláš nebyl neúplný, máme zde teď zase další – a opět odlišnou – verzi událostí.

Italský web Bits and Chips totiž nyní píše, že příští rok AMD vyřeší patálie s výrobním procesem tak, že sice zůstane na 28 nm, ale ne u TSMC. Místo toho přejde ke GlobalFoundries a pro nové čipy využije stejné linky, které vyrábějí APU Kaveri. Mělo by tedy jít o výkonnější verzi 28nm postupu, která dosahuje lepších taktů se s nižším napětím. Navíc by ještě měla mít o něco lepší hustotu tranzistorů, takže vzniklé Radeony dostanou část výhod spojených s přechodem na nominálně „menší“ proces. Na čip by se mohlo vejít více výpočetních jednotek a při stejném TDP by mohly nabídnout celkově vyšší výkon.

Bits and Chips mluví o tom, že jde o proces 28SHP, kolem toho ale panují určité zmatky. V nabídce na webu GlobalFoundries jej například vůbec nenajdete. Pokud mě neklame paměť, mělo dokonce jít o proces typu SOI, což by u dedikovaného GPU byla věc neslýchaná (u integrovaných to ale AMD nakonec zvládlo, viz APU Llano a Trinity). Slajdy AMD sice v zimě uváděly, že Kaveri vzniká tímto procesem, je ale dost možné, že šlo o chybu a míněn byl proces 28HPP – ten v nabídce je.

AMD Radeon HD 6990

I pokud by byl použit proces 28HPP, šlo by o zajímavou věc. AMD by se technologicky značně odlišilo od Nvidie zůstávající u TSMC a třeba by mohlo stáhnout náskok Maxwellu ve spotřebě. A mohlo by to mít i ekonomické přínosy. Jde sice asi o dražší proces, ale AMD má s GlobalFoundries smlouvu o odběru fixního objemu waferů, a je pro něj tedy výhodné vyrobit toho co nejvíc u tohoto partnera.

 

Není bohužel uvedeno, jakých konkrétních čipů se věc týká – zda těch, které by nyní měly přijít, či třeba až další generaci, ani zda půjde o highend, mainstream nebo lowend. Bits and Chips má ale místo toho ještě jednu informaci o budoucí výrobní politice. Procesory AMD založené na architekturách Zen a K12 se podle něj v roce 2016 nemají vyrábět na linkách GlobalFoundries, jak byste čekali, ale naopak zase u TSMC. AMD na ně prý využije 16nm proces (přestože i ten 14nm u GlobalFoundries by už mohl být připraven...). Ani zde ovšem nevím, jak moc této zprávě věřit.

Problém je v tom, že původce nemá za sebou zrovna renomé osvědčeného zdroje informací (což ale nemohu říct ani o WCCFtechu). Pokud si dobře vzpomínám, bylo to právě toto médium, kdo tvrdil, že APU Carrizo bude vyráběno na 20nm procesu a dokonce snad bude integrovat paměti HBM. Což se tedy ještě striktně vzato může vyplnit (i když by to bylo velkým překvapením), ale moc pravděpodobné to není. I tuto zprávu o použití procesu 28 SHP tedy zatím berte s rezervou – mohlo by jít o spekulaci nebo o omyl.

Zdroj: KitGuru

Byl pro vás článek přínosný?