Hlavní navigace

AMD už prý ukončuje produkci GPU Navi první generace. Ale Polaris se prý pořád vyrábí

5. 10. 2020

Sdílet

Zdroj: AMD
AMD prý už ukončuje výrobu GPU Navi 10/Radeonů RX 5700. Může to být čištění skladů před novými Radeony RX 6000. AMD ale prý také pořád paradoxně (až kuriózně) pokračuje ve výrobě starého Polarisu.

Za 6–7 týdnů by prý mohly přijít do obchodů Radeony RX 6000 (pokud se vyplní tento informační únik). Že jsou na cestě a že to s nimi AMD myslí vážně, možná nasvědčuje informace, podle které firma už začala ukončovat výrobu předchozí generace karet.

To by na první pohled znamenalo, že uvolňuje místo pro novou generaci a chce předchozí modely poměrně rychle nahradit (a tedy je vyrábět ve velkém počtu). Jenže ve skutečnosti je to zdá se komplikovanější.

RX 5700 už jenom dojíždí

Tato zpráva nejprve dorazila od webu Cowcotland, podle kterého mělo AMD ukončit výrobu Radeonů „série RX 5700“, tedy karet založených na 7nm čipu Navi s architekturou RDNA první generace. To by znamenalo, že už by výrobci karet jen dojeli výrobu karet se zbývajícími GPU a poté by se přísun těchto karet do obchodů skončil – kusy nyní v obchodech a distribuční síti by teoreticky tedy mohly být z posledních.

Podle Cowcotland by prý toto mělo platit jak pro referenční karty, tak pro „custom“/nereferenční modely. Má to zřejmě být doloženo i zvýšenými cenami u některých prodejců kvůli zhoršující se dostupnosti, ale toto může mít i jiné důvody. Někteří by možná mohli zkoušet profitovat na vyšších cenách těžitelných kryptoměn v posledních pár měsících, i když nevím, zda se moc vyplácí Radeony RX 5700 (XT) na toto kupovat.

AMD GPU Radeon BGA Navi 10 1600 GPU Navi 10 (Zdroj: AMD)

VideoCardz se pokoušel tuto zprávu ověřit, ale podle jeho zdrojů je pravdivá jen z části. Radeon RX 5700 XT, tedy plnotučný model Navi 10, se podle jeho informátorů údajně ještě vyrábět nepřestal a výrobci budou pro něj moci nakupovat čip GPU minimálně do prvního čtvrtletí 2021. Ale levnější ořezaná verze RX 5700 (s jen 2304 z 2560 shaderů) se prý již vyrábět opravdu přestává, momentálně je prý již jen na zvláštní objednávku.

Některé Navi/RDNA první generace ještě zůstávají, i Polaris se pořád vyrábí

Toto by tedy možná mohlo dokládat, že už asi AMD připravuje u tohoto modelu jeho nahrazení. Asi to ale není kompletní konec výroby samotného čipu Navi 10, který možná může být dál použitý v profi kartách a modelech pro notebooky. Podle Cowcotland se prý dál také vyrábí/nabízí v ořezané verzi se 192bitovou sběrnicí pro desktopový Radeon RX 5600 XT (v něm je také Navi 10 použito), takže i ten zatím budou výrobci karet nabízet dál.

Stejně tak se vyrábí dál model Radeon RX 5500/RX 5500 XT s čipem Navi 14, které také za sebou mají kratší dobu na trhu a modely Navi 2X/RDNA 2 je možná nebudou výkonnostně nahrazovat. A co je nejzajímavější, dokonce se prý pořád vyrábějí dál i 14nm/12nm GPU Polaris. Tam by to možná mohlo být proto, že jejich produkce na 14nm procesu je levnější než u 7nm čip i bez ohledu na výrazně větší křemík. Bylo by legrační, pokud by čipy z roku 2016 díky tomuto přežily ve výrobě o dvě generace novější architekturu RDNA 1.

Galerie: Referenční grafické karty Radeon RX 6000: fotografie, úniky

Zdroj: VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?