Hlavní navigace

AMD prý v březnu uvede nové GPU označené Trinidad. Zřejmě nahradí Pitcairn

20. 1. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

V uplynulém roce toho AMD na poli GPU moc nepředvedlo – GPU Tonga bylo nakonec příliš podobné starému Tahiti, a navíc z něj místo původně očekávaných dvou karet vzešel jen Radeon R9 285. Nicméně v letošním roce by AMD mělo nové grafické čipy uvést. Očekáván je hlavně nový highend Fiji, jenž by mohl přinést zcela nové (a velmi rychlé) paměti HBM. Nyní ovšem přichází zpráva o ještě jednom GPU, kterým by firma měla aktualizovat svůj arzenál – čipu s názvem Trinidad.

Toto GPU je na cestě podle čínské větve webu VR-Zone. Čip či karta s kódovým označením Trinidad má údajně jít na trh někdy v březnu, což se už údajně podařilo i potvrdit. Podle VR-Zone půjde asi o náhradu čipu Curracao (původně Pitcairn), který technologicky patří ještě do první generace grafik s architekturou GCN z roku 2012. Na jeho bázi má momentálně AMD postavené modely R7 265, R9 270 a R9 270X, takže Trinidad by v nadcházející řadě R 300 měl nahradit alespoň některé příslušníky této trojice.

Trinidad má prý nahradit čip Pitcairn alias Curracao, jenž pochází z první generace GPU s architekturou GCN
Trinidad má prý nahradit čip Pitcairn alias Curracao, jenž pochází z první generace GPU s architekturou GCN

Jaká přesně bude podoba čipu, ovšem známo není. Pokud by AMD šlo na věc stejně jako u GPU Tonga, které kopírovalo parametry staršího Tahiti, pak bychom se mohli dočkat nového čipu s 256bitovou sběrnicí a 1280 stream procesory. VR-Zone píše, že Trinidad má skutečně mít stejně jako Pitcairn 256bitovou sběrnici (a kapacitu paměti 2 GB). Nejsem si ale jistý, zda jde o zákulisní informace, nebo jen spekulativní odhad. Podle VR-Zone má Trinidad být náhradou za „Curracao Pro“, což je oříznutá verze čipu s 1024 stream procesory přítomná v Radeonu R7 265. Je ale otázka, zda to nebude stejné jako u zpočátku ořezaného čipu Tonga, jehož plná verze asi posléze nahradí i plnotučné Tahiti. Čip s jen 1024 shadery by se už totiž bil s GPU Bonaire, i když to má jen 128bitové paměti.

Stejně jako všechna GPU, která lze v nadcházejících měsících čekat, bude asi Trinidad stále vyráběn 28nm procesem. Pokud mají starší zprávy pravdu, pak by se vedle tohoto GPU měly letos objevit ještě dvě další nová GPU – highendové Fiji a Iceland v lowendu. Sestavu by nejspíše mělo doplňovat ještě Hawaii a snad také Tonga v plné verzi s 384bitovou sběrnicí a 2048 stream procesory. Zrecyklován ale asi bude také čip Oland a nejspíš i Bonaire, které se zařadí pod Trinidad. Kromě lowendu by tak už celá sestava měla být založena alespoň na druhé generaci GCN a poskytovat FreeSync a TrueAudio, tedy exkluzivní funkce, které mají lákat zákazníky k výběru Radeonu místo karty GeForce.

 

 

Caribean Islands?

Má-li VR-Zone pravdu a Trinidad se chystá k uvedení někdy v březnu, měly by se ke kartě pomalu začít objevovat další podrobnosti a úniky informací. Mimochodem, Trinidad je ostrov patřící do Karibské oblasti, podle níž se má údajně nová série Radeonů jmenovat. Výklad tohoto kódového označení ale není zas tak jednoduchý, neboť s Trinidadem je určitým způsobem spojena i historie pirátství v Karibiku (byť se vyloženě o „pirátský“ ostrov nejednalo). K dovršení zmatku je na ostrově k nalezení i vulkanická aktivita, i když asi jen v podobě bahenních sopek. Jaký přesný obsah ale kódová označení jako „Pirate Islands“ a „Caribean Islands“ momentálně značí, je dost nejasné. Spekulace, do které generace který čip patří a co to znamená, tak v tuto chvíli asi nemají moc smyslu; důležitější asi bude, jaká je použita verze architektury GCN.

Zdroj: VR-Zone

Byl pro vás článek přínosný?