Hlavní navigace

AMD prý zvažuje, že se rozdělí nebo odvrhne divizi GPU. Je třeba se bát?

21. 6. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už jsme zde delší dobu neměli nějakou poplašnou zprávu, ovšem po uplynulém víkendu tento deficit můžeme „napravit“. Poté, co utichly (dosti možná spekulativní) zvěsti o prodeji AMD nebo o tom, že do něj vstoupí čínský kapitál, se objevil další scénář konce procesorové dvojky tak, jak jí známe. Podle agentury Reuters by se prý kvůli přetrvávající ztrátovosti společnost mohla rozdělit, čímž by fakticky došlo k zvrácení strategické fúze s ATi, uskutečněné roku 2006.

Reuters uvádí, že AMD začalo prozkoumávat možnosti rozdělení firmy, nebo odštěpení některých jejích částí do samostatného podniku. Informaci prý tomuto médiu sdělily tři různé osoby s touto věcí obeznámené. Mezi zvažovanými opatřeními je údajně oddělení divize zabývající se „výrobou grafik a licencováním“ od „serverového byznysu“ okolo procesorů, cituje Reuters jeden ze zdrojů.

Je možné, že jde o nepřesnou formulaci, nejspíš ji ale lze vysvětlit, tak, že by došlo k separaci dnešních dvou subdivizí – sekcí „Computing and Graphics“ (obnášející spotřebitelské grafiky, procesory a APU) a sekce „Enterprise, Embedded and Semi-Custom“ (která se zabývá lukrativnějšími segmenty a kde se AMD chce zahojit z ran způsobených špatnou situací na trhu s PC). Takto byly obě divize vyčleněny loni a je reálné, že s možností jejich osamostatnění se už tehdy počítalo.

AMD, APU

Podle Reuters si AMD na analýzu dopadů a přínosů takovéto operace najalo poradenskou firmu a toto zkoumání je zatím jen v počátečních fázích. Jde tedy zatím jen o předběžné úvahy a rozhodnutí ještě žádné nepadlo. Zajímavé je, že podle stejných informátorů to není poprvé, co se AMD nad takovýmto postupem zamýšlí, údajně už rozdělení zvažovalo v minulosti. Opětovné otevření této otázky je tedy nejspíše důsledkem loňské změny na čelní pozici, kdy se ředitelem firmy stala Lisa Su.

Zdroje svěřivší se Reuters ovšem upozorňují, že nějaké interní vyhodnocování zdaleka neznamená, že se k rozdělení nebo odštěpení nějakých částí AMD skutečně odhodlá. Momentálně se tedy zřejmě jen získávají podklady, na jejichž základě by takové rozhodnutí bylo učiněno.

ATI Logo

 

Rozdělení by v praxi bylo možné jen těžko

Jak se AMD rozhodne, samozřejmě nemůžeme předjímat, ovšem myslím, že rozdělení firmy brání docela zásadní překážky. Pokud bychom měli mluvit o rozdělení současných dvou divizí firmy, tak jak stojí, jde o těžko představitelnou věc. Ačkoliv je totiž AMD prezentuje jako samostatné jednotky, ve skutečnosti prodávají tutéž technologii a dokonce tytéž čipy, liší se jen v tom, jakým zákazníkům. APU Kabini, Beema, Kaveri a tak podobně AMD prodává jak jako embedded nebo serverové, tak jako spotřebitelské produkty. Totéž platí pro CPU a GPU. Jinými slovy, jedna ze dvou najednou nezávislých částí by si všechnu technologii musela licencovat od druhé, vůbec by tedy nebyla nezávislá. Aby však byla akceschopná, musela by se zároveň podílet na jejich vývoji. Úplné rozdělení je tedy vlastně nemyslitelné, bylo by spíš na papíře.

O něco reálnější je možnost, že by se dělilo napříč divizemi, což by asi znamenalo separaci týmů vyvíjejících jádra CPU a týmů vyvíjejících GPU. Vlastně by tedy došlo k opětovnému vzniku samostatné ATi. Ani zde by si ale firma nic neusnadnila, spíše naopak. Bez velkých problémů by asi jedna část mohla vyrábět Opterony a procesory FX, a druhá pak samostatné grafické karty. Velká a možná největší část produktového portfolia dnešního AMD ale kombinuje jak GPU, tak CPU a procesory bez integrované grafiky by pro většinu dnešního trhu neměly smysl. Zatímco nová ATi by snad nějak mohla fungovat, AMD se podle mého názoru nemůže vrátit před rok 2006 a přestat nabízet procesory s grafickým jádrem. To by sice mohlo být licencováno, ovšem konkurenceschopnosti a akceschopnosti AMD by to opět jen ublížilo.

AMD Radeon HD 6990
AMD Radeon HD 6990

Z těchto důvodů si myslím, že je v tuto chvíli podobná analýza namířena spíš opačným směrem. Je možné, že akcionáři nebo investoři podobné nápady jak společnost „zachránit“ (a nebo rozprodat) předkládají a vedení na takové iniciativy potřebuje reagovat. Studie rozdělení by pak mohla být vypracována naopak proto, aby ukázala, že nejde o dobrý nápad a poukázala na problémy, které jej komplikují nebo znemožňují. Finální posudek by v tomto případě měl sloužit jako důkaz, že jiným než současným směrem to nejde a AMD musí místo experimentování zatnout zuby a zabrat ve své současné podobě.

 

Zároveň to vedení firmy umožní říci, že prověřilo všechny možnosti – stejný účel ostatně nejspíš měla i předchozí analýza, která byla v informacích zmíněná. Nezanedbat žádnou možnost je povinnost managementu, a stude o rozdělení tak může být jen naplňováním této povinnosti, nikoliv znakem budoucího vývoje.

Aktualizováno (22. 6. 2015):
AMD médiím rozeslalo oficiální prohlášení (vuz. např. web Ars Technica), kterým zprávu od agentury Reuters popírá. FIrma prý za tímto účelem žádnou externí firmu nenajalo a je plně rozhodnuto sledovat svůj stávající dlouhodbý plán, který byl představen v květnu. To je ostatně logické, například z víkendového úniku můžeme vidět, že se připravuje řadu produktů na několik let dopředu a rozbití struktury společnosti by jen podkopalo jakoukoli možnost na tomto vývoji něco vydělat. Nemluvě už o tom, že by náklady na podobnou transformaci byly také vysoké a samotný proces by firmu hodně zatížil, takže by nejspíš k žádnému užitku nevedl a jen by spolykal finanční prostředky.

Zdroj: Yahoo

Byl pro vás článek přínosný?